Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekoleś kit wrote:CZujnik na skrzyni?
kwok wrote:Sprawdź co widać w pyclip, w sensie czy widzi bieg/luz.
kwok wrote:1. Silnik chodzi na 1 z nieciśniętym (rozumiem że puszczonym) sprzęgle czyli jedzie, a auto myśli że stoi na luzie z naciśniętym sprzęgłem - ręcznego nie zwolni.
2. Silnik chodzi na luzie z puszczonym pedałem i tak to widać - tu jest ok
3. Silnik chodzi na wstecznym z puszczonym pedałem czyli jedzie a auto myśli że stoi i tu ciekawostką jest bo nie widzi wstecznego ale też nie widzi luzu tylko wyłącza monitorowanie czujnika czarnego. Pewnie stąd komunikat na liczniku. Pytanie czy włącza światła wsteczne.
Jeśli źle opisałeś 1 i 3 (stałeś z naduszonym
sprzęgłem) to widać że czujnik sprzęgła jest ok.
Jak dla mnie jeśli nie czujnik czarny to kuna była albo woda gdzieś cieknie.
genek1000 wrote:Widżę że kolega gugul niewiele wyniósł z lekcji diagnozy czujników na skrzyni wałkowanej w tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3685888-30.html i nadal nie wie o co chodzi z diagnozą hamulca parkingowego.
Niestety chyba tym razem temat kolegę przerośnie.![]()
DF059 brak emisji sygnału EPC w sieci.![]()
Moduł EPC pod maską (ten z bezpiecznikami) jest bezpośrednio podłączony do czujników na skrzyni (od wstecznego i od biegu do przodu) i o on później obrabia odczytane sygnały i puszcza do sieci CAN, a moduły które potrzebują tych informacji pobierają je z sieci CAN.![]()
Proponuję na początek zrobić diagnostykę modułu EPC, albo najprościej podmienić moduł na sprawny i już będzie coś wiadomo.![]()
Zastanawia mnie dlaczego w stanach bieg wsteczny ani razu nie pojawił się że aktywny a gugul twierdzi że światła wsteczne świecą.![]()
Albo odczyt parametrów i stanów jest niezgodny z opisem pod nim, albo faktycznie coś jest nie tak z modułem UPC albo ktoś kłamie.
kwok wrote:Ja bym na początek odłączył czujnik luzu i wtedy sprawdził czy widzi wsteczny. Może nowy czujnik luzu albo wstecznego robi zwarcie do masy i system głupieje. Dobrze byłoby sprawdzić w jakich okolicznościach pojawia się DF059.
Niestety najprawdopodobniej albo moduł albo instalacja ma duże niedomagania. Pytanie jeszcze czy padał deszcz albo myjnia była....
majster10 wrote:Ja zaś miałem podobną historię w "królowej lawet" auto dotarło do mnie po wymienionym czujniku włożonego biegu na nowy i okazało się, że nowy czujnik był źle wykonany na (za mało wystawał w korpusie skrzyni) auto źle rozpoznawało włożone biegi. Dla próby zeszlifowałem czujnik, tak aby głębiej się wkręcił. Zabieg ten pomógł i zamówiłem drugi lepszej marki. Co do Scenica zerknął bym jeszcze do słynnej kości pod fotelem kierowcy, z tego co pamiętam coś od ręcznego tam leci. Jak namierzyłem usterkę? W prosty sposób: na włączonych parametrach w clipie i wykręconym czujniku palcem powoli go naciskałem i wyniki porównałem z działaniem na wkręconym silniku. Oczywiście jeszcze oględziny rowków wodzika popychającego czujnik
kwok wrote:Każdy bezpiecznik ma mieć przejście.
Zobacz pyclipem co widać w UPC (chyba blokada uruchomienia czy jakoś tak)
Czujnik wstecznego jest niebieski, luzu czarny.
Automatyczne zwolnienie ręcznego zadziała tylko wtedy gdy jest bieg, sprzęgło gdzieś w połowie i pedał gazu poza jałowym.
Było ale jeszcze raz: czujniki są podłączone do UPC, moduł obrabia sygnał z nich i puszcza informację na szynę can. Każdy inny moduł wybiera sobie potrzebne informacje z can i je po swojemu przetwarza. Tu moduł hamulca postojowego potrzebuje informacji o położeniu dźwigni biegów, pedału sprzęgła i gazu. Ponieważ postojowy widzi obroty silnika to can z modułu silnika raczej do niego dociera, natomiast nie docierają prawidłowe informacje z UPC bo: albo UPC nie dostaje prawidłowych sygnałów z czujników albo ich nie przetwarza właściwie i nieprawidłową informację daje na can. Tak więc albo uszkodzony UPC albo uszkodzona instalacja albo obie możliwości.
kwok wrote:Raczej UPC bo poprzednio nie pokazywał "poza neutralnym" ale wsteczny pokazywał a teraz na biegu do przodu pokazuje neutral a na wstecznym nie widzi wstecznego a odnośnie czujnika luzu wypisuje "nieaktywny" a raczej powinno być "poza neutralnym" czyli sytuacja nienormalna, chyba że twoje UPC tak ma że przestaje monitorować czujnik luzu w co wątpię, bo wtedy pozwoliłby zwolnić hamulec.
Za uszkodzeniem przemawia fakt zaśniedziałych bezpieczników bo nie powinno to się stać, czyli prawdopodobieństwo zalania UPC.
kwok wrote:Raczej UPC bo poprzednio nie pokazywał "poza neutralnym" ale wsteczny pokazywał a teraz na biegu do przodu pokazuje neutral a na wstecznym nie widzi wstecznego a odnośnie czujnika luzu wypisuje "nieaktywny" a raczej powinno być "poza neutralnym" czyli sytuacja nienormalna, chyba że twoje UPC tak ma że przestaje monitorować czujnik luzu w co wątpię, bo wtedy pozwoliłby zwolnić hamulec.
Za uszkodzeniem przemawia fakt zaśniedziałych bezpieczników bo nie powinno to się stać, czyli prawdopodobieństwo zalania UPC.
genek1000 wrote:Widżę że kolega gugul niewiele wyniósł z lekcji diagnozy czujników na skrzyni wałkowanej w tym poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3685888-30.html i nadal nie wie o co chodzi z diagnozą hamulca parkingowego.
Niestety chyba tym razem temat kolegę przerośnie.![]()
DF059 brak emisji sygnału EPC w sieci.![]()
Moduł EPC pod maską (ten z bezpiecznikami) jest bezpośrednio podłączony do czujników na skrzyni (od wstecznego i od biegu do przodu) i o on później obrabia odczytane sygnały i puszcza do sieci CAN, a moduły które potrzebują tych informacji pobierają je z sieci CAN.![]()
Proponuję na początek zrobić diagnostykę modułu EPC, albo najprościej podmienić moduł na sprawny i już będzie coś wiadomo.![]()
Zastanawia mnie dlaczego w stanach bieg wsteczny ani razu nie pojawił się że aktywny a gugul twierdzi że światła wsteczne świecą.![]()
Albo odczyt parametrów i stanów jest niezgodny z opisem pod nim, albo faktycznie coś jest nie tak z modułem UPC albo ktoś kłamie.
gugul wrote:Przymierzam się do wymiany UPC/EPC, moje UPC ma nr OE 8200306032A, ale najtańsza opcja jest z nr OE 8200306032C. Czy to ma jakąś różnicę?