Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Traktorek - Partner P145107HRB nierówna praca, strzelanie po załączeniu kosiska

chudy771 11 Jun 2020 20:53 4821 8
    chudy771
    Level 1  
    Witam,

Mam problem z traktorkiem Partner P145107HRB z silnikiem 31a507-0743-b1.
    Od kilku dni po odpaleniu traktorka nie jestem w stanie kosić na wysokość mniejszą niż najwyższa (6, zazwyczaj koszę na 4). Nawet na najwyższym położeniu kosiska koszenie potrwa ok. 15-20 minut, po czym problem objawia się jak na poniższym filmie:

Silnik potrafi nawet zgasnąć albo strzelić głośno w tłumik.

Co do tej pory zrobiłem:

- Wymieniłem i wyregulowałem gaźnik
    - Wymieniłem filtr paliwa
    - Wyczyściłem zbiornik paliwa
    - Dla pewności zalałem świeże paliwo z innej stacji
    - Wyregulowałem magnetron(?) szczelinomierzem
    - Sprawdziłem czujnik pod siedzeniem - działa na pewno, po odkręceniu od siedzenia i trzymaniu palcem jest tak samo, po puszczeniu momentalnie gaśnie
    - Sprawdziłem czujnik kosza, aczkolwiek jak widać na filmie problem występuje nawet na postoju, więc to nie to
    - Wymyłem kosisko myjką ciśnieniową

Podczas jazdy nic się nie dzieje, mogę wyłączyć kosisko i jechać z najwyższą prędkością bez problemu. Próbowałem obracać noże i wydaje mi się, że jest ok. Regulacja gaźnika podczas występowania problemu wydaje się nic nie zmieniać.
    jonas0209
    Level 2  
    Czujnik kosza
    ro71
    Level 9  
    Dzień dobry
    Mam pytanie czy poradziłeś sobie z problemem nierównej pracy bo mam taki sam problem z tym samym traktorkiem. Bardzo proszę o informację zwrotną bo nie mam pomysłu jak to naprawić
    jonas0209
    Level 2  
    Najlepiej sprawdzić czy czujnik kosza działa poprawnie. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić wystarczy zamontować blaszkę na wysokości czujnika kosza która wciska czujnik w prawidłowej pozycji. Pamiętaj o bezpieczeństwie. Jeśli ominiesz czujnik nie otwieraj kosza przy pracujących nożach.
    ro71
    Level 9  
    Czujnik kosza? Jaki on ma wpływ na nierówną pracę silnika?
    jonas0209
    Level 2  
    Jeśli czujnik jest uszkodzony to podczas drgań silnika raz łączy raz rozłącza. Silnik dostając taki sygnał rozłącza i włącza zapłon stąd nierówna praca silnika. Najprościej sprawdzić czujnik w ten sposób. Ściągamy kosz włączamy silnik przyciskamy czujnik kosza ręką i włączamy kosiska. Trzeba się kawałek przejechać i sprawdzić czy silnik chodzi równo. Uwaga na wyrzucaną trawę z tyłu.
    ro71
    Level 9  
    Ok a czy nie prościej jak całkowicie rozłączę czujnik kosza i spiąć kable?
    Zastanawia mnie to że na postoju jak załączę agregat tnący, to też silnik przerywa
    jonas0209
    Level 2  
    Zrób test z przyciśnięciem czujnika kosza i napisz czy dalej silnik przerywa. Ja u siebie zablokowałem czujnik 3 lata temu i wszystko śmiga. Prościej jest zablokować niż rozpinać przewody.