Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa

p.kaczmarek2 05 Jun 2020 11:07 5433 11
NDN
  • Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa
    Witajcie moi drodzy
    Opiszę tutaj moje doświadczenia z ASM1061, czyli przejściówką Mini PCIe <-> SATA (dwa porty), która pozwala na podłączenie dodatkowych dysków SATA, nawet do laptopa. Przetestuję ją tutaj z dwoma dyskami 2.5".
    Nie ukrywam, że tematem zainteresowałem się z czystej ciekawości - chciałem sprawdzić, czy ten produkt rzeczywiście działa i jakie zapewnia prędkości transferu. Mimo wszystko uważam, że taki gadżet może się przydać chociażby majsterkowiczom przerabiającym laptopa na stację multimedialną czy tam prosty serwer do eksperymentów.

Zakup i odbiór paczki
    Produkt znalazłem na portalu Banggood za niecałe 15$ (licząc wraz z przesyłką):
    Sprzedający w opisie produktu podaje takie informacje:
    Quote:

Brand SSU
    Model MINI PC-E to SATA3
    Main control chip ASM1061
    Product interface 2*SATA interface
    Suitable for plug-in MINI PCI-E
    Operating environment 0°C-50°C (used); 20°C-70°C (storage)
    Support system Windows(R)XP/Server2003/Vista/7/8, (32/64 bit)/MAC/inux

Wymiary płytki:
    Na przesyłkę nie czekałem zbyt długo; raptem dwa tygodnie. To normalne w przypadku zakupów z Chin. Paczkę listonosz włożył do skrzynki, nie było wymogu potwierdzenia odbioru.
    W przesyłce było dość duże pudełeczko:
    Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa
    W pudełeczku sam moduł oraz dodatkowa blaszka i śrubki przydatne do mocowania tego w odpowiednim slocie Mini PCIe:
    Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa

Przyglądamy się przejściówce
    Na początek przyjrzałem się dokładniej płytce. Kształt płytki odpowiada tzw. PCIe Half Mini, czyli ma połowę rozmiaru normalnego PCIe Mini.
    Sercem płytki jest układ scalony Asmedia ASM1061 w obudowie QFN 48L:
    Opisywany jest przez producenta jako 'PCI Express 2.0 to SATA 6Gbps Controller'. W jego nocie katalogowej można znaleźć o nim nieco informacji, np. jego blokowy diagram:
    Obok niego znajduje się pamięć Flash, podpisana A25Z408 oraz generator zegara 20MHz.
    Nota katalogowa ASM1061:
    ASM1061_Da...t_R1_8.pdf Download (336.49 kB)
    Warto wspomnieć, że moduły z ASM1061 są dostępne w różnych wersjach, też takich do normalnego komputera stacjonarnego.

Co będzie jeszcze potrzebne?
    Oprócz samej przejściówki Mini PCIe<->SATA potrzebne będą jeszcze dwa kable SATA, można je kupić tanio w większości sklepów komputerowych:
    Potrzebny też będzie kabel zasilający dla dysków. Na przejściówce wyprowadzone są tylko złącza sygnałowe SATA, nie ma na niej nawet miejsca na zasilanie dysków.
    Musimy samodzielnie zadbać o ich zasilanie. Dyski 2.5" potrzebują tylko 5V do działania, więc nie ma z tym większego problemu - możemy zakupić przewód zasilający SATA z USB, lub zrobić taki samemu.
    Ja zrobiłem ten przewód samodzielnie za pomocą wtyków od starego zasilacza ATX:
    i z 'breakout board' złącza USB:
    Po prostu zlutowałem odpowiednio przewody, choć można by jeszcze te zbędne zaizolować. Przypominam kolory przewodów ATX:
    Pomarańczowy - 3.3V
    Czerwony - 5V
    Żółty - 12V
    Czarny - masa
    Tu potrzebujemy tylko masę i 5V.
    Moja przejściówka wyszła tak:
    Po zlutowaniu przejściówki polecam jeszcze zweryfikować multimetrem czy wszystko jest okej, bo jeśli podamy napięcie na nieodpowiednie piny dysku to ryzykujemy jego uszkodzeniem. Dodatkowo trzeba zaizolować pozostałe przewody by jakimś cudem czegoś nie dotknęły. Ogólnie to nie polecam samodzielnego robienia przewodów zasilania pod dyski, najlepiej kupić gotowe i dobrej jakości.

Pierwsza próba - Dell Inspiron 1545 - niepowodzenie
    Na początek próbowałem podłączyć przejściówkę do starego laptopa Dell Inspiron 1545:
    (Tak, wiem, ten laptop ma 'nietypowe' dosztukowane złącze na zasilacz, bo dostałem go od kogoś w formie złomu elektronicznego i musiałem sobie jakoś poradzić)
    Konwerter z tematu musiałem dać na miejsce modułu WiFi, który wcześniej wyjąłem:
    Było z tym nieco problemu bo slot Mini PCIe w tym laptopie jest przykryty obudową i musiałem całkiem całą obudowę zdjąć:
    Niestety eksperymenty się nie powiodły - z podłączoną przejściówką (z dyskami lub bez) laptop zawsze zawieszał się tuż po ekranie 'Dell', nawet nie mogłem wejść w 'boot select' ani w BIOS:
    Resetowanie ustawień BIOSu nie pomagało. Mogłem jeszcze spróbować zaktualizować BIOS, ale tego już nie zrobiłem. Próby z tym laptopem porzuciłem i postanowiłem spróbować szczęścia z innym.

Druga próba - Lenovo IdeaPad Y530- sukces
    Drugą próbę zrealizowałem na ponad dziesięcioletnim laptopie Lenovo z serii IdeaPad:
    Ten laptop miał w sobie już dwa dyski HDD (jeden w normalnym slocie, drugi zamiast napędu CD/DVD). Dodatkowo, w przeciwieństwie do poprzedniego laptopa, miał jeden wolny slot Mini PCIe i nie wymagał wyciągnięcia z niego modułu WiFi:
    Przejściówkę zamontowałem w nim za pomocą blaszki która była w zestawie:
    Do przejściówki podłączyłem dwa dyski (jeden SSD i jeden HDD) i sprawdziłem, czy laptop się uruchamia:
    (na zdjęciu widać też osobny inverter CCFL dla ekranu tego laptopa; użyłem go bo ten laptop oczekuje na wymianę tasiemki; sposób podłączenia invertera nie jest związany z tym tematem)
    Pełna lista wyboru bootowania:
    Na ekranie wyboru bootowania widać dwa dyski HDD które były już w tym laptopie, widać dysk SSD i HDD podłączony poprzez testowaną przejściówkę, oraz dodatkowo podłączonego pendrive Kingston.
    Ponadto jeszcze w biosie upewniłem się, czy wybrana jest odpowiednia kolejność bootowania i uruchomiłem system.
    Nie instalowałem żadnych sterowników.
    Po włączeniu system Windows od razu rozpoznał nowe dyski:
    Sprawdziłem stan wszystkich czterech dysków za pomocą Crystal Disk Info:
    Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa Recenzja i test ASM1061 - dwuportowy konwerter Mini PCIe-SATA dla laptopa
    Dwa HDD stąd są już na krańcu swojego życia, mają sektory oczekujące na relokacje (parametr 'Current Pending Sector Count' ze SMART), używam ich tylko jako tzw. 'cold storage' do kopii zapasowych, no i do eksperymentów ze sprzętem takich jak ten tu opisywany.
    Następnie sprawdziłem jeszcze co jest na magistrali PCI płyty głównej za pomocą darmowego narzędzia lspci (dla Windows!) z paczki pciutils-3.5.5-win32, do pobrania stąd:
    https://eternallybored.org/misc/pciutils/
    https://github.com/pciutils/pciutils
    Komenda lspci jest zapewne znana użytkownikom systemów Unixowych - to stamtąd się ona wywodzi.
    Kopia zapasowa paczek lspci jako załącznik forum:
    pciutils-3...-win32.zip Download (444.55 kB)
    pciutils-3...-win64.zip Download (451.79 kB)
    lspci na Windowsa jest proste w użyciu, można je po prostu uruchomić w konsoli, albo dla wygody dodać ścieżkę do niego do zmiennej środowiskowej $PATH by móc z niego korzystać z każdego folderu w systemie.
    Rezultat komendy lspci z powyższej paczki na moim systemie Windows:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
    00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
    00:1a.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
    00:1a.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
    00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
    00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 3 (rev 03)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
    00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
    00:1d.2 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
    00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
    00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801IBM/IEM (ICH9M/ICH9M-E) 4 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 03)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation G96M [GeForce 9500M G] (rev a1)
    02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Limited NetLink BCM5906M Fast Ethernet PCI Express (rev 02)
    03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 5100 AGN [Shiloh] Network Connection
    07:00.0 SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller (rev 02)
    08:03.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
    08:03.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
    08:03.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
    08:03.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
    08:03.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev 12)

Interesować powinna nas tutaj linijka:
    07:00.0 SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller (rev 02)
    Widać, że podłączony moduł jest widziany jako ASM1062, mimo iż układ scalony na jego pokładzie podpisany jest ASM1061.

Test prędkości transferu z dyskiem SSD
    Na koniec wykonałem mały test prędkości transferu, użyłem do tego opisanego wcześniej laptopa Lenovo IdeaPad Y530 i dysku SSD 120GB Gigabyte GP-GSTFS31120GNTD.
    Na początek pokażę prędkości transferu tego dysku ze strony userbenchmark.com jako punkt odniesienia:
    Swój test wykonałem w dwóch konfiguracjach.
    Konfiguracja 1: SSD podłączony poprzez przejściówkę ASM1061 z tematu:
    Konfiguracja 2: SSD podłączony do drugiego slotu SATA z laptopa (slotu gdzie zazwyczaj jest napęd CD/DVD):
    Po wynikach widać, że przy podłączeniu przez konwerter Mini PCIe -> SATA ten dysk SSD zachowuje jakieś 60-70% swojej prędkości transferów jaką ma przy podłączeniu bezpośrednio na SATA.

Podsumowanie
    Dwuportowy konwerter Mini PCI Express na SATA udało mi się uruchomić w połączeniu z laptopem Lenovo IdeaPad Y530 (była też próba z innym, starszym Dellem, ale się nie powiodła). Konwerter nie wymagał żadnego instalowania sterowników ani zmian ustawień w biosie. Od początku był widoczny i nawet w boot select pokazywał podłączone dyski.
    Prędkości transferów dysku SSD podłączonego do tego konwertera spadły o jakieś 30%, co wydaje mi się dość dobrym wynikiem, zwłaszcza że i tak raczej główny systemowy SSD będzie na normalnym porcie SATA a nie na tej przejściówce.
    Zaobserwowałem jeszcze, że laptop dość długo startuje jeśli zostawimy w nim tą przejściówkę a nie damy na nią żadnych dysków.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • NDN
    Droga Meczna
    Level 11  
    Aż dziwne że chińczycy nie zamazali oznaczeń na układach.
  • NDN
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nawet jeśli by zamazali to jeszcze zawsze warto spróbować sprawdzić co wykrywa komputer, np. z pomocą lspci tak jak pokazałem w temacie.
    szymon122
    Level 38  
    Moim zdaniem najbardziej to może się przydać w komputerach jednopłytkowych typu RPi, które posiadają PCIe. W laptopie miałoby to sens, gdyby dało się wyprowadzić te porty sata z obudowy i móc podłączyć dysk bez otwierania jej. Raczej w niewielu modelach to się uda.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    szymon122 wrote:
    Moim zdaniem najbardziej to może się przydać w komputerach jednopłytkowych typu RPi, które posiadają PCIe.

To jest dobra sugestia. Możesz wskazać jakiś konkretny RPi który myślisz, że może być kompatybilny z modułem z tematu?
    Z chęcią to przetestuję.
    Mam też jakieś Raspberry pod ręką, ale nie wiem czy ono posiada PCIe, sprawdzę.

szymon122 wrote:
    W laptopie miałoby to sens, gdyby dało się wyprowadzić te porty sata z obudowy i móc podłączyć dysk bez otwierania jej. Raczej w niewielu modelach to się uda.

Można kombinować też z tym:
    Przedłużka mini PCIe. Ale nie wiem, czy warto...
    pawelr98
    Level 39  
    Bardziej widzę to jako zastosowanie do różnych terminali albo laptopów mających działać jako serwery.
    Taki terminal czy płyta główna z laptopa bierze sporo mniej prądu niż normalna płyta.

Ja mam od chińczyków adapter mPCIE->X16. Testowałem z kartą Ati X600 na jakimś złomie della i działało bez problemu.
    Niestety karta SAS (fajnie byłoby przekształcić tego laptopa na serwer) już tak działać nie chciała.

Zwykle problemem jest whitelista w biosie laptopa.
    szymon122
    Level 38  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Możesz wskazać jakiś konkretny RPi który myślisz, że może być kompatybilny z modułem z tematu?

Chodziło mi o komputery jednopłytkowe podobne do RPi, lecz posiadające wyprowadzone PCIe. Niefortunnie to napisałem :D

Ps RPi 4 ma kontroler usb na PCIe.
    http://mloduchowski.com/en/blog/raspberry-pi-4-b-pci-express/
    Może są jakieś huby do PCIe :D
    McMarycha
    Level 31  
    A czy jest możliwość przetestowania jaką prędkość uzyskają te dyski przy konwerterach sata - usb 2.0 oraz sata - usb 3.0 ?

Ciekawe czy prędkość dysków podłączonych przez konwertery usb będzie się bardzo różniła.

Zastanawiam się co będzie lepsze wydajnościowo czy taki konwerter mPcie - sata czy mPcie - usb -sata.
    szymon122
    Level 38  
    McMarycha wrote:
    Zastanawiam się co będzie lepsze wydajnościowo czy taki konwerter mPcie - sata czy mPcie - usb -sata.

Oczywiście, że usb będzie w tym przypadku "wąskim gardłem". Może nawet nie usb, lecz kontroler usb/sata.
    kassans
    Level 32  
    McMarycha wrote:
    A czy jest możliwość przetestowania jaką prędkość uzyskają te dyski przy konwerterach sata - usb 2.0 oraz sata - usb 3.0 ?

Ciekawe czy prędkość dysków podłączonych przez konwertery usb będzie się bardzo różniła.

USB 2.0 SSD/hdd ok 30mb/s
    USB 3.0 SSD ok 200mb/s HDD ok 100mb/s
    USB 3.1 SSD ok 400mb/s :)
    mjab

Level 10  
    Słuchajcie, ponoć ten moduł obsługuje RAID1 na poziomie sprzętowym, ale jak to uruchomić?