A więc spróbuje użyć tego transformatorostabilizatora i zobaczymy co wyjdzie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereOlkus wrote:@pawelr98
Mam transformator 27 v i 2x17v
Krzysztof Kamienski wrote:@pawelr98 Nie rób tu badziwia i bałaganu swymi ,,poradami", bardzo Cię proszę !
Krzysztof Kamienski wrote:@pawelr98 Dobrze, ale Kolega ma parę transformatorów od urządzeń lampowych, i niech je najpierw dokładnie przebada. Na portalach aukcyjnych też sporo tego. Potrajacz napięcia?? Z kondensatorami po 330µF. Koszmar. A co z żarzeniem " Transformator dzwonkowy ? Bez sensu to wszystko.
Krzysztof Kamienski wrote:Kolego, nie śledzisz uważnie postów. Porada dotyczyła drugiego transformatora i jego próbnego podłączenia, nie trafostabilizatora.Pięknie.W takim układzie transformatoro stabilizatora i przy takiej rezystancji uzwojenia anodowego ! ,,wspaniała porada"
Krzysztof Kamienski wrote:@pawelr98 Nie rób tu badziwia i bałaganu swymi ,,poradami", bardzo Cię proszę !
@Olkus Bez pomiarów trudno mi się wypowiadać - spróbuj dostrzec które przewody dochodzą do uzwojenia pierwotnego z zasady nawiniętego najbliżej rdzenia. Wtedy pomierzyć rezystancję, zasilić przez żarówkę i pomierzyć napięcie na reszcie zacisków.
Dodano po 6 [minuty]:
Tak, to uzwojenie sieciowe na zaciskach 2 i 3. Nie sugeruj się wskazaniami multimetru cyfrowego w omach dla tak dużej indukcyjności. Później opisze dlaczego tak jest. Do sieci z nim i mierzyć wszystko po drugiej stronie. Oraz uwaga!. Do pomiaru obciążyć każde uzwojenie choćby rezystorem 47kΩ / 5 W ze względu na przenikanie napięć pomiędzy uzwojeniami izolowanymi od siebie przez ich wzajemne pojemności.
Olkus wrote:Na odpowiedzialność kolegi Kamieńskiego, który napisał:Czyli jeśli to uzwojenie 350 Ω to rzeczywiście sieciowe to w takim razie mogę ten transformator wykorzystać do mojego wzmacniacza?
Krzysztof Kamienski wrote:Transformator o którym wspomniałem w poście #19 mierzyłem tanim (35 PLN) miernikiem cyfrowym.Tak, to uzwojenie sieciowe na zaciskach 2 i 3. Nie sugeruj się wskazaniami multimetru cyfrowego w omach dla tak dużej indukcyjności.
Krzysztof Kamienski wrote:Ale ja nie buduję lampowcaNo i brawo Ten Pan
vodiczka wrote:Raczej nie może, to wygląda na spalone uzwojenie i upływ przez spaleniznę.........chociaż, miałeś przypadek fałszywych wskazań multimetru - omomierza dla dużych indukcyjności, bo jako napięcie pomiarowe jest podawane napięcie stale pulsujące (~1 KHz) ? Widziałem już takiego cudaka.Olkus ta rezystancja może wynosić ok. 350Ω dla transformatora o mocy powyżej 50W
Olkus wrote:Nie idź w stronę powielania napięcia aby uzyskać odpowiednie anodowe, nie w tym układzie wzmacniacza jaki chcesz zrobić, przejdź na pw i zaproponuj cenę jaką byś zapłacił i nie narzekał, dogadamy się, mam typowe używane sprawne TS40 od starych (lata 60-70) polskich radyj, napięcie wtórne 230V i 6,3V, dziś może ciut większe bo sieć ma 240V ale będzie odpowiednie.Szukałem..... TS40 to cena skutecznie zniechęca do zakupu
Krzysztof Kamienski wrote:I to spalone uzwojenie generuje całkiem spore napięcia na wtórnymRaczej nie może, to wygląda na spalone uzwojenie i upływ przez spaleniznę
Olkus wrote:Nie chcę się przechwalać ale gdybym miał ten transformator w ręku to prawdopodobnie szybko bym go rozgryzł.I chyba właśnie dlatego dostałem ten transformator za darmo bo nikt nie wie jak go podłączyć.
Olkus wrote:Zatem odłoż to założenie na bok, przyjmij nowe założenie, że pierwotne to np.3-8 zasil je tak jak poprzednio przez żarówkę i zmierz jakie teraz napięcia pojawią się na pozostałych wyprowadzeniach.dlaczego jest 350 Ω na uzwojeniu pierwotnym (zakładając że to jest pierwotne) a transformator ma 50W to nie wiem
Olkus wrote:3-4 tester wykrywa jako kondensator 214pF
Olkus wrote:6-7 tester wykrywa jako kondensator 118-1111pF
Olkus wrote:Litości, Chłopie1a-2a tester wykrywa jako kondensator 639pF.
Krzysztof Kamienski wrote:Jeżeli faktycznie są oddzielne Bo Olkus podawał wyniki pomiarów napięc jakby to było jedno uzwojenie z wieloma odczepami - post #40.Dwa oddzielne uzwojenia tworzą kondensator, wiec nic dziwnego, że takie wskazania.
Olkus wrote:Uzwojenie które podłączałem do sieci 4,3mH(2a-3a) to 350Ω
Olkus wrote:2a-3a 040