Witajcie!
Dwa tygodnie temu złożyłem sobie komputer, oto specyfikacja:
Płyta główna: Asus TUF b450-Plus Gaming
Grafika: GeForce RTX 2060 6GB
CPU: AMD Ryzen 5 3600, 3950Mhz
RAM: Apacer 8GB DDR4 2400Mhz
SSD: GOODRAM CL100 GEN.2 480GB SSD
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3
Mam duży problem z temperaturami. Sprawdzam programami: AIDA64, HWMonitor, CPU-Z czy nawet SpeedFanem. W spoczynku temperatura sięga AŻ 50-55 stopni, a przy obciążeniu (grając np. w Wiedźmina 3 czy GTA V) dochodzi do max (95-100 stopni) i gry zaczynają się zacinać bądź wyłączać. Na początku grałem na boxowym chłodzeniu i myślałem że wymiana na SilentiumPC Fortis 3 da rade, ale jednak nie.
Pasta dobrze założona, cooler dolega idealnie.
Przepływ powietrza w obudowie sprawdzony (myślałem że to może być przyczyną), BIOS zaktualizowany... Dodam, że taktowanie trzyma się przy 3950Mhz (nie spada ani nie wzrasta). Napięcia na płycie dobre (sprawdzane w BIOS i AIDA64).
Przy włączeniu testu wydajności w AIDA i zaznaczeniu wszystkich opcji komputer wyłącza się.
Co mogę jeszcze sprawdzić/zrobić? Nie mam już więcej pomysłów...
Może to być wina RAM?
Proszę, pomóżcie. :D
Dodano po 6 [minuty]:
@edit
Dodam, że w pierwszy tydzień gry śmigały normalnie bez zacinania, jednakże nie wiem jakie były temperatury bo zwyczajnie tego nie sprawdzałem.
Dodano po 3 [minuty]:
Kolejna sprawa:
W testach AIDA64 gdy zaznaczyłem samo FPU to od razu komputer się wyłączył
Dwa tygodnie temu złożyłem sobie komputer, oto specyfikacja:
Płyta główna: Asus TUF b450-Plus Gaming
Grafika: GeForce RTX 2060 6GB
CPU: AMD Ryzen 5 3600, 3950Mhz
RAM: Apacer 8GB DDR4 2400Mhz
SSD: GOODRAM CL100 GEN.2 480GB SSD
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3
Mam duży problem z temperaturami. Sprawdzam programami: AIDA64, HWMonitor, CPU-Z czy nawet SpeedFanem. W spoczynku temperatura sięga AŻ 50-55 stopni, a przy obciążeniu (grając np. w Wiedźmina 3 czy GTA V) dochodzi do max (95-100 stopni) i gry zaczynają się zacinać bądź wyłączać. Na początku grałem na boxowym chłodzeniu i myślałem że wymiana na SilentiumPC Fortis 3 da rade, ale jednak nie.

Przepływ powietrza w obudowie sprawdzony (myślałem że to może być przyczyną), BIOS zaktualizowany... Dodam, że taktowanie trzyma się przy 3950Mhz (nie spada ani nie wzrasta). Napięcia na płycie dobre (sprawdzane w BIOS i AIDA64).
Przy włączeniu testu wydajności w AIDA i zaznaczeniu wszystkich opcji komputer wyłącza się.
Co mogę jeszcze sprawdzić/zrobić? Nie mam już więcej pomysłów...
Może to być wina RAM?
Proszę, pomóżcie. :D
Dodano po 6 [minuty]:
@edit
Dodam, że w pierwszy tydzień gry śmigały normalnie bez zacinania, jednakże nie wiem jakie były temperatury bo zwyczajnie tego nie sprawdzałem.
Dodano po 3 [minuty]:
Kolejna sprawa:
W testach AIDA64 gdy zaznaczyłem samo FPU to od razu komputer się wyłączył