A gdyby jako akumulator energii wykorzystać duży zbiornik wody, powiedzmy 3m2 (lub więcej), dobrze zaizolowany będzie miał dobrą sprawność, na pewno wyższą niż mają aku elektryczne?.
Ktoś to kalkulował?.
Ktoś to kalkulował?.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therezimny8 wrote:A gdyby jako akumulator energii wykorzystać duży zbiornik wody, powiedzmy 3m2 (lub więcej), dobrze zaizolowany będzie miał dobrą sprawność, na pewno wyższą niż mają aku elektryczne?.
Ktoś to kalkulował?.
zimny8 wrote:cóż to za metoda? Prosimy o info.równie łatwo odzyskać.
zimny8 wrote:jeżeli już to metry sześcienne a nie kwadratowe.A gdyby jako akumulator energii wykorzystać duży zbiornik wody, powiedzmy 3m2 (lub więcej),
zimny8 wrote:Nadwyżki masz głównie latem, nie zimą. Aby przechować ciepło zgromadzone latem do ogrzewania domu zimą, potrzebowałbyś bardzo dobrze zaizolowanego zbiornika o pojemności minimum 200m³.Tak, o ciepło, przecież można łatwo ogrzać z nadwyżek (off grid), i równie łatwo odzyskać
vodiczka wrote:Stąd: 1m³ wody ogrzany o 50°C zakumuluje 58,2kWh energii.
Dla porównania: Akumulator 12V 64Ah gromadzi 0,768kWh energii.
zimny8 wrote:Gigantyczna to ona nie jest. Gdyby taka była to wszyscy zainteresowani budowaliby oczka wodne w postaci zamkniętych zbiorników.Widać tu gigantyczną przewagę "akumulatora wodnego" nad chemicznym.
zimny8 wrote:Mogą być, to zależy od mocy instalacji i faktycznego zapotrzebowania na energię. Przy odpowiednio przewymiarowanej instalacji, prawie zawsze będą nadwyżki ale to oznacza wyższy koszt inwestycji,W zeszłym roku wykonałem instalację PV (off grid), na dwóch trackerach i nawet w zimie bywały nadwyżki.
zimny8 wrote:Pisałem o gromadzeniu energii latem na zimę a nie na kilka dni.Zbiornik o poj. 200 m3 to chyba przesada?, przecież 1m3 to 1000l.
vodiczka wrote:Przy odpowiednio przewymiarowanej instalacji, prawie zawsze będą nadwyżki ale to oznacza wyższy koszt inwestycji,
zimny8 wrote:Domyślam się, że za złodziei uważasz zakłady energetyczne, które biorą 20% za to, że konsument oddaje energię, kiedy chce i odbiera kiedy chce czyli jest w uprzywilejowanej sytuacji do ZE.dlatego wolę niż akumulatory które po paru latach padają, albo żeby złodzieją sprzedawać.
zimny8 wrote:vodiczka wrote:Przy odpowiednio przewymiarowanej instalacji, prawie zawsze będą nadwyżki ale to oznacza wyższy koszt inwestycji,
Koszt mojej inwestycji (2 trackery 6 paneli razem 2400W), zamknął się w kwocie 8tys. Spodobało mi się więc w tym roku buduję następne dwa, więc pomyślałem o magazynowaniu energii. No 100m3 to zbiornik o wymiarach 10x5x2m, no ludzie u nas budują baseny żeby parę razy skorzystać, dlatego wolę niż akumulatory które po paru latach padają, albo żeby złodzieją sprzedawać.
marekj31 wrote:Jak macie rozwiązane przekierowanie nadwyżek w off-gridzie po naładowaniu akumulatorów do grzałki CWU szukam jakiegoś sprawdzonego pomysłu ?
vodiczka wrote:Przeciętny akumulator 12V 64Ah ma objętość 0,008m². 1m³ takich akumulatorów zgromadzi ok. 96 kWh energii.
Jan_Werbinski wrote:taniej jest brać zimą darmową energię z powietrza za oknem.
Leon444 wrote:Jak jest w innych krajach? Oświeć nas, co oddajesz 1kW a dostejsz 2kW
zimny8 wrote:Zamilcz wreszcie i nie obrażaj więcej pracowników ZE. Kolega Leon 444 chyba wystarczająco jasno wyjaśnił to w poście #11.Jak ZE zmieni warunki w ciągu 2 lat to pomyślę, jak później to zmienię panele na nowsze, na razie są złodziejami.
zimny8 wrote:A ty bądź sobie off gride, nie namawiamy być zmienił zdanie ale policz dokładnie czy przypadkiem nie tracisz 21 zł aby nie dać innym zarobić 20zł. Jeżeli masz stosowne wyliczenia na poparcie swojego wyboru, poza niechęcia do złodziei to zamieść je w tym temacie.I nie obrażaj przy tym, Twój wybór, bądź sobie "on grid".
zimny8 wrote:Gdy dobrze policzysz to może się okazać, że napisałeś o sobie, Polaku przez małe prozumiem polaka, jak zawsze, podpisał/kupił coś i nigdy się nie przyzna do błędu.
Leon444 wrote:Wężykiem, Leonie ale zimny 8 i tak nie przyjmie twoich słów do wiadomości.Piszesz głupoty i zachowujesz się jak „madka” której się należy pincet.
zimny8 wrote:A ja nie mam ani on gride ani off gride i nie jestem pracownikiem ZE.Ok. jeszcze raz policzyłem, i ja zawsze mogę zmienić na on gride, a wy?,
zimny8 wrote:Jaką nadwyżką energii dysponowałeś ubiegłej zimy.nawet w zimie bywały nadwyżki.
marekj31 wrote:Jest wiele rozwiązań, choćby inwerter lub wymiana grzałki na niskonapięciową.Chodzi mi o to żeby po naładowaniu akumulatorów kiedy PV stoi bezczynnie przekierować tę produkcję do grzałki CWU jakie macie rozwiązanie ?
zimny8 wrote:
Latem po nagrzaniu wody popracuje w rewersie, sprawdzałem "klimatyzuje" pomieszczenia.
marekj31 wrote:Quote:Nie ma czegoś takiego. Zagrzejesz wodę, naładujesz akumulatory i to tyle. PV stoi bezczynnie.
Chodzi mi o to żeby po naładowaniu akumulatorów kiedy PV stoi bezczynnie przekierować tę produkcję do grzałki CWU jakie macie rozwiązanie ?
Jan_Werbinski wrote:Mam otworzyć okno i zaprosić darmową energię do środkaZamiast akumulować energię cieplną w kosztownym zbiorniku, taniej jest brać zimą darmową energię z powietrza za oknem
Jan_Werbinski wrote:W Żarach macie latem taką wilgoć? W Łodzi, pośród dni upalnych jest więcej z niższą wilgotnością powietrza a jednak źle znoszę temperatury powyżej 28°C a w czasie intensywnych opadów i tuż po nich, gdy temperatura wyraźnie spada ale wilgotność rośnie, czuję się znacznie lepiej.Komfort jaki klimatyzacje daje latem polega głównie na osuszaniu powietrza np z 80% do 60%.
vodiczka wrote:Jan_Werbinski wrote:Mam otworzyć okno i zaprosić darmową energię do środkaZamiast akumulować energię cieplną w kosztownym zbiorniku, taniej jest brać zimą darmową energię z powietrza za oknem![]()
![]()
Pompa ciepła też swoje kosztuje. Przy porównywaniu dowolnych instalacji/systemów należy uwzględniać koszty ich amortyzacji.
vodiczka wrote:Jan_Werbinski wrote:W Żarach macie latem taką wilgoć? W Łodzi, pośród dni upalnych jest więcej z niższą wilgotnością powietrza a jednak źle znoszę temperatury powyżej 28°C a w czasie intensywnych opadów i tuż po nich, gdy temperatura wyraźnie spada ale wilgotność rośnie, czuję się znacznie lepiej.Komfort jaki klimatyzacje daje latem polega głównie na osuszaniu powietrza np z 80% do 60%.
karolark wrote:Raczej nie fobię a pomysł, którego nie przemyślał do końca i nie oszacował kosztów.Realne i do wykonania technicznie bez problemu ale ekonomicznie durnota 🐵
Autor ma jakąś fobie ale kto bogatemu zabroni
zimny8 wrote:Zbiornik o poj. 200 m3 to chyba przesada?, przecież 1m3 to 1000l.