Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dysk Seagate Momentus Thin 500 GB niewidoczny w BIOS-e.

01 Cze 2020 10:22 273 16
  • Poziom 12  
    Witam wszystkich.
    Seagate Momentus Thin 500 GB (2,5"):
    WWN: 5000C50060001C97
    PN: 9WS142-070
    FW: 0001LVM11
    02/2013
    ST500LT012
    Podłączony do laptopa - po dłuższej chwili się uruchamia ale tego dysku nie widać w biosie.
    Podłączony do stacjonarnego blokuje płytę główną już na ekranie z testem pamięci i wyborem SETUP / BOOT MENU.
    Talerze startują ale po ok. 2 s. się zatrzymują. Z terminalem nie mogę się połączyć.
    W MHDD jest EER i BUSY ale dysku nie widzi.

    Zależy mi na danych.
    Proszę o pomoc.

    ps. z powodu pracy zacznę odpisywać po 15-ej.
  • Poziom 5  
    Spróbuj go połączyć za pomocą mostka na USB z jakimś Linuxem albo Hirensem, może tam uda się go uruchomić.
  • Poziom 12  
    Niestety nic z tego.

  • Poziom 30  
    BSY wskazuje na duże prawdopodobieństwo problemóww ze strefą serwisową. Spróbuj odblokować terminal zwierając przy uruchomieniu kanał odczytu. Jeśli dysk jest w zwisie, przejsciówka USB nie ma szans, by pomóc.
  • Poziom 12  
    A łopatologicznie ?
    1. Bo nie wiem czy podłączyć do dysku tylko zasilanie i zworkę na Rx i Tx, zdjąć zworkę i podłączyć kabelki Rx, Tx i COM.
    2. Czy też mając podłączone wszystko czyli zasilanie, Rx, Tx i COM, i wtedy zewrzeć RX i Tx
    3. To samo co w pkt.2 ale zwieram albo Rx, albo Tx do masy.
    4. Jeszcze trochę inaczej bo jak wiadomo diabeł tkwi w szczegółach.

    Aha, to wg. pkt.1 wykonywałem i nic.

    Próbowałem zwierać Rx i Tx i nic, terminal nie odpowiada.

    Miałby ktoś może jakiegolwiek sensowne pomysły ?

  • Poziom 30  
    Musisz zewrzeć kanał odczytu na PCB. Czyli musisz znaleźć ścieżki prowadzące od procesora do złącza bloku głowic magnetycznych i w pobliżu tego złącza znajdziesz dwa punkty, które trzeba ewrzeć. Możesz też spróbować innej metody - odkręcając śrubki i izolując silnik na czas uruchomienia, a potem cały czas podając napięcie na PCB usunąć izolator i przykręcić śrubki.
  • Poziom 12  
    OK, odizolowałem silnik. Nic to nie dało. Punktów od głowic nie znalazłem.
    Zdjęcie płytki załączyłem.
    Korzystam z terminala, po CTR+z w okienku odbioru mam najczęściej małe a z daszkiem (odwróconym), ew. krzaczki. Potem co wpisuję to pokazuje mi się w okienku odbioru.

    ps. Dziękuję za zainteresowanie.

  • Poziom 28  
    Wypróbuj terminal z innym (sprawnym) dyskiem Seagate i dopiero potem bierz sie za 'pacjenta'.
  • Poziom 12  
    To sprawdziłem najpierw. Na "seagatach" i samsungu. Na dwóch różnych programach terminalowych. Wszystko działało. Mój błąd nie napisałem wcześniej.
  • Poziom 12  
    Chyba nie, dyski bez "momentus" być może tak.
  • Poziom 12  
    Na dysku jest tak jak w pierwszym wpisie.
    Znajdziesz dysk po tym: WWN: 5000C500.
    Obecnie one nazywają się Laptop Thin ale nie wiem czy są takie same.
    Seagate pisze:
    Seagate® Laptop Thin HDD
    5400 RPM
    formerly Momentus® Thin SATA
    Standard models
    ST500LT012
    Standard models w/ZGS
    ST500LT034
    Self-Encrypting Drive models
    ST500LT025
    SED (FIPS 140-2) models
    ST500LT015

    Załączam odgłos startującego dysku. Te wyraźnie inne dźwięki na początku to fon mi się ślizgał po dysku...
  • Poziom 12  
    To wyjaśniłoby sprawę ale nie mogę się połączyć z terminalem dysku.

  • Poziom 28  
    dankoh napisał:
    Na dysku jest tak jak w pierwszym wpisie.
    Znajdziesz dysk po tym: WWN: 5000C500.
    Obecnie one nazywają się Laptop Thin ale nie wiem czy są takie same.
    Seagate pisze:
    Seagate® Laptop Thin HDD
    5400 RPM
    formerly Momentus® Thin SATA
    Standard models
    ST500LT012
    Standard models w/ZGS
    ST500LT034
    Self-Encrypting Drive models
    ST500LT025
    SED (FIPS 140-2) models
    ST500LT015


    Dysk nie ma etykiety ?
  • Poziom 12  
    Ma, to jest z etykiety. Konkretnie w pierwszym poście było z etykiety.
    Hm, zdarłem nalepkę z kodem kreskowym i pod spodem jeszcze znalazłem model:
    ST500LT012