Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Peugeot 308SW - Nagłośnienie JBL nie działa

OPservator 01 Jun 2020 21:27 1314 11
    OPservator
    Level 37  
    308 SW 2.0 HDi 2009 rok.

2 lata temu robiony był wzmacniacz, jakaś cewka czy inne ustrojstwo się spaliło, przelutowali, pięknie chodziło.

Ze ~2 miesiące temu znowu szlag to trafił. Podłączam kabel, Usterka Tweekerów Przednich (obu) - Układ rozwarty.
    Audio nie grało, po usunięciu błędów zaczynało grać aż do momentu "uśpienia" BSI, po wybudzeniu znowu brak audio aż do usunięcia błędów.
    Audio w tweekerach faktycznie nie grało, zamówiłem więc nowe, montuje, usuwam błędy... działa... ale błędy nie znikły.
    BSI się uśpiło, wzbudziłem ponownie i... brak audio. Cały czas błąd przednich tweekerów, mimo że są nowe, oryginalne, sprawne :)

Pomoże ktoś ?

Moderated By CameR:

Usunąłem wulgaryzmy
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

OPservator
    Level 37  
    EDIT: Nagłośnienie JBL jeśli ma to znaczenie, oryginalne.
    OPservator
    Level 37  
    Podjąłem próbę wyjęcia akumulatora, wczoraj radio normalnie odpaliło, nie podłączałem kabla, na dniach jadę w trasę, zobaczymy jak będzie.
    slawek*2000
    Level 12  
    A zworke SH masz dobrze wpiętą w skrzynce z bezpiecznikami? Nie wkładałeś tam rąk czasami?
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    OPservator wrote:
    Cały czas błąd przednich tweekerów, mimo że są nowe, oryginalne, sprawne

Sa od wersji JBL czy zwykłe wysokotonowe ?

Od JBL i PHILIPS są inne.
    OPservator
    Level 37  
    slawek*2000 wrote:
    A zworke SH masz dobrze wpiętą w skrzynce z bezpiecznikami?

Wszystko jest OK.
    Kolejny mechanik mnie skasował na 200 zł i nic nie zrobił :/
    SZYMON BYDGOSZCZ wrote:
    Sa od wersji JBL czy zwykłe wysokotonowe ?

JBL.

Moderated By CameR:

Usunąłem wulgaryzmy
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

• Helpful post
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    OPservator wrote:
    Usterka Tweekerów Przednich (obu) - Układ rozwarty.

Trzeba sprawdzić ciągłość instalacji wzmacniacz - głośnik.

Dodano po 1 [minuty]:

OPservator wrote:
    ale błędy nie znikły.
    BSI się uśpiło, wzbudziłem ponownie i... brak audio.

Ten system tak ma.

Bedzie przerwa na 1 głośniku i rozłacza całe audio.
    OPservator
    Level 37  
    Pozwolę sobie na refresh.

Przelutowany został jeden tranzystor we wzmacniaczu, radio podziałało ze 3 miesiące i problemy od nowa.

Podmieniłem wzmacniacz, ciągłość na wszystkich kablach niby jest, radio podobno sprawne, a tak przynajmniej mi elektromechanik wmawia.

Chłop się już ile czasu męczy, zamiast przyznać że nie da rady i oddać kasę, to marnuje swój i mój czas i nas oboje doprowadza do szewskiej pasji, nerwicy, depresji i skraca czas życia.

Nadal nikt z Was nie ma pojęcia? A może ktoś ma namiar na kogoś z okolic Łodzi kto podejmie się wyzwania?
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    OPservator wrote:
    Przelutowany został jeden tranzystor we wzmacniaczu

Przelutować należy całą płytę wzmacniacza a nie jeden element.
    Tylko w ten sposób pozbywasz się zimnych lutów - szczególnie tych słabo widocznych.
    Należy też przeglądnąć PCB pod mikroskopem warsztatowym.
    OPservator wrote:
    Podmieniłem wzmacniacz

Być może to taki sam złom, jak Twój stary wzmacniacz w którym przelutowałeś jeden tranzystor.
    OPservator wrote:
    ciągłość na wszystkich kablach niby jest

Sprawdź czy któryś przewód w wiązce samochodu - biegnący do głośników, nie ma zwarcia z masą.
    Najbezpieczniej przy tym pomiarze rozłączyć wszystkie głośniki i oczywiście wzmacniacz. Wtedy pomiar będzie pewny i jednoznaczny.
    Dodatkowo zweryfikuj czy impedancja każdego głośnika jest zgodna z opisem na obudowie.
    W głośnikach znamionowo 8 Ω, rezystancja cewki drgającej wynosi zwykle 5 – 5,5 Ω, w głośnikach znamionowo 4 Ω - około 3 Ω.

OPservator wrote:
    zamiast przyznać że nie da rady i oddać kasę, to marnuje swój i mój czas

Baaardzo "lubię" takich klientów ...
    ... a ten mechanik to siedział przy Twoim radiu za darmo, tak dla rozrywki, bo nie lubi swojej żony i dzieci a na jedzenie i skarpety to zbiera pod kościołem ?
    Tyle offtopic.
    OPservator
    Level 37  
    CameR wrote:
    Baaardzo "lubię" takich klientów ...
    ... a ten mechanik to siedział przy Twoim radiu za darmo, tak dla rozrywki, bo nie lubi swojej żony i dzieci a na jedzenie i skarpety to zbiera pod kościołem ?
    Tyle offtopic.

Wziął kasę i nie zrobił. Należy się wypłata? No nie. Jak biorę od kogoś kompa i nie zrobię to też nie biorę kasy, bo tak powinno to wyglądać.
    OPservator
    Level 37  
    Ciekawy update, jak były te mrozy po -13, to audio działało cały dzień bez żadnych problemów, a był odpalany i gaszony z 10 razy.
    OPservator
    Level 37  
    Uszkodzone kostki głośników przednich.