Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monoblock - Brak sygnału z Astry

oktiM 13 Jun 2020 00:26 1833 15
    oktiM
    Level 10  
    Panowie, mam dziwny problem z monoblokiem. Sytuacja jest taka: antena 80 cm, konwerter Twin Monoblock Opticum LMTP-04H, tuner satelitarny Opticum HD XTS703p i do niego podłączony telewizor Philips 26 cali oraz w innym pokoju drugi telewizor z wbudowanym tunerem satelitarnym LG 37LM620S-ZE. Z konwertera idą dwa kable - jeden do tunera Opicum, drugi bezpośrednio do telewizora LG. Na Philipsie z tunera Opticum mam poprawny odbiór z Hotbirda i z Astry. Natomiast na tv LG mam sygnał tylko z Hotbirda. Jednakże jeśli włączę tuner Opticum to na LG pojawia się wtedy sygnał z Astry i z Hotbirda też jak wcześniej. Na LG mam na Hotbirdzie diseqc ustawione na A, a na Astrze na B. Jeśli Opticum jest wyłączony, to przy żadnej kombinacji diseqc w LG na obu satelitach (A, B, C, D, Tone Burst A, Tone Burst B) nie ma sygnału z Astry. Tak samo nic nie daje zmiana kolejności satelit, sygnał jest tylko z Hotbirda. I bądź tu mądry o co biega? Może ktoś pomoże?
    LeDy
    Level 43  
    Zmień konwerter na np Inverto monoblock twin.
    oktiM
    Level 10  
    Ostatecznie tak zrobię ale czy przypadkiem nie wygląda to na winę tunera tv LG ?
    LeDy
    Level 43  
    oktiM wrote:
    Ostatecznie tak zrobię ale czy przypadkiem nie wygląda to na winę tunera tv LG ?

To podłącz zamiast TV drugi dekoder i zobacz. Z Opticumami miałem nieraz problemy tego typu i wymiana na innej firmy pomagała.Nawet dwa dekodery polsatowskie nie mogły razem działać.
    oktiM
    Level 10  
    Teraz wpadłem na taki pomysł - odłączyłem kabel od konwertera do Opticuma i okazało się , że pojawił się sygnał i z Astry i z Hotbirda. Z tego wynika, że Opticum rzeczywiście nawet jak jest wyłączony jakoś blokuje sygnał z Astry na drugim wyjściu konwertera. Na tv LG mam na HB siłę 71%, a jakość 76%, natomiast na Astrze - siła 65%, jakość 31%. Jeśli korzystam z Opticuma, to tam te wartości są wyższe, szczególnie na Astrze ale Astra jest i tak tam znacznie słabsza od HB. Czy to znaczy, że trzeba antenę jeszcze podregulować ? Wydaje mi się, że lepiej już się nie da. A może jakiś wzmacniacz antenowy ? Mam taki - axing SVS 2-01, 950 - 2400 MHz, 20dB.
    _kli_
    Level 40  
    oktiM wrote:
    Opticum rzeczywiście nawet jak jest wyłączony jakoś blokuje sygnał z Astry na drugim wyjściu konwertera

Wygląda tak, jakby w stanie czuwania wysyłał zasilanie do konwertera. Spróbuj w ustawieniach wyłączyć zegar lub LOOP i sprawdź czy nadal jest tak samo.
    oktiM wrote:
    Na tv LG mam na HB siłę 71%, a jakość 76%, natomiast na Astrze - siła 65%, jakość 31%%. Jeśli korzystam z Opticuma, to tam te wartości są wyższe, szczególnie na Astrze ale Astra jest i tak tam znacznie słabsza od HB.

Trudno porównywać procentowe wskazania siły i jakości w odbiornikach dwóch różnych producentów. Te same parametry mogą pokazywać inaczej. Aby to zweryfikować potrzebny jest pomiar miernikiem.
    Pamiętaj, że dla jakości sygnału istotny jest skos konwertera. Z monoblockiem jest o tyle problem, że jak ustawisz właściwy skos dla HB, to niekoniecznie musi on być optymalny dla Astry. Trzeba czasem iść na kompromis.
    oktiM wrote:
    może jakiś wzmacniacz antenowy ?

Wzmacniacz podniesie ci tylko siłę, a ta jest stosunkowo dobra. Zbyt mocny sygnał może zablokować głowicę. Poprawy sygnału szukałbym raczej w lepszym ustawieniu anteny. Wzmacniacz to przy długości przewodu ok. 100 m. I to nie zawsze, bo dużo zależy od precyzji ustawienia anteny, jakości konwertera i przewodu.
    vito007
    Level 25  
    Stawiałbym na konwerter. Miałem kiedyś przypadek, że jeden dekoder zakłócał inne podłączone do tego samego konwertera. Po wymianie konwertera wszystko zaczęło działać prawidłowo.
    oktiM
    Level 10  
    Wyłączyłem LOOP i Timery, czasu jako takiego nie da się wyłączyć (można wyłączyć tylko opcję czasu GMT). To jednak nic nie pomogło. Tak więc Astrę na LG mogę oglądać tylko przy włączonym Opticumie albo przy odpiętym od niego kablu z konwertera.
    _kli_
    Level 40  
    oktiM wrote:
    czasu jako takiego nie da się wyłączyć

Chodziło mi o wyłączenie wyświetlacza w trybie standby.
    oktiM wrote:
    Tak więc Astrę na LG mogę oglądać tylko przy włączonym Opticumie albo przy odpiętym od niego kablu z konwertera.

Albo wymienić na Inverto. Tani nie jest, ale to sprawdzona firma. U mnie taki działał przez ok. 15 lat.
    Czy zamieniałeś przewody przy konwerterze?
    Aby ostatecznie upewnić się gdzie leży przyczyna, możesz na chwile pożyczyć inny odbiornik sat. i sprawdzić.
    LeDy
    Level 43  
    _kli_ wrote:

Albo wymienić na Inverto. Tani nie jest, ale.

Nie plagiatuj.
    Quote:
    Inverto monoblock twin.

To jest drogi?
    oktiM
    Level 10  
    Zamiana kabli nic nie daje jak również wyłączenie zasilania Opticuma (z tyłu ma wyłącznik 230 V). Jeszcze jedno, żeby na tv LG odbierać Astrę, musi być włączony Opticum na jakikolwiek kanał z Astry, natomiast Hotbirda LG odbiera niezależnie czy Opticum jest włączony na dowolnego satelitę czy też wyłączony do stanu czuwania lub odłączony od zasilania 230V.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze dodam, że w trybie standby świeci się tylko czerwona dioda, a wyświetlacz jest ciemny i w tym stanie też jest jak wyżej, czyli do bani.

Dodano po 11 [godziny] 49 [minuty]:

Mając ten problem, jakiś czas temu zamieniałem kable od konwertera do odbiorników i nic to nie dawało. Dzisiaj jeszcze raz do tego wróciłem i po ich zamianie sytuacja się odwróciła. Teraz na tv LG mam programy z obu satelitów niezależnie od tego co się dzieje z tunerem Opticum. Natomiast na Opicumie jest analogicznie jak było na tv LG przed zamianą kabli. Mam jeszcze jakiś tuner/dekoder Orange Sagemcom WHD 80, który dostałem 2 lata temu w pakiecie Orange Love. Nawet nie rozpakowałem go jeszcze, bo nie potrzebna mi była telewizja z Orange. Pakiet kupiłem dla Neostrady i telefonów. Może ktoś wie czy tym Sagemcomem WHD 80 coś mogę zdziałać, czy to się nie nadaje do tych moich prób?

Dodano po 7 [godziny] 36 [minuty]:

Niestety Sagemcom nie nadaje się do niczego, bo działa tylko z kartą dostepu (mam) ale ona daje dostęp do określonych kanałów tylko Hotbirda. Nawet nie wkładałem karty a bez niej nic się nie dało zrobić. Przymierzam się więc do zakupu nowego konwertera Inverto twin Monoblock BLACK Pro IDLB-TWNM21-MNOO6-8PP ale zastanawia mnie poziom szumów 0,2 dB podczas gdy znacznie tańsze Opticumy podają 0,1 dB . Zdecyduję się raczej na Inverto, bo Opticuma już mam i być może on jest przyczyną zamieszania.
    oktiM
    Level 10  
    Inverto dzisiaj przyszedł i już zamontowany. Na początku były jakieś hocki klocki i Astra na LG miała zawieszony obraz gdy na Opticumie był odbierany kanał z HB. Po kilku próbach różnych kombinacji odbioru z dwóch satelitów jednocześnie oraz pojedynczo jakoś samo się to ustawiło i oba tunery właściwie działają z jednym ale. A mianowicie, jeśli jest odbiór z Astry na obydwóch tunerach jednocześnie, to na LG pasek jakości sygnału spada do zera ale nie widać właściwie wpływu na jakość obrazu na LG. Natomiast gdy Opticum jest wyłączony, pasek jakości na LG pokazuje 24 % i obraz jest dobry (dzisiaj pada cały dzień i zachmurzenie duże). Trochę dziwna to zależność.
    Została mi jeszcze jedna rzecz do zrobienia, tj. wymiana kabla od konwertera do Opticuma - ma 13 lat i cieńszy rdzeń niż kabel z konwertera do LG, który jest nowy i 3 razy dłuższy niż ten od Opticuma. Potem zobaczę czy wszystko dalej działa jak trzeba. Co sądzicie o tym wszystkim?
    _kli_
    Level 40  
    oktiM wrote:
    Na początku były jakieś hocki klocki

Mało prawdopodobne by obydwa konwertery były uszkodzone. Przyczyna jest w instalacji lub w którymś odbiorniku. Dobrze skonfigurowane i na sprawnej instalacji - powinny działać "od strzała".
    oktiM wrote:
    pasek jakości na LG pokazuje 24 % i obraz jest dobry (dzisiaj pada cały dzień i zachmurzenie duże)

Nad Polską przechodzą teraz ulewy - nieraz bardzo intensywne. U mnie dzisiaj niemal przez godzinę był brak odbioru z powodu "ściany wody z nieba".
    oktiM wrote:
    Została mi jeszcze jedna rzecz do zrobienia, tj. wymiana kabla od konwertera do Opticuma - ma 13 lat i cieńszy rdzeń niż kabel z konwertera do LG

Od tego trzeba było zacząć.
    oktiM
    Level 10  
    Kabel wymienię dla świętego spokoju i wykluczenia zjawisk poza ziemskich albo bardziej, na których się nie znam ale jak jest odbiór tylko z jednego tunera, obojętnie którego, to obiór jest dobry więc dlaczego kabel miałby być zły? Dodam, że do LG idzie nowy kabel, który po wejściu do mieszkania połączony jest beczką i dalej idzie do drugiego pokoju z LG, a obok (gdzie jest beczka) stoi tuner Opticum połączony z konwerterem bezpośrednio starym kablem. Po rozpięciu beczki i podmianie odcinka nowego kabla od konwertera do beczki na stary, odłączony od Opticuma, LG odbiera pojedynczo Astrę bez problemu. Hocki klocki były gdy Opticum był połączony z konwerterem odcinkiem nowego kabla a do beczki od LG szedł z konwertera stary kabel i oba tunery były włączone.
    oktiM
    Level 10  
    Starego kabla jeszcze nie wymieniłem choć nowy już kupiony. Wszystko jednak działa jak należy, oba tunery pracują dobrze i pojedynczo i wspólnie. Widocznie przyczyną był konwerter monoblock twin Opticum. Temat zamykam i dziękuję za porady.
    LeDy
    Level 43  
    oktiM wrote:
    Starego kabla jeszcze nie wymieniłem choć nowy już kupiony. Wszystko jednak działa jak należy, oba tunery pracują dobrze i pojedynczo i wspólnie. Widocznie przyczyną był konwerter monoblock twin Opticum. Temat zamykam i dziękuję za porady.

Czyli tak jak napisałem:
    Quote:
    Z Opticumami miałem nieraz problemy tego typu i wymiana na innej firmy pomagała. Nawet dwa dekodery polsatowskie nie mogły razem działać.