Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] vcds chinski - Uszzkodzony czy kwestia programowa?

60jarek 10 Jun 2020 21:15 13365 12
    60jarek
    Level 27  
    Mam vcds chiński od pewnego czasu zgłasza błąd.
    Przy podłączeniu do komputera program go widzi -nie podpinam do can auta.
    vcds chinski - Uszzkodzony czy kwestia programowa?
    Gdy podłączam do auta to zachowuje się tak.
    Czy to błąd programowy czy się uszkodził?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy to jest prawidłowy rozkład pin gniazda diagnostycznego?
    Zamierzam podać +12 V do interfejsu i zmierzyć napięcie stabilizatora zasilania to mu chyba nie zaszkodzi?
    Anonymous
    Level 1  
    palmus
    Level 33  
    A nie aktualizowałeś czasem softu?
    60jarek
    Level 27  
    Nie aktualizowałem wiem że wtedy uszkodzi sprzęt. On mi dziwnie przerywał między czasie dwie aktualizacje Windows i odmówił posłuszeństwa. Opcja aktualizacji była wyłączona tak z pół roku pracował a tera to nie wiem co mysleć.
    PiotrT
    Level 19  
    W większości przypadków w tych VCDS-ach uszkodzeniu ulega software.
    palmus
    Level 33  
    Wywal i kup nowy.Prawdopodobnie nienaprawialny.
    60jarek
    Level 27  
    Działa uff.
    Okazało się że trzeba 2 pliki instalacyjne zainstalować i ten drugi plik mi usunął anty wirus.
    Teram Mam program M-prog co służy do obsługi programowania mego interfejsu dostarczony na płytce.
    Odczytuje za pomocą funkcji Read ale nie potrafię zapisać pliku brak tej opcji.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Funkcja "Read and Parse" i się uruchomiły inne funkcje.

Teraz czas zgrać co siedzi w atmega tak jak mi podpowiedziano ten soft czasami pada złącze na płytce widziałem do programatora.

Dodano po 8 [minuty]:

Dodano po 7 [minuty]:

Taki program.

Dodano po 4 [minuty]:

No i jak się do tego zabrać? Flasz i Eeprom zgrać co jeszcze tego nie robiłem ?
    60jarek
    Level 27  
    Działa uff.
    Okazało się że trzeba 2 pliki instalacyjne zainstalować i ten drugi plik mi usunął anty wirus.
    Teram Mam program M-prog co służy do obsługi programowania mego interfejsu dostarczony na płytce.
    Odczytuje za pomocą funkcji Read ale nie potrafię zapisać pliku brak tej opcji.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Funkcja "Read and Parse" i się uruchomiły inne funkcje.

Teraz czas zgrać co siedzi w atmega tak jak mi podpowiedziano ten soft czasami pada złącze na płytce widziałem do programatora.

Dodano po 8 [minuty]:

Dodano po 7 [minuty]:

Taki program.

Dodano po 4 [minuty]:

No i jak się do tego zabrać? Flasz i Eeprom zgrać co jeszcze tego nie robiłem ?

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Uwaga:
    Producent przysłał program i wsady do fleszowania kabla wraz z instrukcją video.
    Żadne programatory nie są potrzebne fleszuje się z komputera interfejs na jego kablu. Temat rozwiązany uważam za w pełni rozwiązany.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    60jarek
    Level 27  
    Temat ponownie na chwile otwarty zapraszam.

Podstawowa sprawa, co było przyczyna usterki iż interfejs przestał działać?
    Odpowiedz inwazyjne działanie programu antywirusowego w Windows 10 Defender antywirus.
    Program dostarczony przez sprzedawce nawet w wersji instalacyjnej potrafi antywirus usunąć.
    Program antywirusowy przed instalacją należy obowiązkowo wyłączyć oraz internet jak i w czasie go używania.
    Tu się go wyłącza te cztery opcje na wyłączone.
    Po zainstalowaniu (2 programów instalacyjnych) należy katalog w którym zainstalowaliśmy programy vcds dodać do wykluczeń programu antywirusowego, nawet plik jego skrótu na pulpicie bo potrafi usuwać.
    Po instalacji należy prawidłowo uruchomić program vcds z podłączonym interfejsem do auta z komputerem i aktywować klucz ,wyłączyć update programu.
    Program antywirusowy po ponownym włączeniu potrafi usuwać ponownie pliki -wtedy nie pozwalamy mu na to przed podjęciem działania akcji wchodzimy w szczegóły pliku rzekomego wirusa i zaznaczamy opcje pozostaw w urządzeniu i dopiero po wykonaniu tych czynności z każdym plikiem jaki został uznany za wirus wciskamy przycisk akcja (pozostaną w urządzeniu). Przykład:
    Interfejs nie zadziała jak antywirus włączony. Natomiast pobranie update do programu vcds uszkodzi soft w interfejsie i wtedy pozostaje konieczność użycia zestawu naprawczego od producenta.

Jak polepszyć działanie samego programu:
    Uruchamiamy program vcds.
    Wciskamy klawisze po kolei kolejne trzymając wciśnięte aż ukaże się menu: CTRL; CAPS LOCK; ESC.
    Na ekranie pojawi się menu wchodzimy w zakładkę szczegóły naprowadzamy na plik startowy vcds wciskamy prawy klawisz myszy i wybieramy ustaw priorytet i wybieramy czasu rzeczywistego.
    Jeśli kto ma pytania to proszę bo to wszystko co miałem do dodania nim temat ponownie zamknę.
    60jarek
    Level 27  
    Taki oto otrzymałem zestaw naprawczy od sprzedawcy do interfejsu vcds 19.6.1 stosuje się go dopiero gdy faktycznie interfejs uszkodzony a nie blokowany przez program antywirusowy.
    Ten plik traktuje jak wirus to nie jest wirus zapewniam -antywirus chce go usunąć a ja go pozostawiam w katalogu wykluczonym i pozostaw w urządzeniu.
    60jarek
    Level 27  
    Więcej na obecną chwile nic nie jestem w stanie dodać.
    Pamiętaj nim stwierdzisz że uszkodziłeś chiński interfejs do vcds sprawdź czy program antywirusy ci nie blokuje szczególnie w Windows 10.
    Używasz chińskiego vcds nie pobieraj aktualizacji oprogramowania wyłączaj dostęp do internetu.
    Nie przestrzegałeś tych reguł pozostaje skorzystanie z pakietu ratunkowego sprzedawcy -ostateczność.