Planuję 2x12 paneli 370Wp na połaci południowej i po 6 paneli wsch.-zach. Razem 36x370 Wp=13320 Wp, Longi LR4-60HPH-370M
Inwerter hybrydowy 10kW
-FRONIUS SYMO GEN24 10kW -ma gniazdko awaryjne 230v/3kW , wymaga dedykowanej, drogiej baterii ale działa off-grid po zamontowaniu odłącznika sieci EZR. Niestety dostępny dopiero we wrześniu. Można ściągnąć z Faterlandu ale co z papierami, no i podobno głośny wentylator. To mój faworyt.
-Kaco blueplanet hybrid 10.0 TL3 -wymaga baterii wysokonapięciowej i bez niej nie pracuje off-grid
-SOLAREDGE SE10K-RWS STOREDGE HYBRID -wymaga baterii i bez niej nie pracuje off-grid, ma dedykowane optymalizatory
- HUAWEI SUN2000-10KTL-M0 -wymaga baterii i bez niej nie pracuje off-grid, ma dedykowane optymalizatory
-INFINISOLAR 10kW -grid-tie ale niższa sprawność o kilka %, wysoka cena, skośnooki
-SKYMAX HYBRID 10 kW -grid-tie to samo jak wyżej, może nawet dokładnie, tylko obudowa inna

Ostatnie dwa mają krótką gwarancję ale podobno można je mocno przeciążać i pracują bez baterii na pełnej mocy. co do baterii też chyba nie ma specjalnych wymagań. Dlaczego Fronius tego tak nie robi ??? Odpowiedź znacie...
A może by tak:
-Fronius Symo 10.0-3M -klasyczny falownik+ Victron Phoenix Multi 24/1600 (mam 2 szt), 24/800 (1 szt) lub Victron Phoenix Combi 24/1200 (1 szt) -do wyboru, kiedyś odkupiłem cały duży pakiet i leżą w magazynie. Do tego baterie nie muszą być "falownikowe" Myślałem też o podpięciu baterii z samochodu elektrycznego.
Zestaw optymalizatorów do każdego panela, czyli 36 szt. Może to zbytek łaski ale potem monitoring mam z każdego panela, lepszy wgląd w produkcję i szybkie wykrycie awarii a także mniejsze straty w przypadku awarii. Bez optymalizatorów też będzie ciężko to wszystko podpiąć bo 3 kierunki: południe, wschód i zachód i 4 pakiety paneli. Oczywiście do kompletu jakiś inteligentny licznik i zabezpieczenia ale to drobiazgi.
Jak podejść do tego tematu? Kluczowy jest falownik, myślałem nawet o dwóch mniejszych, może jeden zwykły a drugi hybrydowy. Czytałem o próbach pobudzenia zwykłego falownika z agregatu i dziękuję za ten pomysł. Może Victron dał by radę pobudzić ale Victron jest jednofazowy a pobudzić trzeba 3 fazy. Ktoś twierdził na forum, że ups może pobudzić.
Z czasem może postawię jakiś mały wiatrak kilka kW ale teraz nie chcę komplikować rozważań. Za parę lat wszyscy będziemy jeździć elektrykami i trzeba będzie powiększyć instalację ze względu na samochód. Ceny energii prawdopodobnie będą rosnąć, bo jak mówią, żę coś podrożeje to jest jedyna informacja w którą wierzę

A może by zrobić 10 kW które idzie do sieci a 4-5 kW dać na sieć wydzieloną, tylko co tam podłączyć oprócz baterii

Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc.