Witam,
pierwszy raz w życiu mam do czynienia w ogóle z linuxem. Zainstalowałem mint na takim laptopiku Link Ogólnie na razie idzie mi fajnie, ale zauważyłem, że w ogóle nie ma dźwięku i nie mogę go włączyć.
Przesunąć nie mogę czułości, na klawiaturze przyciski nie reagują w ogóle, z boku ekranu też są, reagują, ale nie na dźwięk a jakoś dziwnie na interfejs np. w przeglądarce jaśnieje pasek po prawej (wyżej/niżej)
Prawdopodobnie jądro nie ma sterowników. Przykładowy temat: https://www.reddit.com/r/linuxhardware/commen...nt_cx20672_audio_driver_not_working_in_linux/ Trzeba popatrzeć co jest w systemie poleceniami lspci, lsmod itp, porównać co się załadowało, a co nie i jeśli nie ma sterowników, należy je albo dokompilować, albo podnieść jądro do najnowszej wersji dostępnej dla Minta, ewentualnie skompilować najnowsze jądro dev lub vanilla. Początkującemu nie polecam tej drugiej operacji, bo jest skomplikowana i coś o sprzęcie, linuksie i kernelu trzeba jednak wiedzieć.
yhym no za wiele nie rozumiem tam z tego linka, mój angielski też jest słaby niestety.
jak dokładnie to sprawdzić - mam dosłownie to wpisać ? napisz proszę konkrety
Można spróbować w Mincie przełączyć się na jądro 5.0, ale że jest to kernel LTS, to __może__ jest backport z 5.3.x, a może nie. W każdym razie ten chipset jest wspierany dopiero od jądra w wersji 5.3. Na pewno działa w 5.3.4.
uname -a
Linux kasia 5.3.0-53-generic #47~18.04.1-Ubuntu SMP Thu May 7 13:10:50 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
K_o_s napisał:
jeśli go masz:
a pytaj się mnie; nie wiem czy dobrze to wpisałem(skopiowałem)
Spoiler:
sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio
[sudo] hasło użytkownika kasia:
Niestety, proszę spróbować ponownie.
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
alsa-base* cinnamon* cinnamon-dbg* libcanberra-pulse* mint-meta-cinnamon*
pulseaudio* pulseaudio-module-bluetooth*
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 7 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 7 121 kB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n]
Czyli chipset dźwiękowy jest obsługiwany, w Twojej wersji systemu. Sterowniki ALSA masz, ale wygląda, że nie wykrywają poprawnie Twojego dźwięku. Trzeba tutaj szukać, dlatego zaproponowałem przeinstalowanie. Wykonaj je zobaczymy czy coś to pomoże.
sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
alsa-base* cinnamon* cinnamon-dbg* libcanberra-pulse* mint-meta-cinnamon*
pulseaudio* pulseaudio-module-bluetooth*
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 7 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 7 121 kB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] T
(Odczytywanie bazy danych ... 288095 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Usuwanie pakietu alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu5) ...
Usuwanie pakietu cinnamon-dbg (4.4.8+tricia) ...
Usuwanie pakietu mint-meta-cinnamon (2019.12.28) ...
Usuwanie pakietu cinnamon (4.4.8+tricia) ...
Usuwanie pakietu libcanberra-pulse:amd64 (0.30-5ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu pulseaudio-module-bluetooth (1:11.1-1ubuntu7.8) ...
Usuwanie pakietu pulseaudio (1:11.1-1ubuntu7.8) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu desktop-file-utils (0.23+linuxmint8)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libglib2.0-0:amd64 (2.56.4-0ubuntu0.18.04.6)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.8.3-2ubuntu0.1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu gnome-menus (3.13.3-11ubuntu1.1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu mime-support (3.60ubuntu1)...
(Odczytywanie bazy danych ... 287771 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu pulseaudio (1:11.1-1ubuntu7.8) ...
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu5) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu dbus (1.12.2-1ubuntu1.1)...
kasia@kasia:~$ sudo apt-get install alsa-base pulseaudio
Sugerowane pakiety:
apmd alsa-oss oss-compat pavumeter pavucontrol paman paprefs ubuntu-sounds
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
alsa-base pulseaudio
0 aktualizowanych, 2 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 145 kB/934 kB archiwów.
Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 4 592 kB miejsca na dysku.
Pobieranie:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/main amd64 alsa-base all 1.0.25+dfsg-0ubuntu5 [145 kB]
Pobrano 145 kB w 0s (399 kB/s)
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu alsa-base.
(Odczytywanie bazy danych ... 287761 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../alsa-base_1.0.25+dfsg-0ubuntu5_all.deb ...
Rozpakowywanie pakietu alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu5) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu pulseaudio.
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../pulseaudio_1%3a11.1-1ubuntu7.8_amd64.deb ...
Rozpakowywanie pakietu pulseaudio (1:11.1-1ubuntu7.8) ...
Konfigurowanie pakietu pulseaudio (1:11.1-1ubuntu7.8) ...
Dodaję nowego użytkownika pulse do grupy audio
Konfigurowanie pakietu alsa-base (1.0.25+dfsg-0ubuntu5) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu dbus (1.12.2-1ubuntu1.1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.8.3-2ubuntu0.1)...
kasia@kasia:~$ sudo alsa force-reload
Unloading ALSA sound driver modules: snd-soc-sst-byt-cht-cx2072x snd-sof-intel-byt snd-sof-intel-ipc snd-sof snd-sof-xtensa-dsp snd-intel-sst-acpi snd-intel-sst-core snd-soc-sst-atom-hifi2-platform snd-soc-acpi-intel-match snd-soc-acpi snd-soc-cx2072x snd-soc-core snd-compress snd-hdmi-lpe-audio snd-pcm-dmaengine snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-pcm snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer (failed: modules still loaded: snd-sof-intel-byt snd-sof-intel-ipc snd-sof snd-sof-xtensa-dsp snd-intel-sst-acpi snd-intel-sst-core snd-soc-sst-atom-hifi2-platform snd-soc-acpi-intel-match snd-soc-acpi snd-soc-core snd-compress snd-pcm-dmaengine snd-pcm snd-timer).
Loading ALSA sound driver modules: snd-soc-sst-byt-cht-cx2072x snd-sof-intel-byt snd-sof-intel-ipc snd-sof snd-sof-xtensa-dsp snd-intel-sst-acpi snd-intel-sst-core snd-soc-sst-atom-hifi2-platform snd-soc-acpi-intel-match snd-soc-acpi snd-soc-cx2072x snd-soc-core snd-compress snd-hdmi-lpe-audio snd-pcm-dmaengine snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-pcm snd-rawmidi snd-seq snd-seq-device snd-timer.
dźwięku nadal nie ma, chciałem wejść w "dźwięk" ale wyskakiwał jakiś błąd więcuruchomiłem ponownie i taka niespodzianka:
chyba linux mnie nie lubi... pownie jak zwykle coś pochrzaniłem, nacisnąłem ok ale czarny ekran i kursor
System nie ma lubi nie lubi. A niestety karty dźwiękowe często sprawiają problemy. Co się dzieje jak dasz „OK”, jesteś w stanie dostać się do konsoli?
Hint: Wejście do konsoli Ctrl+Alt+F2, zaloguj się, a tam po prostu zainstaluj od nowa cinnamon, który się popsuł przy odinstalowaniu driver-ów do dźwięku (sic!), poleceniem:
Tak jak napisałem: nacisnąłem ok ale czarny ekran i kursor. Znalazłem jakiś skrót w sieci ctrl+alt+F1 i wygląda na to, że wszedłem do konsoli. Tak jakby jest ona na pełnym ekranie i nic po za nią - jedynie musiałem wpisać login i hasło
EDIT: teraz dopiero widzę, że coś dodałeś.
Niestety nie mam na razie pomysłu, jak wpiszesz w wyszukiwarkę swój model laptopa i związany z nim problem, coś tam ludzie próbowali kombinować, ale na to trzeba pewnie poświęcić trochę czasu dla eksperymentów i dłubania w konfiguracjach, w internecie. Osobiście bym spróbował z innym linuxem, więc jeśli nie masz szczególnego upodobania w Linux Mint, spróbuj np. z Ubuntu (wersja lekka Ubuntu to Lubuntu), co prawda Mint to też Ubuntu, ale może na nowym 20.04 coś będzie lepiej. Może być i tak, że nie uda Ci się zmusić karty dźwiękowej do pracy pod Linuxem. Też tak bywa.
Rozumiem, to nie fajnie. Po prostu chciałem jakiś prosty linux dla starszej kobiety która ledwo ogarnia ogólnie, bo pod windowsem strasznie dysk się zapełnia.
Więc jeśli ostatecznie nic nie wskóram tutaj to spróbuję z innymi podobnymi linuxami. Spróbuję jeszcze gdzie indziej popytać - co wie głowy to nie jedna - może coś uda się jeszcze wskórać.
Jeśli postanowisz walczyć dalej to spróbuj na początek z alsa-ucm, jak sugeruje autor rozwiązania z linku podanego przez kolegę spy:
Cytat:
You'll probably still need the alsa-ucm files, but this is great because it massively simplifies the installation and reduces the possibility of problems
O matko to nie na moją głowę popróbowałem z innymi wersjami. jako drugi mint mate - różnica była taka, że mogłem ruszać suwakami głośności i działamy mi klawisze odpowiedzialne za głośność, ale dźwięku nadal brak wszędzie + nie działający PPM - a nie sory on działał jako LPM więc miałem dwa...
następnie lubuntu - suwaki działały, dźwięku brak i każdy film który puszczałem czy to w systemie czy youtube to działał w prędkością x3... jakaś masakra
już miałem dosyć na dziś, ale jeszcze spróbowałem z kubuntu (różnica taka, że ten ma wersję 20.04, a tamte 19 coś) i o dziwo dźwięk działa w sumie wszystko działa na razie dobrze - jeszcze wyjdzie w praniu oczywiście. Ciekawe, może jak wyjdzie mint w wersji 20.04 to też będzie działało. Niestety nie widzę możliwości teraz pobrać wersji beta i sprawdzić - nie wiem czy w ogóle ma to sens.
Użytkownik zainstalował system Linux Mint na laptopie, jednak napotkał problem z brakiem dźwięku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie załadowanych modułów sterowników za pomocą poleceń `lsmod` i `lspci`, a także przeinstalowanie sterowników ALSA i PulseAudio. Wskazano, że chipset dźwiękowy CX2072X jest obsługiwany od jądra 5.3, co może wymagać aktualizacji jądra systemu. Po kilku próbach z różnymi dystrybucjami Linuxa, użytkownik odkrył, że dźwięk działa w Kubuntu 20.04, co sugeruje, że problem może być związany z wersją Mint. Użytkownik rozważa dalsze poszukiwania rozwiązania lub przesiadkę na inną dystrybucję. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.