Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

JUNKERS WRP-250-8 - problem

domi_007 05 Oct 2005 17:03 3982 2
    domi_007
    Level 11  
    Witam, posiadam ten piecyk od 4 lat. Po roku pojawił sie problem z długim oczekiwanie na zapalenie się palników ale przyszedł Pan serwisant i usunął usterkę. Teraz pojawił się ten sam problem ale udało mi sie wyczyścić pilot i wyregulować go więc czas zapłonu już jest OK. Pozostał problem "huczenia" lub "wycia". Kiedy otworzy się kran na ciepła wodę przeraźliwie "wyje". Trudno ustalić skąd to dochodzi. Czy w nagrzewnicy, czy jeszcze gdzieś. Przestaje wyć przy naprawdę małym strumieniu ciepłej wody. Próbuję dojść co jest tego powodem. Zaobserwowałem, że zaczęło się to "wycie" po tym jak kiedys przez długi czas z kranów na osiedlu leciał "żur" a nie woda. Nie wiem czy ma to jakiś związek. Proszę o jakieś sugestie, doświadczenia, porady. Dziekuję.
    prezes5000
    Level 20  
    W zespole wodnym powinien być filtr siatkowy -wyczyść go, byc może on jest przyczyną wycia.

Dodano po 1 [minuty]:

Ewentualnie na zasilaniu -woda zimna.
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Witam
    Niektóre typy piecyków jako czujnik poboru wodu (może być też generatorek) mają zainstalowaną turbinkę. Jeżeli przepuściłeś przez piecyk taki "syf" jak opisałeś to prawdopodobnie poleciały łożyska w turbince. Jedyne rozwiązanie to wymontować ją i dokładnie zdiagnozować przyczynę wycia. Ja stawiam na łożyska.
    Pozdrawiam