Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grzeje się silnik i wywala płyn audi a3 8l

AczyA31.98l 10 Jun 2020 13:42 1464 2
    AczyA31.98l
    Level 4  
    Witam mam następujący problem z moją a3 8l 1.9tdi 110km otóż samochód się grzeje i przez to wyrzuca płyn chłodniczy. Otóż gdy jadę po mieście to temperatura na vcds jest cały czas między 93 a 96 czy jeżdżę czy stoję problem zaczyna się już przy autostradzie bo temperatura rośnie do 120 ale jak dojdzie do np do 105 i zwolnie nie przekraczam 3 tyś obrotów to temperatura spada. Problemu by wielkiego nie było gdyby nie to że autostradą codziennie w jedną stronę do pracy muszę robić 40km. Wentylatory sprawdzone na krótko i przez kostkę termowlacznika wymieniony też został tak dla pewności dwa biegi działają pompa wody wymieniona nawet sprawdziłem czy bez termostatu złapie temperaturę i tu jest szok bo zagrzal się do 110 bez termostatu
    test na co2 w układzie chłodniczym zrobiony i wszystko jak ma być układ oczyszczony chłodnica sprawdzona nagrzewania w kabinie działa bez zarzutów. Czy mógłby ktoś pomóc bo już brak mi pomysłów z góry dziękuję za pomoc
    Ireneo
    Level 42  
    Z tego co rozumiem wentylatory na krótko działają a podczas pracy już nie?
    AczyA31.98l
    Level 4  
    Wentylator pracuje w czasie pracy silnika ale dopiero jak jest prawie 100 a raz jak mi się całkiem zagotowal to przy 120 działał 2 bieg nie wiem kiedy się włączył bo też nagle wskazówka na zegarze się z 90 na 130 pokazała ale jak schladzalem silnik to na klimatronik było 125 na kanale 49 a na 51 110 ale jest różnica na vcds a klimatroniku o jakieś 5 stopni oczywiście mniej niż na vcds