Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala alarmowa GENEVO strefy i uzbrajanie

ATPAW 31 May 2020 19:20 498 6
Optex
    ATPAW
    Level 20  
    Mam centralkę Prima64 z dwoma manipulatorami. Wiatrołap(strefa dom) i garaż(strefa garaż) . W jednym jak i drugim miejscu mam opóźnienie na wej. /wyj.
    Moje pytanie to czy jest możliwe uzbrojenie pełne ale z opóźnieniem tylko dla pomieszczenia w którym jestem z manipulatorem.
    Dla przykładu. Żona wychodzi głównym wyjściem przez wiatrołap.. Po jakiego grzyba w garażu następuje odliczanie 180s? I w drugą stronę to samo.
    Dla mnie powinno nastąpić natychmiastowe uzbrojenie tej strefy w której mnie nie ma. Powinno to iść z ustawień dla poszczególnego manipulatora.

Kolejny temat to załączenie czuwania nocnego. Dlaczego uzbrajanie to działa tylko na dom a rozbrojenie już działa globalnie. Tzn.
    Przed uzbrojeniem nocnym mam uzbrojoną Drewutnię. W momencie wyłączenia czuwania nocnego rozbraja mi się też Drewutnia a tak nie chcę.
    Może powinna być ikona o podwójnym znaczeniu z czuwaniem nocnym wł/wył. (bistabilna). Na ikonce zmieniała by się kłódka z zamkniętej na otwartą.

Moderated By suworow:

Wydzieliłem z tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3095223-30.html#18731181

• Optex
    fred4u
    Level 26  
    Nie do końca jasne dla mnie jaką masz konfigurację stref. W tej centrali można ustawić obsługę na kilka sposobów, z uzbrajaniem/rozbrajaniem jednej strefy lub "globalnym".
    Czas na wyjście jest jeden w strefie, ale część linii można ustawić tak żeby nie odliczały opóźnienia. Za to czasy na wejście można ustawić dwa różne dla np różnych wejść (drzwi, brama garaż).
    Wyświetlanie też można ustawić kilka stref na raz. Także możliwości jest trochę i myślę że można to ustawic tak żeby było wygodnie.
  • Optex
    ATPAW
    Level 20  
    Ustawienia Globalne wył./wł. - włączone dla stref.

Po prostu mnie zastanawia dlaczego uzbrajając czuwanie domowe, uzbraja mi się tylko DOM - można zrobić by uzbroiła się także strefa DREWUTNIA?
    A jak chcę rozbroić czuwanie domowe - to od razu rozbrajają mi się wszystkie strefy.

Tak samo jest w Timerach:
    1. Włącz czuwanie pełne.
    2. Włącz czuwanie domowe.
    3 Wyłącz czuwanie pełne i tutaj Zonk, dlaczego nie ma wyłączenia czuwania domowego?
    Tak na logikę biorąc. Może ja nie do końca rozumiem zasadę działania czuwania domowego.
    Mam zablokowane czujki w czuwaniu domowym.
    Jedynym poprawnym rozwiązaniem wydaje mi się to usunięcie strefy DREWUTNIA i wrzucenie czujek do wspólnego wora.
    Czy da się wyłączyć z ustawień globalnych wyłączenie, ale tylko dla jednej strefy? To rozwiązało by też mój problem z drewutnią.
    fred4u
    Level 26  
    Nawet jeżeli włączone jest globalne uzbrajanie i globalne rozbrajanie, możesz sterować pojedynczymi strefami przez menu stref.
    W trybie globalnego uzbrojenia/rozbrojenia włączanie czy wyłączanie czuwania z głównego ekranu uzbraja/rozbraja wszystko do czego dany użytkownik ma dostęp.
    Ale można zrobić kilka kodów z różnym dostępem do stref np (schemat) 12340 - całość, 12341 - tylko dom, 12342 - tylko np drewutnia. W zależności od tego którego kodu użyjesz, takimi strefami sterujesz. Zakładam że o trybie ekranu "Wiele stref" wiesz (zamiast podglądu jednej strefy podstawowej widać od razu kilka).
    Czuwanie domowe w tej centrali to po prostu czuwanie w którym część linii określona na etapie konfiguracji systemu jest automatycznie blokowana. Ale strefa (pozostałe czujki) normalnie czuwają. Więc nie wiem co miałoby zrobić "wyłączenie czuwania domowego". Wyłączenie czuwania to wyłączenie czuwania.
    ATPAW
    Level 20  
    To naświetliłeś mi sporo tematów.
    Kilka kodów, rozumiem że tworze sobie wirtualnych użytkowników.
    Czyli jak użytkownik ma dostęp tylko do drewutni - To klikając na uzbrojenie pełne uzbroi tylko drewutnię?
    Ekran wiele stref znam i korzystam.
    Masz rację: "Wyłączenie czuwania to wyłączenie czuwania."
    Zastanawiam, czy nie powinno być naprzemiennego migania diody RED\GREEN jeśli jedna ze stref jest uzbrojona. Bo teraz chcąc iść do drewutni, muszę się przełączyć na inny ekran i to sprawdzić.A tak migająca dioda naprzemiennie informowała by o jakieś uzbrojonej strefie. Przy dwóch strefach taka sygnalizacja była by jednoznaczna.

Dodano po 7 [godziny] 33 [minuty]:

Jeszcze pytanko- przychodzą mi powiadomienia o treści "pod przymusem". Jak to wyłączyć?
    Zostawiłem sobie w powiadomieniach Alarm techniczny dla czujki gazu.
    I teraz czy ten techniczny jest traktowany jak alarmy inne?
    fred4u
    Level 26  
    Tak, jak użytkownik ma dostęp tylko do jednej strefy to przy uzbrajaniu globalnym uzbroi tylko tą jedną strefę.
    Miganie przy uzbrojonej jednej strefie jest nadmiarowe jak włączysz układ ekranu "wiele stref" w ustawieniach manipulatora (nie chodzi mi o menu stref do którego wchodzisz klawiszem "puzzle" tylko o ciągłe wyświetlenie stanu kilku stref na jednym ekranie co jest wygodne przy sterowaniu globalnym). Do tego widzisz przy każdej czy czuwa całkowicie czy w trybie domowym.
    Przymus z tego co kojarzę jest jednym z uprawnień użytkownika - widocznie przy dodawaniu musiało Ci się włączyć i stąd za każdym razem jak korzystasz z tego kodu masz zdarzenie pod przymusem.
    Techniczny jak pamiętam nie włącza syren tylko daje powiadomienie i włącza wyjścia techniczne - np do odcięcia wody przy zalan iu.
    ATPAW
    Level 20  
    Coś mi świeci z tym.przymusem.
    Wpisuje się specjalny kod napadowy co deaktywuje czuwanie ale i po cichaczu wywołuje alarm w AO. Stąd nazwa - idę szukać gdzie w swoim profilu musiałem to zaznaczyć

Dzięki.

Dodano po 23 [minuty]:

Znalazłem, miałem zaptaszkowany przymus. Już jest o.k..
    Faktycznie, w ustawieniach manipulatora jest więcej opcji niż kontrast itp. Dlatego tam nie zaglądałem.
    Można sobie ustawić główną strefę, widok rozszerzony etc.

Myślałem, ze kilka parametrów jest nie do ruszenia - a tu proszę.

Dokumentacja od centralki nie zawiera wszystkich możliwości konfiguracyjnych.

Dodano po 8 [minuty]:

Coś mi świeci z tym.przymusem.
    Wpisuje się specjalny kod napadowy co deaktywuje czuwanie ale i po cichaczu wywołuje alarm w AO. Stąd nazwa - idę szukać gdzie w swoim profilu musiałem to zaznaczyć

Dzięki.