Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buczenie głośników - Podłączenie HDMI oraz AUX

07 Cze 2020 18:10 300 11
  • Poziom 3  
    Witam wszystkich , udaję się do was z prośbą o wyjaśnienie sprawy .
    Więc tak , posiadam kino domowe Samsung HT-E5550 do którego podłączyłem dźwięk z PC kablem mini Jack w karcie dżwiękowej i 2x chinch do odtwarzacza z kina na wejście AUX i wszystko pięknie gra do czasu gdy dodatkowo postanowiłem podłączyć kino do TV poprzez HDMI i wtedy budzą głośniki tylko przy włączonym w kinie AUX . Przełączając na FM , HDMI 1 , 2 itd wszystko jest normalnie . Sprawdzałam na kilku kablach HDMI oraz tymi mini Jack z chinch i cały czas to samo . Dodatkowo posiadam amplituner Sony STR DE15 i po podłączeniu do niego TV poprzez wyjście z słuchawek kablem mini Jack i 2 x chinch pod AUX jest ok. ale podlaczając dodatkowo PC takim samym kablem pod np. CD IN , Tape IN itd. problem jest ten sam ? Odłączając w obu przypadkach choćby jeden kabelek czy to HDMI czy chinch buczenie znika ale wtedy nie mogę mieć dwuch urządzeń na raz i muszę przelaczac kable aby korzystać raz z tego i tego. Dziękuję góry za pomoc i pozdrawiam
  • HelukabelHelukabel
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Witam,
    masz petle masowa, prawdopodobnie nie lubia sie zasilacze telewizorai komputera (ktorys jest zapewne nie izolowany).
    Do sprawdzenia:
    - kable polaczeniowe, nie stosuj tanich supermarketowych.
    - spwadz odwrocenie wtyczni w gnazdku sieciowym
    - rozwaz uziemienie
    Pozdrawiam
  • Poziom 3  
    Uziemienie jest , kable HDMI są lepszej jakości, odwróciłem gniazdka i to samo , nawet wyłączyłem tv z sieci całkowicie i nadal burczy . Dopiero odpodpięcie HDMI lub drugiego kabla w byle jakim miejscu zapobiega temu ? Sprawdzałem też na 3 innych wejściach HDMI w tv i to samo . Co znaczy nie izolowany zasilacz ? W tv po prostu idzie od niego kabel zasilający a w pc mam vero l3 500 w
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Witam,
    niektore tansze/gorszych firm zasilacze impulsowe sa polaczone z siecia co daje takie efekty jak zauwazyles, czesto jest tak ze masz kilka zasilaczy impulsowych jeden z nich jest "gorszy" i generuje problem. Masz napewno zasilacz impulsowy w komputerze i TV, czesto w amplitunerach/kinach domowych tez sa impulsowe.
    Wspominasz ze odpiecie drugiego kabla w dowolnym miejscu - a gdzie ten kabel byl podlaczony ?
    Moze narysuj co i jak masz podlaczone potem na rysunku pokaz co odlaczasz ze znika problem a co podlaczasz i generuje problem
    Pozdrawiam
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 3  
    Jak wspomniałem na początku, z PC mam podłączony mini Jack w karcie dżwiękowej do zielonego wyjścia audio i kabel idzie do odtwarzacza kina do jedynego wejścia IN AUX dwoma końcówkami chinch i wszystko gra ładnie, gdy dodatkowo połączę kablem HDMI również do odtwarzacza kina i do TV rozpoczyna się buczenie . I tu ono znika gdy odłączę np. kabelek przy karcie dżwiękowej w pc lub przy AUX odtwarzacza ( wyjmując jeden chinch buczenie jest mniejsze a wyjmując drugi znika całkiem) . Gdy podłączam ponownie znowu burczy i wtedy odłączając jeden HDMI czy to przy tv czy odtwarzaczu również znika . Dziwne jest to ze na starszym amplitunerze Sony jest to samo i że wyjmując wtyczkę od kontaktu tv gdy kable są podłączone też burczy do kiedy nie dołączę jednego kabla ? Ten amplituner Sony jest od starej wierzy . Dodaje foto w załączniku Buczenie głośników - Podłączenie HDMI oraz AUX Buczenie głośników - Podłączenie HDMI oraz AUX

    Dodano po 52 [sekundy]:

    Jak wspomniałem na początku, z PC mam podłączony mini Jack w karcie dżwiękowej do zielonego wyjścia audio i kabel idzie do odtwarzacza kina do jedynego wejścia IN AUX dwoma końcówkami chinch i wszystko gra ładnie, gdy dodatkowo połączę kablem HDMI również do odtwarzacza kina i do TV rozpoczyna się buczenie . I tu ono znika gdy odłączę np. kabelek przy karcie dżwiękowej w pc lub przy AUX odtwarzacza ( wyjmując jeden chinch buczenie jest mniejsze a wyjmując drugi znika całkiem) . Gdy podłączam ponownie znowu burczy i wtedy odłączając jeden HDMI czy to przy tv czy odtwarzaczu również znika . Dziwne jest to ze na starszym amplitunerze Sony jest to samo i że wyjmując wtyczkę od kontaktu tv gdy kable są podłączone też burczy do kiedy nie dołączę jednego kabla ? Ten amplituner Sony jest od starej wierzy . Dodaje foto w załączniku Buczenie głośników - Podłączenie HDMI oraz AUX Buczenie głośników - Podłączenie HDMI oraz AUX
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Witam,
    i wszystko sie zgadza, problemem nie jest ani kino domowe ani wzmacniacz.
    "Nie lubia" sie zasilacze komputera i TV, sprawdz podlaczenie ich na roznych fazach = rozne gniazdka na scianie i przetestuj obrocenie jednej z wtyczek.
    Byc moze jedynym wyjscie bedzie dodanie transformatora izolujacego albo audio na przewodzie z komputera albo izolujacego od sieci 230/230V ale to drozsze rozwazanie.
    Mozesz dodatkowo sprawdzic polaczenie grubym przewodem komputer z TV czy wzmacniaczem bo jak wspomniales uziemienie jest juz zrobione, sprawdz jak odlaczysz uziemienie lub jak podlaczasz je do jednego z "wrazliwych" urzadzen.
    Pozdrawiam
  • Poziom 3  
    Podlaczając w inne gniazdka to samo , obracając też, więc co jeszcze mogą zrobić? tak jaśniej dla laika 😉 i czy nic się nie spali gdy jest jak jest ?
  • Poziom 39  
    Witam,
    zobacz tu,bardzo podobny temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic169484.html#822436
    a teraz prostym jezykiem:
    - sprawdz czy cos sie zmienia jak podlaczysz do roznych gniazdek ale takich ktore sa na roznych fazach czyli sa na roznych przewodach idac od twojej tablicy rozdzielczej. Rozne gniazdka w domu nie musza byc na roznych fazach.
    - uziemic kazde z urzadzen
    - kable dobrej jakosci i raczej nie bardzo dlugie.
    Jezeli zadne z powyzszych nie pomoze to czeka cie zakup:
    - transformatora separacyjnego 230/230V o mocy niecowiekszej niz uzadzenie jakie bedzie zasilal, takie cos: https://sklep.toroidy.pl/pl/c/Transformatory-separacyjne/46
    lub
    - transformatora separacyjnego audio montowanego na kablu audio, wbrew pozorom ten drugi moze byc nieco trudniejszy do znalezienia. tego typu: https://pl.farnell.com/c/transformatory/transformatory-audio
    Czy ten PC to komputer stacjoinarny ? jezeli laptop to jest prosty test porownaj jakosc na zasilaczu i tylko bateriach.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam,
    Według mnie problemem nie są zasilacze urządzeń, ani tym bardziej "nieizolowane" zasilacze czy to w TV czy wzmacniaczu. Jeśli byłby taki zasilacz, to niemożliwe byłoby podłączenie czegoś do takiego urządzenia, gdyż na jego masie było by dostępne napięcie sieciowe, co stanowiło by ryzyko porażenia prądem.

    Wracając do tematu. Prawdopodobną przyczyną problemu jest antena, która jest podłączona do telewizora, jeśli jest ona uziemiona w jakimś innym punkcie budynku (ciężko stwierdzić czy jest to antena zbiorcza lub indywidualna), to może się zdarzyć taka sytuacja, że występuje prąd przepływający pomiędzy uziemieniem anteny a uziemieniem w gniazdkach w domu. W takim przypadku zmiana miejsca włączenia urządzeń do innego gniazda w domu nic nie zmieni, bo uziemienie jest jedno, a to czy podłączone pod jedną lub drugą fazę może jedynie zminimalizować efekt, ale go nie usunąć. Możesz spróbować odłączyć antenę od TV i sprawdzić czy problem zniknie.
    Widzę, że do amplitunera też jest podłączona jakaś antena, czy jest ona podłączona do tego samego miejsca co antena od TV czy jest to po prostu kawałek przewodu?

    Rozwiązaniem problemu, jeśli powyższe stwierdzenia są prawidłowe, jest zastosowanie prostego separatora w obwodzie anteny, który wystarczy że będzie się składał z dwóch kondensatorów ok. 1nF/400V. Dodatkowo jeśli wtyczka zasilająca z amplitunera posiada uziemienie to warto podłączyć amplituner i komputer pod to samo gniazdko.

    Oczywiście dodanie transformatora separującego audio również rozwiąże problem, jednak mam pewne przykre doświadczenia z takimi rozwiązaniami, ponieważ dźwięk przechodzący przez takie coś pozostawia wiele do życzenia (nie mówię tutaj o profesjonalnych rozwiązaniach, których koszt raczej jest stosunkowo duży).

    Pozdrawiam,
    Menuet
  • Poziom 3  
    Sprawdzę jak będę w domu i dam znać, w razie w co miałbym zrobić z tym kondensatorem bo widzę tylko dwa druciki ? Może w jakimś urządzeniu znajdę taki kondensator bo mam trochę staroci elektrycznych . Antena w amplitunerze to kawałek kabelek a w tv to kablówka multimedia.
  • Poziom 3  
    Menuet napisał:
    Witam,
    Według mnie problemem nie są zasilacze urządzeń, ani tym bardziej "nieizolowane" zasilacze czy to w TV czy wzmacniaczu. Jeśli byłby taki zasilacz, to niemożliwe byłoby podłączenie czegoś do takiego urządzenia, gdyż na jego masie było by dostępne napięcie sieciowe, co stanowiło by ryzyko porażenia prądem.

    Wracając do tematu. Prawdopodobną przyczyną problemu jest antena, która jest podłączona do telewizora, jeśli jest ona uziemiona w jakimś innym punkcie budynku (ciężko stwierdzić czy jest to antena zbiorcza lub indywidualna), to może się zdarzyć taka sytuacja, że występuje prąd przepływający pomiędzy uziemieniem anteny a uziemieniem w gniazdkach w domu. W takim przypadku zmiana miejsca włączenia urządzeń do innego gniazda w domu nic nie zmieni, bo uziemienie jest jedno, a to czy podłączone pod jedną lub drugą fazę może jedynie zminimalizować efekt, ale go nie usunąć. Możesz spróbować odłączyć antenę od TV i sprawdzić czy problem zniknie.
    Widzę, że do amplitunera też jest podłączona jakaś antena, czy jest ona podłączona do tego samego miejsca co antena od TV czy jest to po prostu kawałek przewodu?

    Rozwiązaniem problemu, jeśli powyższe stwierdzenia są prawidłowe, jest zastosowanie prostego separatora w obwodzie anteny, który wystarczy że będzie się składał z dwóch kondensatorów ok. 1nF/400V. Dodatkowo jeśli wtyczka zasilająca z amplitunera posiada uziemienie to warto podłączyć amplituner i komputer pod to samo gniazdko.

    Oczywiście dodanie transformatora separującego audio również rozwiąże problem, jednak mam pewne przykre doświadczenia z takimi rozwiązaniami, ponieważ dźwięk przechodzący przez takie coś pozostawia wiele do życzenia (nie mówię tutaj o profesjonalnych rozwiązaniach, których koszt raczej jest stosunkowo duży).

    Pozdrawiam,
    Menuet

    Panie Menuet odłączając sam kabel od kablówki problem znika więc jest jak pan napisał, czy można łopatologicznie wytłumaczyć co mam z tym kablem zrobić?
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Witam,
    Przepraszam, ale nie widziałem maila w sprawie pierwszej odpowiedzi w temacie.

    Cieszę się, że to okazało się przyczyną. Aby teraz wyeliminować problem, należałoby zastosować dwa kondensatory separujące, jeden na ekranie przewodu a jeden na jego środkowej żyle. Chyba najwygodniej było by zastosować gotowe rozwiązanie, np. Dipol produkuje coś takiego pod nazwą "Izolator galwaniczny (5-2400MHz) Signal". Na allegro również widziałem podobne rozwiązania.

    Pozdrawiam,
    Menuet