Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zetor 7211 - gorąca lewa piasta

ziooober88 12 Jun 2020 16:14 3135 10
    ziooober88
    Level 15  
    Witam, od pewnego czasu mam problem z lewym hamulcem w swoim Zetorze 7211. Od samego początku jak go kupiłem to nie było hamulców. Co zrobiłem? Wymieniłem pompki hamulcowe, wyrównywacz ciśnienia. Dodatkowo rozebrałem całą lewą piastę i wymieniłem klocki, cylinderki i taśmę od ręcznego. Wszystko poskładałem i odpowietrzyłem hamulce. Pompki przy pedale tak wyregulowane, że jest 1cm luzu. Dzisiaj przejechałem jakieś 30km i okazało się, że lewa piasta jest gorąca i czuć tak jakby przypalone okładziny. Już nie mam koncepcji co może być tego powodem? Czy coś źle poskładałem? Czy może coś się gdzieś zacina? Dodam, że po przejechaniu 30km traktor na podnośnik, lewe koło w górę i jak je zakręcę to lekko się kręci. Taśma od ręcznego praktycznie nie hamuje.

Dodam, że jak to wszystko składałem myślałem, że jest ok ale nie było bo zacięty był zawór hamulcowy, ostatnio go rozruszałem i działa prawidłowo. Cięgno od wyrównywacza ciśnienia jest zapięte na samym dole, mam jeszcze możliwość przepięcia w dwa inne oczka. Przepnę to na próbę na środkowe oczko. Oczywiście dalej to nic nie dało. Jak odpowietrzałem hamulce to wyrównywacz był zacięty czy mogłem to wówczas źle odpowietrzyć? Oraz czy jakby hamulce były źle odpowietrzone mogłoby się tak dziać że koło by się blokowało?

Proszę o jakieś konstruktywne sugestie bo już nie mam pojęcia co zrobić z tym hamulcem w lewym kole.
    bearq
    Level 38  
    Wciśnij i puść hamulec na podniesionym kole i sprawdź czy szczęki Ci odbijają.
    ziooober88
    Level 15  
    bearq wrote:
    Wciśnij i puść hamulec na podniesionym kole i sprawdź czy szczęki Ci odbijają.

Robiłem tak już sto razy. Kręciłem na sucho i kręci się delikatnie.
    Nie ma żadnego tarcia. Dlatego podejrzewam, że może w trakcie jazdy jak hamuję coś za późno odbija i dlatego tak się dziej? Sam już nie wiem.
    Czy hamulec ręczny można tam źle poskładać? Brakuje mi już jakichkolwiek koncepcji na rozwiązanie tego problemu.
    bearq
    Level 38  
    Więc podnieś koło i hamuj w powietrzu. Ręczny możesz maksymalnie poluzować na czas testów. Możliwe że płyn Ci się nie cofa z tłoczka i trzyma Ci hamulec.
    grzeniuw
    Level 26  
    Jeśli nie odpowietrzyłeś prawidłowo, to może się tak dziać. Tego musisz być absolutnie pewnym. Potem pozostaje ci dochodzenie jak kolega wyżej napisał.
    ziooober88
    Level 15  
    W poniedziałek odpowietrzę go jeszcze raz. Odpowietrzać wtedy jak będą rozpięte hamulce? Czy może oba mają być spięte i pompować dwoma na raz?
    grzeniuw
    Level 26  
    Powinno się obiema naraz, ale próbuj i tak i tak. Powietrze może być w wyrównywaczu ciśnienia i trzeba się go stamtąd pozbyć.
    ziooober88
    Level 15  
    bearq wrote:
    Więc podnieś koło i hamuj w powietrzu. Ręczny możesz maksymalnie poluzować na czas testów. Możliwe że płyn Ci się nie cofa z tłoczka i trzyma Ci hamulec.

Kolego dzisiaj podniosłem koło do góry i co się okazuje, że jest to wina ręcznego. W momencie kiedy ruszam do przodu to taśma od ręcznego tak jakby się zaciągała. Na załączonym filmiku widać jak to się zaciąga. I teraz moje pytanie dlaczego tak się dzieje?

Czemu taśma się zaciąga? Wtedy kiedy ona się zaciągnie to następuje tarcie i cała piasta się grzeje.

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Ściągnąłem ten dekiel z tyłu co trzymają te bolce od taśmy i okazało się, że jeden leżał na spodzie, wypadł. I dwa pytania jakim cudem to wypadło? I drugie pytanie czy da się to zmontować w całość bez ściągania zwolnicy? Morduję się z tym od godziny i w żaden sposób nie mogę tego poskładać. Udało się to komuś złożyć przez to okienko?
    Zetor 7211 - gorąca lewa piasta Zetor 7211 - gorąca lewa piasta
    bearq
    Level 38  
    Zawleczka wypadła i tyle, nikt ich nie wymienia i tak to się kończy. Zdejmij zwolnice, będzie lepiej i szybciej.
    ziooober88
    Level 15  
    bearq wrote:
    Zawleczka wypadła i tyle, nikt ich nie wymienia i tak to się kończy. Zdejmij zwolnice, będzie lepiej i szybciej.

\
    Kolego o jakiej zawleczce mówisz? Na załączonym obrazku jest to element 53, którego nie mogę włożyć. Ale tak jak mówisz muszę ściągnąć zwolnicę bo to będzie szybciej i mniej nerwów.
    Zetor 7211 - gorąca lewa piasta
    ziooober88
    Level 15  
    Witam, poskładałem wszystko w całość. Niestety nie udało mi się tego poskładać z zewnątrz. Musiałem ściągnąć całą zwolnicę żeby to poskładać. Mimo pełnego dostępu i tak trzeba było się trochę namęczyć żeby to złożyć.

Jak ktoś to składa z zewnątrz to musi być specjalistą wysokiej klasy :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.