Dzień dobry, postaram się możliwie najdokładniej opisać problem. Przedwczoraj podłączono mi w/w licznik do instalacji fotowoltaicznej. Licznik ten posiada moduł GPRS, który musi się łączyć z siecią komórkową jednak u mnie w domu zasięgu brak (wioska, zasięg tylko na dworze) i Pan monter wystawił antenę na kablu SMA za drzwi i zalecił po wszystkim, żebym przewiercił dziurę w ścianie , wypuścił antenę na zewnątrz i przykręcił do złącza w liczniku, dodając że "Łączność będzie OK jeśli tu będzie taki trójkąt i będzie się wyświetlać wartość 33, ale nie 0 lub 99 bo wtedy będzie to oznaczać że zasięgu nie ma" nie pozwolił mi jednak podejść i popatrzeć, bo epidemia i nie chciał ryzykować. Wypuściłem antenę i przykręciłem do licznika, ale trójkąt wyświetlał się tylko nad pozycją T1. co jak udało mi się wyczytać oznacza taryfę. Chciałem znaleźć rzeczony trójkąt i licznik zasięgu o którym mówił monter, wciśnięcie dolnego przycisku powodowało podświetlenie tarczy licznika, wciśnięcie górnego powodowało coś w rodzaju resetu - wypełniały się wszystkie pola na liczniku na kilka sekund po czym wracało do wyświetlania cyklu począwszy od zegara. Postanowiłem przytrzymać górny przycisk oczekując że wówczas znajdę wspominany wskaźnik. Pojawiły się kolejno na wyświetlaczu "P01", "P02" oraz "Std data", kolejno "Enter", później wyświetlały się różne wartości (daty, godziny, wartości zerowe 0000000) i chyba rzeczony wskaźnik zasięgu, jego wartość zmieniała się w locie, wartości wyświetlane poniżej 100, a obok był symbol /_\ wyglądający trochę jak antena, naciskałem nadal, aż dotarłem do wartości w formacie 10.XX:XX gdzie kolejne naciśnięcia przycisku zwiększały wartości liczbowe pod X, spanikowałem że nie tędy droga i wyszedłem, relokowałem antenę w inne miejsce i wówczas nad KOM (w ciągu T1, T2, T3 itd u dołu licznika) pojawił się trójkąt, jak udało się dowiedzieć z jakiejś chorwackiej instrukcji znalezionej w Internecie jest to wartość odpowiedzialna za zasięg tego modułu. Tauron dziś nie pracuje, a wczoraj pomimo godzinnego wiszenia na słuchawce nie udało mi się dodzwonić do nich. Prąd w domu działa normalnie. Moje pytanie jest takie - czy coś zepsułem zmieniając tą wartość (nie taki był mój zamiar). Jak sprawdzić czy wartość wprowadzona tam jest prawidłowa (istnieje szansa że się nie zapisała), czy znajdzie się tu jakiś monter takich liczników, który powie mi co zrobić w tej sytuacji? Pozdrawiam