Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji

mirek1968 14 Jun 2020 21:42 1719 13
Relpol
    mirek1968
    Level 13  
    Od dzisiejszego dnia po wcześniejszym zaniku napięcia w mieszkaniu mam problem z załączeniem telewizora Sharp LC-32DH77E.
    Przy próbie włączenia pali się na zielono dioda stanu gotowości a po kilku sekundach zaczyna mrugać i to wszystko.Brak obrazu i dźwięku oraz reakcji na pilota (tzn. przy próbie aktywowania dowolnego przycisku pilota dioda stanu gotowości miga szybko ale i tak nic się nie dzieje.)
    Znalazłem już na elektrodzie ten sam problem temat został zamkniety pewnie z powodu minimalnej wiedzy osoby który ten post napisał.
    Wiem że ktoś na tamtym forum zaproponował pobranie ze strony Sharpa aktualnego oprogramowania dla danego modelu telewizora i wykonać procedurę aktualizacji oprogramowania za pomocą pendriva - jeszcze tego nie wykonałem ale pobrałem już odpowiedni plik ze strony Sharp.
    otwarłem osłonę tylnia TV i sprawdziłem częściowo napięcia 13V-OK na złączu CN7201, nie wiem jakie powinny być pozostałem na złączach oznaczonych na płytce zasilacza jako CN7502 oraz na złączu CN7201.
    Proszę o opinie czy wgranie softu ma sens? oraz jakie powinny być napięcia na wyjściu zasilacza - niestety nie posiadam schematu tego zasilacza. Jego typ to RUNTKA456WJQZ Sharp.
    PSD-0576.
    Od razu zaznaczę że nie jestem serwisantem tylko elektrykiem z zawodu ale posiadam wystarczającą wiedzę żeby sprawdzić napięcia zasilacza itp. podstawowe sprawy ,ale chętnie poproszę i skorzystam z wszelkiej pomocy na tym forum fachowców w tej dziedzinie:-)
    Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji Telewizor LED Sharp LC-32DH77E brak fonii i wizji
  • Relpol
  • Relpol
    mirek1968
    Level 13  
    Dziękuję za service manual ale myślę że i tak będę potrzebował dodatkowej pomocy abym zrozumiał o co mu chodzi.:-),mój angielski jest słabiutki ale mam tłumacza google.
    Pomierzyłem napięcia na złączu CN7201 i tak to wygląda 13V-OK.
    PS-ON = 3V , BU5V = 5V.
    Czy jest jakieś oprogramowanie dla diagnostyki tego modelu TV bo zauważyłem tam złącze RS232C ?.
    Dziś załączyłem TV i zauważyłem że świeci się ciągle na zielono dioda zasilania i co jakiś czas wyłącza i załącza się przekaźnik na zasilaczu ale status LED się nie zmienia-kolor zielony bez mrugania.
    Proszę o dalszą pomoc co i jak teraz dalej posprawdzać.
    adamz74
    Level 32  
    Schemat zasilacza... jest jeszcze napięcie 60V do zasilania inwertera świetlówek.

Do sprawdzenia będą stabilizatory/przetwornice na płycie głównej, szczególnie napięcie 3,3V (układ IC9610 i cewka L9607).

RS232 jest do sterowania telewizorem (np. hotel).
    mirek1968
    Level 13  
    Dzięki za dodatkowy ideowy schemat zasilacza.
    Posprawdzałem dziś dodatkowo napiecie 60V oraz ceki,bezpieczniki i wyjścia stabilizatorów.
    Przy jednej z prób załączenia telewizora ożył z zaczął działać normalnie co mnie bardzo zaskoczyło bo w sumie tylko robiłem pomiary napięcia na włączonym do sieci telewizorze i nic więcej.
    Jak już się uruchomił to wgrałem mu najnowsze oprogramowanie zgodnie z procedurą ze strony Sharp.
    Jutro popróbuję go dłużej i zobaczę czy będzie czy mu się nie pogorszy.
    Czyżby był gdzieś zimny lut?
    Za jakiś czas się odezwię jak się coś wydarzy.
    adamz74
    Level 32  
    Może być zimny lut, może być utrata parametrów przez jakieś elementy (np. kondensatory).
    mirek1968
    Level 13  
    A jednak znowu to samo a już się cieszyłem:-)
    Mierzyłem ponowne napięcia na złączu CN7201 i tak to wygląda 13V-OK.
    PS-ON = 3V , BU5V = 5V , AC-DET 3,3V jak włączę pilotem TV i zapala sie wtedy ciągłym swiatłem dioda stanu gotowości "IO".
    I słychać wtedy że załączył się przekaźnik na płytce zasilacza.
    Czasami jest tak że pomimo wszystkich poprawnych napięć na złączu CN7201 a także aktywnym 3V na PS-ON przekaźnik się co chwilkę cyklicznie wyłąncza i patem załąncza i wtedy jest brak podświetlenia LCD i po chwili zaczyna pulsować dioda na zielono i wtedy też brak jest napięcia 13V i PS-ON(3V) na tym złączu.
    A w przypadku jak przekaźnik załapie i nic go nie wyłączy to jest obraz i wszystko ok.Wtedy mogę go wyłączyć z pilota i ponowne załączyć ale gdy go wyłączę z sieci to znów losowo działa jak się uda.
    Niewiem dokładnie co powoduje wyłączanie przekaźnika a przez to odcięcie napięcia jak jego styku zwiernym bo na schemacie z jednej strony cewki wchodzi BU5V ale z drugiej jest (D) i nie wiem skąd przychodzi to (D).
    Wydaje mi się , myślę żę problem jest w tym że ten przekaźnik powinien być cały czas załączony po uruchomieniu TV pilotem ale czasami zaczyna się wyłączać i ponowne sam załączać bez mojej ingerencji.
    Proszę o dalszą pomoc ,co może powodować wyłączanie przejaźnika skoro jedynym sygnałem wejściowym z płyty głównej do zasilacza jest PS-ON(3V) i ten sygnał stale jest.
    MDD
    Level 29  
    Jeżeli stwierdzasz że napięcie PS-ON jest. To do prze lutowania przekaźnik i elementy w okół T- 7207 tam też jest literka D idąca na przekaźnik. Możliwe też uszkodzenie któregoś z tych elementów. Może występować okresowo. Wymienił bym ten T- 7207 na próbę.
    mirek1968
    Level 13  
    Zauważyłem po pomiarach jeszcze jedną sprawę. tzn.
    Napięcie na diodzie D9620 pomiędzy masą w pinem nr.3 (SW) IC9610 = 2,3V gdy jest włączona dioda zielona i nie działa podświetlenie LCD
    Pełne napięcie 3,3V w tym samym punkcje gdy jest wszystko OK.
    Nie mogę znaleźć nigdzie opisu jak działa układ LV5805M (czy to jest stablizator?,czy pin o nr.3 oznaczony jako(SW) który podłączony jest do cewki L9607jest wejściem czy wyjściem i tak w ogóle jakie powinny być napięcia na tym układzie na poszczególnych pinach).
    Natomiast gdy zacznie migać dioda zielona to napięcia w tym punkcje jest 0V.
    Dziś jak załączyłem TV i zaczęła mrugać dioda zielona to wcisnąłem przycisk menu na pilocie i na filmiku widać jak mrugaja diody LED zasilająca i LED "OPC".
    adamz74
    Level 32  
    Przetwornica obniżająca step-down.

To masz odpowiedź, coś się dzieje z tą przetwornicą.
    Producent zaleca wymianę C6968 z 6,8nF na 68nF. Może jest uszkodzona cewka L9607 i może być problem z kondensatorami C9670 i C9672 na wyjściu.
    mirek1968
    Level 13  
    Mam pytanie dotyczące "Producent zaleca wymianę C6968 z 6,8nF na 68nF".
    W obwodzie stabilizatora LV5805M na końcówce nr.8 jest kondensator o oznaczeniu C9668 o wartości 6800p a nie C6968(pewnie to czaski błąd?)
    Skąd masz informację że ten kondensator powinien mieć wartość 68nF?.
    Druga sprawa wymiana kondensatorów "C9670 i C9672 na wyjściu." czy muszą one być dokładnie takiego samego typu czy mogą być inne dostępne?.
    I jeszcze ostanie pytanie jeśli napięcie na wyjściu stabilizatora czyli jeszcze przed cewką czasami jest około 2,4V zamiast 3,3V to jaki wpływ może mieć na to cewka podłączona szeregowo?,skoro już przed nią jest taki spadek napięcia.
  • Helpful post
    adamz74
    Level 32  
    Tak, czeski błąd.

Opis problemów z modelami pokrewnymi. Poszukaj po haśle Sharp i nazwie układu.

Elektrolit musi być dobrej jakości, niskoimpendancyjny (lowESR)

Przetwornica nie potrafi poprawnie wystartować i z tego powodu jest niższe napięcie niż powinno.
    mirek1968
    Level 13  
    Czytałem że inni forumowicze mieli podobny problem ze swoimi telewizorami .I tak jednemu pomogło dołożnie w szereg z cewką L9607 drugiej cewki i napiecie wróciło z 2,4V na 3,3V natomiast innemu pomogło podmiana kondensatora C9668 z 6,8nF na 68nF i też zadziałało.Spróbuję wersję z kondensatorem .
    kondensator SMD C9668 6800pF czyli 6,8nF jest wlutowany od spodu płyty głównej TV i ma wymiar bardzo mały bo 1mm/0,5mm.
    Powiem szczerze że wylutowanie go będzie troszkę utrudnione w moich amatorskich warunkach ,tak sobie pomyślałem żeby w jego obwód wlutować równolegle drugi kondensator o pojemności takiej aby wypadkowa ze wzoru C = C1+C2 wyniosła około 68n.
    Co o tym myślicie drodzy koledzy?
    mirek1968
    Level 13  
    Poszedłem tropem dołożenia kondensatora wg.pomyslu adamz74
    Dołożyłem dodatkowy kondensator ceramiczny 47nF pomiędzy pin 8 (SS) a masą stabilizatora lv5805 jest to tzw. czas soft startu i telewizor ożył i działa jak na razie prawidłowo.Napiecie na wyjściu stabilizatora stabilne 3,3V.
    Telewizor chodzi jak na razie 2 dni bez zarzutu, zobaczę co będzie po dłuższym czasie.
    A więc w moim przypadku koszt naprawy to 40gr.
    Ale za to dużo się przez to nauczyłem a to bezcenne .
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc a szczególne podziękowania dla adamz74 za trafną diagnozę z kondensatorem .
    Jeśli ktoś będzie miał podobny problem z brakiem napięcia 3,3V to niech zacznie właśnie od tego kondensatora.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.