Witajcie moi drodzy
Niedawno wpadły mi w ręce dwa odbiorniki radiowe Ania R612 produkcji Unitry. Tutaj przedstawię ich wnętrze, dam wyraźne zdjęcia płytek wraz z komentarzem i umieszczę pełny manual i noty katalogowe elementów które są w środku.
Wstęp i teardown
Oba radyjka uratowałem z elektrośmieci, ktoś po prostu chciał je wyrzucić. Wiem, że nie mają dużej wartości, ale bardzo szanuję polską myśl techniczną i stary sprzęt Unitry, więc nie mogłem ich tak zostawić, mimo iż były w dość słabym stanie - brak antenki, złamana rączka, brudna obudowa:

Radyjko z przodu ma trzy gałki:
- wybór zakresu (UKF/K/S/D)
- strojenie
- głośność (z włącznikiem)
Tył prezentuje się następująco:

Z tyłu mamy:
- miejsce na baterie (5 sztuk R6, 7.5V)
- złącze na kabel zasilania 230V
- złącze słuchawkowe
Jest również informacja Power Consumption: 3W.
Baterii na szczęście w środku żadnych nie było, choć stan styków u jednego z radyjek świadczył o tym, że pewnie się już kiedyś tam komuś wylały.

Obudowa trzyma się na czterech śrubkach płaskich:

Przy otwieraniu trzeba uważać - przewód od anteny uniemożliwia początkowo zdjęcie pokrywy:

Na szczęście podłączenie antenki można zdjąć:

Wtedy obie części obudowy trzymają się już tylko na dwóch przewodach od zasilania:

Oba radyjka otwarte na jednym zdjęciu:

W środku od razu rzuca się w oczy duża antena ferrytowa, charakterystyczna dla takich starszych odbiorników. Obok niej mamy głośnik 1W 8Ω Tonsil GD8/1/2. Bezpośrednio na głównej płytce jest złącze Jack od słuchawek, jest też kolejny charakterystyczny element czyli kondensator nastawny (właściwie to w jego środku jest kilka trymerów, nie jeden).
Po stronie tylnej pokrywy znajduje się osobna płytka z bezpiecznikiem i mostkiem Greatza. Rzuciło mi się tu w oczy to, że bezpiecznik był wysunięty ze swojego miejsca - radio musiało komuś upaść.

Transformator można wyjąć, trzyma się tylko na plastikowym zaczepie.

Podpisany jest:
UNITRA ZATRA
TS2/22
Główne PCB ma pokładzie dwa układy scalone.
UL1219 (odpowiednik TDA1220B, układ scalony heterodyny i mieszacz A.M. wzmacniacz pośredniej częstotliwości AM/FM, detektor AM/FM):

UL1497 (wzmacniacz małej częstotliwości; do niego podłączony jest głośniczek):

Są też tranzystory; BF195:

Dioda 811 (BAP-811):

Przy okazji zwróciłem uwagę, że jeden z kondensatorów elektrolitycznych nie trzyma się już na swoich lutach (jak wspomniałem wcześniej, radio pewnie komuś upadło):
Luty te później poprawiłem.
W celu wyjęcia z obudowy głównej płyty trzeba odkręcić trzymające ją śrubki a potem dodatkowo zdjąć trzy gałki z frontu radia:

Po tym można podziwiać już jej ścieżki od spodu:

Ścieżki na tej płytce w żaden sposób nie przypominają tego co mamy w urządzeniach teraz - pewnie były prowadzone ręcznie, chociaż kto wie? Może ktoś z czytelników wie więcej o tym jak powstawały te PCB i podzieli się szczegółami.

Widoczny jest tutaj też mechanizm strojenia z linką:

Tutaj należy pamiętać, by nie ruszać strojenia po zdjęciu płytki z elektroniką, bo wypustki na plastikowym elemencie od strojenia muszą pasować do trymera przy montowaniu radyjka z powrotem.
Jedno z radyjek miało odłamany fragment PCB z anteną ferrytową:

Na skutek tego też uszkodziła się jedna ścieżka z rezystorem:

Od razu PCB skleiłem i ścieżkę naprawiłem mostkiem z cyny:

Pierwszy głos
To nie było celem tego artykułu, ale po drobnych poprawkach opisanych w poprzednim akapicie udało mi się wydobyć pierwszy głos z obu radyjek.
Rezultat na filmikach:
Słychać charczenie i z daleka widać, że zostało jeszcze dużo pracy by przywrócić je do dobrego stanu, ale o tym opowiem w innym temacie.
Potrzeba przestrojenia odbiornika
Warto tutaj zwrócić uwagę, że fabrycznie Ania R612 odbiera na UKF zakres 65.5 - 74 MHz (pasmo OIRT; tzw. dolne), a w dzisiejszych czasach stacje nadają na zakresie CCIR (87.5 - 108 MHz). Zakres 65.5-74MHz w Polsce wykorzystywano do 31 grudnia 1999. Więc raczej dużo z UKFu na nim nie posłuchamy bez samodzielnego przestrojenia. Nie jest jednak to tematem tego postu, a przestrojenia dopiero będę się dopiero podejmować, więc o tym dopiero napiszę za jakiś czas.
Rebranding i Ania R612 na eksport
Radyjko z tematu było nie tylko dostępne w Polsce. Na przykład w Niemczech dostępne było pod nazwą Nordmende Essex 1654 czy tam w Czechosłowacji jako Anja RT-432. Wnętrza identyczne. Więcej można poczytać o tym tutaj:
https://www.radiomuseum.org/r/eltra_anja_rt_432.html
https://www.radiomuseum.org/r/nordmende_essex_1654_986136_h_76986.html
Manual od Unitry
Niemalże tak samo imponujący jak same radyjko jest jego manual - do pobrania tutaj w załączniku:
W manualu znajduje się data - 1986 - czyli ponad 30 lat temu.

W manualu jest tzw. 'exploded view', czyli podział na wszystkie elementy/detale radia:

W manualu jest oczywiście schemat - ale i w wersji ideowej, i w wersji z PCB:

Są tam nawet opisane wyprowadzenia elementów:

Podane są również napięcia, nawet te na poszczególnych pinach układów scalonych:

Dostępne są niezwykle szczegółowo podane parametry odbioru radia:

Opisane są też szczegóły strojenia i powiązanych z nim elementów:

Podsumowując, dokumentacja odbiornika Ania R612 od Unitry w żaden sposób nie przypomina dokumentacji produkowanych teraz sprzętów. Jest bardzo szczegółowa i można odnieść wrażenie, że jest napisana z intencją ułatwienia serwisowania i napraw odbiornika, tak by mógł działać naprawdę długie lata.
Załączniki
Załączam tu noty katalogowe elementów występujących w tym odbiorniku.
BAYP95:
BF194/BF195:
BF240:
TDA1220B (odp. UL1219):
UL1497/UL1490N:
BAP811:
Sam schemat radia:

Podsumowanie
W tym temacie ograniczyłem się zasadniczo do przedstawiania wnętrza odbiornika Ania R612. W przyszłości zamierzam się również wziąć za jego renowację i przestrojenie, ale to już w innym temacie.
Tymczasem zapraszam do komentowania - czy macie jakieś wspomnienia, lub anegdotki powiązane ze starymi polskimi radiami? Może jakieś szczegóły techniczne? A może ktoś przedstawi zdjęcia wnętrza swoich odbiorników (mam nadzieję, że w lepszym stanie niż moje)?
Cool? Ranking DIY