Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa

q2krs 15 Jun 2020 09:32 1536 10
Wago
    q2krs
    Level 10  
    Witam.
    Wczoraj po bardzo długiej przerwie włączyłem subwoofer podłączony do amplitunera. Działał przez około 4 godziny i dość często charczał. Po wyłączeniu i włączeniu przestał wydawać jakikolwiek dzwięk.

Sprawdziłem w amplitunerze, czy sygnał bass jest wysyłany przez kabel cinch subwoofera i jest ustawione na both czyli front speakers i subwoofer.

Odłączyłem go i podłaczylem do telefonu przez przewód mini jack - line in na subwooferze. Nie wydaje dzwięku.

Zauwazylem, ze dioda zasilania mruga dość długo po podlaczeniu do pradu (ok 2 minuty) po czym slychac pstryk wlaczenia, ale nie wydaje zadnego dzwieku
    Wymontowałem tylną płytę i sprawdziłem miernikiem bezpieczniki, wszystkie są ok.
    Niestety nie znam się na elektronice aby coś robić dalej.
    Płyta nie wygląda na uszkodzoną. Dodałem zdjęcia, moze ktos bedzie wstanie ocenić organoleptycznie czy sprzet nadaje sie do naprawy czy lepiej kupic cos nowego.

Pozdrawiam
    Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa Subwoofer Koda 1000sw2 nie działa
  • Wago
    grzeskk
    Level 34  
    Oczywiście sprzęt nadaje się do naprawy, oddaj go komuś kto zna się na takim urządzeniu i potrafi go ożywić.
  • Wago
  • Helpful post
    piotrkol7
    Level 39  
    Chyba wytopił się prawy rezystor (ten biały).
    Masz multimetr?
    Możesz sprawdzić, czy nie ma przebicia na tranzystorach mocy.
    q2krs
    Level 10  
    Oto lepsze zdjęcie na całą płytkę zasilania.

Multimetr mam, mam stacje lutowniczą , z prostymi pracami powinienem sobie poradzić. Jak przeczytam jak sprawdzić czy nie ma przebicia
    i to zrobie to dam znać. Jako , ze sprzet ma juz prawie 15 lat to zamowiłem wszystkie kondensatory zamierzam je przy okazji wymienić.
    piotrkol7
    Level 39  
    Jeżeli nie będzie przebicia, warto sprawdzić jeszcze bezpieczniki.
    Możesz powiedzieć, jakie tam są tranzystory mocy?
    piotrkol7
    Level 39  
    Sprawdź, czy rezystory emiterowe mają faktycznie 0,33 Ohma. One lubią się spalić przy awarii wzmacniacza.
    Tranzystory to 2SD1047 i 2SB817 - para komplementarna.
    Sprawdź, czy nie mają przebicia między kolektorem a emiterem.
    q2krs
    Level 10  
    Moj miernik niestety ma zakres najnizszy do 200 Ohmów , pokazuje 00,4 na obu rezystorach. Na tranzystorach miedzy kolektorem, a emiterem nie ma przebicia.
    Jutro przyjdą bezpieczniki i kondensatory. Dam znać po wymianie.
    Nie wiem czy widać, ale ten czarny mały drań jest z numerkiem s9014 C331 jest lekko ukruszony. hmm
    piotrkol7
    Level 39  
    Czyli dobrze pokazuje ;) Te rezystory mają 0,33 Ohma.
    Sprawdź bezpieczniki - czy nie są przepalone. Również multimetrem będzie najprościej.
    Ten tranzystor także możesz zmierzyć.
    Ale nie wygląda na ukruszony - czasem wychodzą takie małe paskudy z fabryki.
    Pokaż może go z innej perspektywy.
    q2krs
    Level 10  
    Po wymianie wszystkich elektrolitów, zamówieniu s9014 C331 z aliexpress i wymianie wszystkich jego wystąpień na płycie, sub odżył. Elektrolity wymienione na znacznie lepszej klasy i wydaje się, ze gra lepiej niż oryginalnie ale może się tylko wydaje ;-)
    piotrkol7
    Level 39  
    No to gratuluję!
    Elektrolity z czasem lubią sobie wysychać, jeżeli były marnej klasy, to nic dziwnego, że na dobrych kondensatorach gra trochę lepiej.