logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić przekaźnik czasowy w systemie RainBird ESP-RZX?

sskwara80 03 Cze 2020 14:56 1056 7
REKLAMA
  • #1 18736471
    sskwara80
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Czy jest ktoś kto podpowie jak rozwiązać moja zagwozdkę.
    Mam system nawadniania ogrodu podłączony do sieci oraz do pompy w studni.
    Studnia kopana ok. 7 m głęboka. Pompa połączona jest ze sterownikiem ciśnieniowym/przepływowym. Po wypompowaniu wody ze studni dodatkowy pływak (połączony tylko z głównym elektrozaworem) zwiera i elektrozawór otwiera się aby umożliwić podanie wody z sieci. Studnia napełnia się ok. 4-5 dni.
    Pływak podnosi się po ok 5 godzinach, zawór główny sieci zamyka się i pompa tłoczy wodę ponownie ale przez ok. 5-10 minut i studnia znowu jest pusta.
    Podpowiedzcie proszę jak po zwarciu styków pływaka, zewrzeć na ok. 4 dni styki elektrozaworu oraz odłączyć zasilanie sterownika pompy na ten sam okres.
    Sterownik RainBird ESP-RZX.
    Myślałem o przekaźniku czasowym uruchamianym sygnałem Start ze styku pływaka zarówno na elektrozawór jak i na zasilanie sterownika pompy. Tylko z tego co wyczytałem sygnał start powinien mieć<1mA. Ze sterownika na elektrozawory podawane jest 24 VAC 650 mA wg instrukcji.
    Poradźcie proszę jak to ugryźć.

Pzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18736557
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    sskwara80 napisał:
    Studnia napełnia się ok. 4-5 dni.
    Pływak podnosi się po ok 5 godzinach, zawór główny sieci zamyka się i pompa tłoczy wodę ponownie ale przez ok. 5-10 minut i studnia znowu jest pusta.

Ja tu widzę niekonsekwencję w cytowanym tekście. Nie bardzo rozumiem te wszystkie kombinacje ze sterowaniem, no chyba, że pompa daje mniejsze ciśnienie niż jest w sieci. Ale jeżeli jest odwrotnie, to wystarczy, żeby pływaki lub sondy załączały i wyłączały pompę, a resztę załatwią dwa zawory zwrotne, jeden na pompie, a drugi na sieci.
  • REKLAMA
  • #3 18736685
    sskwara80
    Poziom 7  
    Pompa daje wyższe ciśnienie niż jest w sieci. Natomiast pływak nie jest podłączony w żaden sposób do pompy. Pompa sterowana jest osobnym sterownikiem przepływowym.
    Pływak zamyka obwód w dolnej pozycji i otwiera elektrozawór główny zamontowany tylko na zasilaniu z sieci.
    Przy podlewaniu przy pustej studni powstaje efekt przerywanego strumienia wody.
    Pływak faluje przy kolejnych próbach startowania pompy i raz zamyka raz otwiera zawór, pompa nie tłoczy i efekt jest mizerny. Trwa to czasem kilka, kilkanaście minut i sekcja nie jest podlana. Sekcji jest 11 więc jest to uciążliwe.
    Muszę ręcznie odkręcić zawór i zrzucić zasilanie ze sterowania pompy. Po kilku dniach, jak studnia jest ponownie napełniona mogę załączyć pompę.
  • REKLAMA
  • #4 18736712
    gimak
    Poziom 41  
    sskwara80 napisał:
    Pływak faluje przy kolejnych próbach startowania pompy i raz zamyka raz otwiera zawór, pompa nie tłoczy i efekt jest mizerny.

Jak będą dwa pływaki, jeden do załączania pompy gdy studnia jest pełna i drugi do wyłączania pompy gdy studnia jest pusta (woda opadnie do określonego poziomu), to tego falowania nie będzie.
  • REKLAMA
  • #5 18736738
    sskwara80
    Poziom 7  
    Instalację wykonywał "fachowiec". Zapłaciłem już za pompę i sterownik do niej. Wszystko zamontowane w studni. Chłop zniknął.
    Odnośnie pompy, powinienem podłączyć dwa pływaki na wyjściu ze sterownika czy na zasilaniu sterownika?
    I co z elektrozaworem? Logicznie dolny pływak powinien zwierać styk elektrozaworu, górny go rozwierać.
    Jak to połączyć? zasilanie pompy 230V, zasilanie elektrozaworu 24VAC?
  • Pomocny post
    #6 18737028
    gimak
    Poziom 41  
    Nie wiem co tam wymodził fachowiec, więc trudno mi się na ten temat wypowiadać.
    Najprostsze rozwiązanie to stycznik załączający pompę. Samo sterowanie stycznika typowe, jak przy wykorzystaniu przycisków "Załącz" i "Wyłącz" przy sterowaniu ręcznym. Przy pracy w automacie, rolę przycisku "Załącz" przejmowałyby styki NO w pływaku górnego poziomu w studni (podłączone równolegle do styków przycisku "Załącz", a rolę przycisku "Wyłącz" przejmowałyby styki NZ w pływaku dolnego poziomu w studni (włączone w szereg ze stykami przycisku "Wyłącz").
    Do tego potrzebne są jeszcze tylko dwa zawory zwrotne, po jednym na zasilaniu z sieci wodociągowej i na tłocznym z pompy. To jest najprostsza realizacja tego zadania. Można do tego dołożyć przełącznik "Sterowanie ręczne"/ "Praca w automacie" i "Wyłącznik awaryjny".
    Zamiast pływaków można wykorzystać elektrody, lub jakieś czujniki ultradźwiękowe pomiaru wysokości lustra wody, ale to już wymaga trochę elektroniki.
  • #7 18737956
    sskwara80
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc. Temat zamykam
  • #8 18737973
    sskwara80
    Poziom 7  
    Dziękuję za pomoc. Temat zamykam

Dodano po 9 [minuty]:

Zdecydowałem się na poniższe rozwiązanie, koszt 200 PLN z dostawą.
    Przekaźnik poziomu cieczy z regulacją czułości PZ-829 RC F&F do sterowania zasilaniem pompy zależnie od poziomu wody.
    Przekaźnik elektromagnetyczny 1P 16A 230V na szynę PK-1P 230 F&F do obwodu elektrozaworu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w ustawieniu przekaźnika czasowego w systemie nawadniania RainBird ESP-RZX, który jest podłączony do pompy w studni. Opisał problem z falowaniem wody podczas podlewania, co wynikało z nieodpowiedniego działania pływaka i elektrozaworu. Użytkownik rozważał zastosowanie przekaźnika czasowego, aby zautomatyzować proces, jednak miał wątpliwości co do sygnału startowego. W odpowiedziach zasugerowano użycie dwóch pływaków do lepszego sterowania pompą oraz zastosowanie stycznika do automatyzacji. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na przekaźnik poziomu cieczy PZ-829 RC F&F oraz przekaźnik elektromagnetyczny 1P 16A 230V na obwód elektrozaworu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA