Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody

loki7777 11 Jun 2020 10:52 1929 13
Optex
    loki7777
    Level 12  
    Witam
    Posiadam naświetlacz firmy Osram Ledvance 20W bez czujnika ruchu - używany sporadycznie przez około 2-3 lata(paragonu brak niestety). Ostatnio raz zamrugał a potem się normalnie zapalił ale wczoraj już w ogóle się nie zapalił. Podłączyłem go dziś na krótko aby wyeliminować problem z kontaktem i też nie świeci.
    Rozebrałem i wygląda tak jak na zdjęciu w załączniku - widzę 2 spalone diody LED i pewnie przy takim ich sposobie połączenia awaria jednej diody przerywa przepływ prądu do reszty. Pytanko czy da się to obejść robiąc zworkę zamiast diody LED? Oraz czy są w sprzedaży całe moduły LED pasujące do tego naświetlacza bo bez hotair nie dam rady raczej wymienić pojedynczej diody.
    Jak ustalić jaką diode musiałbym dać w miejsce spalonych - powinny mieć z tego co liczę ok 0.5W(biorąc pod uwagę jakieś straty) i jakie napięcie bo niby cały moduł 94V(maksymalnie, chyba , że dotyczy to czegoś innego) to diody są 2V?
  • Optex
    takijasiu
    Level 25  
    Model diody - czyli 2835 - jest napisany na obudowie.
    loki7777
    Level 12  
    Chodzi o jej parametry(ile W/V), bo model jest mi znany i widzę je na znanym portalu aukcyjnym
    sterero
    Level 7  
    loki7777 wrote:
    Chodzi o jej parametry(ile W/V), bo model jest mi znany i widzę je na znanym portalu aukcyjnym

Witam kolege,mam ten sam problem,naswietlacz z czujnikiem ruchu, 2 lata i 2 miesiace,wiec po gwarancji,wlasnie rozebralem obudowe i sa identyczne z Twoim zdjeciem wszystko parametry te same.Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na tym,pytanie czy zrobiles juz?
    Jak tak ,to gdzie kupiles? Czy mozna kupic caly element diod? tzn 48szt i tylko przylutowac te dwa kabelki?
    Pozdrawiam i bede wdzieczny za jakies info.
    Dodam ze tez naświetlacz firmy Osram Ledvance 20W
  • Optex
    loki7777
    Level 12  
    sterero wrote:
    loki7777 wrote:

Witam kolege,mam ten sam problem,naswietlacz z czujnikiem ruchu, 2 lata i 2 miesiace,wiec po gwarancji,wlasnie rozebralem obudowe i sa identyczne z Twoim zdjeciem wszystko parametry te same.Nie jestem elektronikiem i nie znam sie na tym,pytanie czy zrobiles juz?
    Jak tak ,to gdzie kupiles? Czy mozna kupic caly element diod? tzn 48szt i tylko przylutowac te dwa kabelki?

Cześć.
    Problem rozwiązałem ale nie w profesjonalny sposób bo hot air nie mam i lutownica taka sobie. Po prostu usunąłem wadliwe diody - jak masz tą spaloną i zacznie świecić część za nią/przed nią i zatrzyma się na kolejnej to ona też jest uszkodzona(chyba, że widać gołym okiem). Usuwasz wadliwe i robisz cyną zworkę(łączysz plus i minus tej diody). Miałem chyba razem 2 lub 3 i od tego momentu wszystko działa dobrze. Diód nowych nie kupowałem, bo zdecydowałem, że będę naprawiał do upadłego a potem kupię coś innego - PILA BVP007 za grosze, 3x taniej niż Osram.
    Mam nadzieję, że chociaż trochę ci to pomoże.

Ja bym nie kupował nowego elementu(jak więcej niż 10-15zł) i zależy jaką masz wersje osrama bo nowsze już chyba mają mniejszy radiator czy jakąś inna ale znaczącą różnicę, już nie pamiętam dokładnie ale jest chyba nawet na youtube film na ten temat.
    bratHanki
    Level 34  
    Dawcą takich diod są "żarówki" LED. Lutownica nie jest niezbędna, można do tych celów użyć małego palnika gazowego i podgrzewać od spodu.
    loki7777
    Level 12  
    To zależy o jakich żarówkach led piszesz bo "chińczykom" bym nie wierzył bo kilka takich miałem i cierpiały na tą samą przypadłość.
    sterero
    Level 7  
    Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody
    loki7777 wrote:
    sterero wrote:
    loki7777 wrote:

Cześć.
    Problem rozwiązałem ale nie w profesjonalny sposób bo hot air nie mam i lutownica taka sobie. Po prostu usunąłem wadliwe diody - jak masz tą spaloną i zacznie świecić część za nią/przed nią i zatrzyma się na kolejnej to ona też jest uszkodzona(chyba, że widać gołym okiem). Usuwasz wadliwe i robisz cyną zworkę(łączysz plus i minus tej diody). Miałem chyba razem 2 lub 3 i od tego momentu wszystko działa dobrze. Diód nowych nie kupowałem, bo zdecydowałem, że będę naprawiał do upadłego a potem kupię coś innego - PILA BVP007 za grosze, 3x taniej niż Osram.

Ja bym nie kupował nowego elementu(jak więcej niż 10-15zł) i zależy jaką masz wersje osrama bo nowsze już chyba mają mniejszy radiator czy jakąś inna ale znaczącą różnicę, już nie pamiętam dokładnie ale jest chyba nawet na youtube film na ten temat.
    Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody Naświetlacz Ledvance 20W spalone diody

Dodano po 5 [minuty]:

loki7777 wrote:
    sterero wrote:
    loki7777 wrote:

Cześć.

U mnie generalnie lampa swieci jak stroboskop,polowa led gorne dwa paski 24szt swieca 50% swiatla,dalsza czesc ledwo co wiec nie wiem gdzie problem plytka troche smierdzi zreszta widac na zdjeciach ze cos to nie tak.
    Ja tez nie mam hot air,lutownice posiadam,ale nie moge chyba polowe diod wywalic bo czy reszta wytrzyma?
    loki7777
    Level 12  
    Diody wyglądają OK. Ale czy elementy z tyłu nie są popalone - w każdym razie tak wygląda to na zdjęciach?
    sterero
    Level 7  
    loki7777 wrote:
    Diody wyglądają OK. Ale czy elementy z tyłu nie są popalone - w każdym razie tak wygląda to na zdjęciach?

No i nad tym sie zastanawiam,jak to sprawdzic,w kazdym razie plytka podaje prad 94 v bo sprawdzalem na tych dwoch kabelkach co ida do diod,lecz dyskoteke jest przy swieceniu-stroboskop.....
    Nawet nie wiem jak te czarne male elementy na plytce sie nazywaja,nie ma na nich symboli zeby kupic te same i wymienic.Moze w necie uda mi sie schemat znalesc.
    Dziekuje za pomoc.Jak bys cos znalazl to wielki dzieki u mnie slabo to wychodzi.
    Jeszcze raz dziekuje za odzew.
    Pozdrawiam.

Dodano po 8 [minuty]:

loki7777 wrote:

Tak patrze przez lupe i widze ze ta mala czarna czesc gdzie napis D1 z 2-ma nozkami i druga gdzie pisze U1 z 6-cioma nozkami sa do wymiany,jak sie nazywa to cos?
    brofran
    Level 40  
    sterero wrote:
    D1 z 2-ma nozkami i druga gdzie pisze U1 z 6-cioma nozkami sa do wymiany,jak sie nazywa to cos?
    Pierwsze coś to dioda a drugie coś to układ scalony
    Jezeli te 2 elementy nie maja oznaczeń , to wymiana ( a i kupno ) mało realne. Raczej sprzet nadaje się jako dawca cześci zamiennych. :D
    sterero
    Level 7  
    brofran wrote:
    sterero wrote:
    D1 z 2-ma nozkami i druga gdzie pisze U1 z 6-cioma nozkami sa do wymiany,jak sie nazywa to cos?
    Pierwsze coś to dioda a drugie coś to układ scalony
    Jezeli te 2 elementy nie maja oznaczeń , to wymiana ( a i kupno ) mało realne. Raczej sprzet nadaje się jako dawca cześci zamiennych. :D

Dzieki za info,no tak bez symbolu tonic nie zrobie,ale w miedzy czasie znalazlem cos takiego ni chinkich stronach
    http://m.b2binfo.net/offer/5273887915.html
    bratHanki
    Level 34  
    loki7777 wrote:
    To zależy o jakich żarówkach led piszesz bo "chińczykom" bym nie wierzył bo kilka takich miałem i cierpiały na tą samą przypadłość.

A ja mam takich kilkadziesiąt i faktycznie diody w nich bywają różne ale zwykle są to 2-3 rodzaje . W tym naświetlaczu jest 48 diod, które w sumie dają 20 W czyli 0,4W/LED. W żarówkach LEDy są obciążane mocami do 0,8 W i z powodzeniem można je przeszczepić.
    sterero
    Level 7  
    bratHanki wrote:
    loki7777 wrote:

A ja mam takich kilkadziesiąt i faktycznie diody w nich bywają różne ale zwykle są to 2-3 rodzaje . W tym naświetlaczu jest 48 diod, które w sumie dają 20 W czyli 0,4W/LED. W żarówkach LEDy są obciążane mocami do 0,8 W i z powodzeniem można je przeszczepić.

A tej plytki z elektronicznej taka jak na zdjeciach czasem nie masz? kupilbym