logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kemppi MasterTig MLS: brak impulsów bramkowych IGBT

OGI 25 04 Cze 2020 10:36 1158 4
REKLAMA
  • #1 18738137
    OGI 25
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich forumowiczów.

Nie zajmuję się często tymi urządzeniami, tak więc proszę o wyrozumiałość jednocześnie zwracam się o pomoc w rozwiązaniu tytułowego problemu. Konkretnie urządzenie to: MasterTig 2500 MLS. Trafiło do mnie do serwisu jako uszkodzone, nie włączało się a dokładnie jak się nim "potrzepało" to losowo jakby chciało...;-) Czyli tu już sądziłem że zimne luty, brak kontaktu na połączeniach śrubowych czy konektorach lub pęknięte ścieżki. Jednak jak urządzenie otwarłem, to wszystko było jasne. Na pierwszy ogień poszła płyta zasilacza A002, ponieważ od razu zauważyłem że "nasi już tu byli". Popalone ścieżki, wlutowane rezystory przewlekane w zastępstwie SMD, analogicznie z kondensatorami, do tego pourywane ścieżki itd. Ewidentnie poprzedni serwisant nie posiadał ani odpowiedniego sprzętu ani części, jednak ogromne chęci i determinację aby wykonać taką pajęczynę. Mniejsza z tym - płytka wymieniona na oryginalną nową. Po wymianie maszyna od razu się do mnie uśmiechnęła i prawidłowo włączyła się.

Co wykonałem:

1. sprawdziłem napięcia i są prawidłowe po kolei X2/1: 26,2V, X2/2: 17,1V oraz X2/3: 4,95V oczywiście względem X2/4,
    2. napięcie DC-line voltage measurement: ok 0,7V (tu nie mam pewności jakie powinno być?)
    3. wykonałem reset software B5 - do 1 i wyjście z SETUP oraz wył. i zał. zasilania,
    4. sprawdziłem poprawność połączeń gniazd spawalniczych do płytek - doprowadzenie napięcia pomiaru (+ do X10/9 a - do X12/6 na A001),
    5. napięcie zasilające na IGBT prawidłowe w granicach 560V (tak więc mostek sprawny i zakaładam że płyta Z001 również),
    6. sprawdziłem poprawność połączeń pomiędzy płytą A001 oraz Z001 (dekodowanie mocy źródła i zasilanie dla jonizatora HF),
    7. Płyta Z001 wygląda na sprawną, pomierzyłem diody i rezystory kodujące,

Jak urządzenie się zachowuje:

- działa prawidłowo nawigacja po panelu, wszystkie funkcje podstawowe oraz zaawansowane są dostępne, możliwe do ustawienia i regulacji,
    - po załączeniu trybu elektrody brak napięcia biegu jałowego - brak sygnałów bramkowych na X1 i X2 diody LED nie świecą,
    - podczas włączania i przełączania pomiędzy trybami MMA i TIG oraz naciśnięciu przycisku start TIG, diody bramkowe LED ani nie mrugną,
    - przy załączeniu START na TIG-u elektrozawór włącza się prawidłowo z zadanym czasem pre GAS i post GAS,
    - jonizacji HF nie ma, bo jako dobrze rozumuję brak jest napięcia zasilania z uzwojenia wtórnego przychodzącego na X2,
    - zastanawia mnie jednak że nie włącza się przekaźnik K1 od jonizacji. Tłumaczę to sobie tak że: jak mikroprocesor "widzi" że nie ma na uzwojeniu wtórnym napięcia, to nie włącza przekaźnika K1 i jonizacji, a skoro tak to dla czego włącza elektrozawór? Takie pytanie poza konkursem ;-) zaznaczam że jonizacja jest załączona na panelu MTM (zielona dioda LED świeci nad przyciskiem HF),
    - dioda H3 na płycie A001 jest zgaszona, jak się nie mylę oznacza to sygnał blokady (normalnie załączeniu urządzenia powinna być zapalona) proszę o informację czy dobrze myślę?

Co podejrzewam:

Czepiam się tej diody bo zakładam że tutaj jest kłopot. Jak dobrze podejrzewam to dla tego bo przy blokadzie (zgaszonej diodzie) mogę zapomnieć o wysterowaniu bramek. Z tego co wiem to ta dioda sygnalizuje (zapalona) prawidłowy stan napięć a gaśnie przy przekroczeniu napięcia na zaciskach wyjściowych >100V przez czas >0,3s ale jednocześnie jest też opóźniany na 4s przy zajarzeniu HF.

Drugie podejrzenie to napięcie z zasilacza A002 DC-line voltage measurement na wtyczcze X2 pin 5. Wie ktoś jaka wartość jest prawidłowa?

O co proszę:

- mogę prosić o sprawdzenie w sprawnym urządzeniu: wartości napięcia DC-line voltage measurement,
    - cyklu świecenia diody H3 w sprawnym urządzeniu:
    1- czy po załączeniu urządzenia dioda stale świeci?
    2- czy po rozpoczęciu spawania i załączeniu jonizacji HF, gaśnie na pewien czas - do momentu zajarzenia łuku/ płynącego prądu spawania?
    3- czy świeci po przełączeniu urządzenia w trym elektrody (MMA)?
    - jakie jeszcze czynności diagnostyczne powinienem przeprowadzić?
    - zakładam że mam się skupić na płycie A001. Dobrze "obstawiam"?
    - jakie sygnały powinienem pomierzyć które mogą blokować impulsy bramkowe?
    - a może właśnie całkowicie idę w złym kierunku?

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie i porady. Przepraszam za rozciągły wątek, lecz uważam że im więcej i precyzyjniejszych informacji podam, tym lepiej się porozumiemy i szybsza będzie diagnostyka. W razie potrzemy można dzwonić na telefon 692 585 438.

Pozdrawiam
    Olek
  • REKLAMA
  • #2 18739486
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Widzę. że kolega budowlankę skończył. Zaczyna od tekstu " kto Panu to tak spier...".
    Po pierwsze- nowa płyta zasilacza kosztuje ponad 2000zł, spoko klient zapłaci, w końcu to tylko 2/3 wartości tej maszyny...
    Po drugie- jak to najczęściej bywa, zwarcie na nóżkach IGBT powoduje totalną demolkę na tej płycie, no ale kolega po prostu na nią narobi i ścieżki odrosną, albo na superglue przyklei smd-ki a potem powycina z cieniutkiej folii ścieżki i oczywiście na superglue je przyklei...
    Po trzecie- nie wiem komu i na co są te pomiary potrzebne, bo na 90% usterka jest gdzie indziej. No ale myślę, że na forum znajdzie się jakiś fachowiec od kielni to koledze pomoże...
  • REKLAMA
  • #3 18739587
    OGI 25
    Poziom 12  
    Witam szanownego kolegę,

Wcale nie zacząłem od podanego tekstu, bo klient nie został poinformowany "kto i co", bo raczej mało to go interesuje, lecz że płyta jest do wymiany, ponieważ nie nadaje się do naprawy. I tyle. Opis podałem aby zobrazować podstawę jej wymiany. Widzę jednak że ma Pan skuteczne sposoby na takie naprawy i zapewne po takiej "reanimacji" zwrócił by Pan urządzenie klientowi oraz poinformował że jest sprawna i będzie śmigać jak szalona. Do pierwszego wyjazdu na omawianą budowę...

Gzie Pan tak tanio kupuje spawarki tej klasy? Chętnie kupię takie urządzenie w cenie 3000,00zł. Choćby na części. Poproszę o namiary.

Po drugie odradzam zakup płytek u aktualnego dystrybutora bo znacząco Pan przepłaca.

Nie napisałem nic na temat uszkodzonego modułu IGBT, a wręcz przeciwnie potwierdziłem że jest sprawny. Nie rozumie dygresji?

W poście nie doczytałem się linijki tekstu pomocnej informacji. Chyba że coś przeoczyłem....

Dziękuję za wiadomość, lecz muszę już kończyć bo koledze na budowie złamał się sztyl od łopaty i boraczek nie ma się o co oprzeć. Rozumie Pan że muszę poratować kolegę w potrzebie moją łopatą.

Pozdrawiam i zapraszam z merytorycznymi wiadomościami.

Życzę miłego wieczoru
  • REKLAMA
  • #4 18748177
    OGI 25
    Poziom 12  
    Witam wszystkich ponownie,

Spawarka została naprawiona.

I tutaj kłania się (zgubiła mnie) rutyna... Przyczyną usterki był pęknięty rezystor 1206 wartości 33Ω w obwodzie zasilania układu kontrolera PWM na płycie A002. Podczas pomiaru statycznego, napięcie zasilania na układzie było prawidłowe - mały pobór prądu. Po załączeniu wysterowania bramek prąd wzrastał na tyle aby mikropęknięcie na rezystorze powodowało przerwę i brak odpowiedniego zasilania układu a w konsekwencji brak impulsów bramkowych.

Mam nadzieję że powyższe informacje przydadzą się komuś i czasami ktoś pomyśli dwa razy czy wszystko systematycznie posprawdzał i pomierzył przy odpowiednich założeniach i warunkach ;-)

Dziękuję wszystkim którzy śledzili wątek, a w szczególności koledze smd, bo tak jak napisał cyt.: "...Po trzecie- nie wiem komu i na co są te pomiary potrzebne, bo na 90% usterka jest gdzie indziej..." i tu akurat zmieściłem się w tych 10% jakie mi kolega dawał na powodzenie.

Więc jednak warto mierzyć, wiedzieć jak mierzyć i zalecam to kolegom. W końcu jak pisał przedmówca "niepotrzebne pomiary" to podstawa diagnostyki i bez nich nie przeprowadzimy rzetelnej diagnostyki w tego typu sprzęcie.

Pozdrawiam wszystkich, życzę cierpliwości i konsekwencji.
  • #5 18748178
    OGI 25
    Poziom 12  
    Witam wszystkich ponownie,

Spawarka została naprawiona.

I tutaj kłania się (zgubiła mnie) rutyna... Przyczyną usterki był pęknięty rezystor 1206 wartości 33Ω w obwodzie zasilania układu kontrolera PWM na płycie A002. Podczas pomiaru statycznego, napięcie zasilania na układzie było prawidłowe - mały pobór prądu. Po załączeniu wysterowania bramek prąd wzrastał na tyle aby mikropęknięcie na rezystorze powodowało przerwę i brak odpowiedniego zasilania układu a w konsekwencji brak impulsów bramkowych.

Mam nadzieję że powyższe informacje przydadzą się komuś i czasami ktoś pomyśli dwa razy czy wszystko systematycznie posprawdzał i pomierzył przy odpowiednich założeniach i warunkach ;-)

Dziękuję wszystkim którzy śledzili wątek, a w szczególności koledze smd, bo tak jak napisał cyt.: "...Po trzecie- nie wiem komu i na co są te pomiary potrzebne, bo na 90% usterka jest gdzie indziej..." i tu akurat zmieściłem się w tych 10% jakie mi kolega dawał na powodzenie.

Więc jednak warto mierzyć, wiedzieć jak mierzyć i zalecam to kolegom. W końcu jak pisał przedmówca "niepotrzebne pomiary" to podstawa diagnostyki i bez nich nie przeprowadzimy rzetelnej diagnostyki w tego typu sprzęcie.

Pozdrawiam wszystkich, życzę cierpliwości i konsekwencji.

Dodano po 3 [minuty]:

Przyczyną usterki był pęknięty rezystor 1206 wartości 33Ω w obwodzie zasilania układu kontrolera PWM na płycie A002. Podczas pomiaru statycznego, napięcie zasilania na układzie było prawidłowe - mały pobór prądu. Po załączeniu wysterowania bramek prąd wzrastał na tyle aby mikropęknięcie na rezystorze powodowało przerwę i brak odpowiedniego zasilania układu a w konsekwencji brak impulsów bramkowych.
REKLAMA