Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY konstrukcja druk atramentem na sklejce DTG

Tymoteusz Pietrocha 16 Jun 2020 10:36 28926 9
  • Dzień dobry, wymyśliłem sobie że zbuduje drukarkę do drukowania na sklejce.
    Robię hobbistycznie różne rzeczy ze sklejki i czasami chciałbym coś tam na niej namalować. Poszukałem w sieci popatrzyłem na yt i zbudowałem sobie coś takiego ( zdjęcia). dawcą elektroniki była nowa drukarka HP 3835.

Konstrukcja zbudowana ze sklejki 12 i 18 mm. jako prowadnic do tacy użyłem wałków podpartych 16mm + cztery odpowiednie wózki w obudowie aluminiowej. Tacka napędzana jest od spodu wałkiem od podajnika papieru na zasadzie tarcia, dla polepszenia przyczepności od spodu tacki podklejone są gumowe taśmy takie które stosuje się na schodach.
    Cały mechanizm jezdny zamontowany jest na oddzielnej płycie umieszczonej pod tacką która do podłogi urządzania przymocowana jest przegubowo, w ten sposób że z jednej strony jest zawias a z drugiej strony dociskana jest do podłogi gumkami. DIY konstrukcja druk atramentem na sklejce DTG

Pod płytę z mechanizmem jezdnym wsuwany jest klin regulowany prętem gwintowanym M8 co pozwala na zmianę siły docisku oraz odłączanie mechanizmu jezdnego od tacki przy jej cofaniu.
    Na tacce będzie jeszcze zamocowany stół z regulacją wysokości.
    Część mechaniczna działa bez zarzutu, po włączeniu drukarki tacka jeździ bez żadnych oporów czy uślizgów. Problem jest ze sterowaniem. drukarka cały czas sygnalizuje zacięcie papieru.

W elektronice drukarki zdefiniowałem trzy miejsca sprawdzania papieru.

miejsce 1.: Tacka podajnika, dwa czujniki każdy składa się z jednej diody białej i drugiej czarnej, zalepiłem je taśmą izolacyjną pilnując żeby taśma była umieszczona również pomiędzy diodami. Wydaje się że to załatwia sprawę.

miejsce 2.: Czujnik przesuwania się papieru oryginalnie umieszczony w dolnej części drukarki. Czarny dynks ze szczeliną w środku w której przesuwa się papier. Z boku tacki przyczepiłem listwę plastikową o długości równej długości kartki papieru A4 w taki sposób że wchodzi ona w szczelinę czujnika tuż przed podejściem tacki do głowicy i przesuwa się razem z nią. Czujnik powinien tackę widzieć jak przesuwający się arkusz papieru.

miejsce 3.: czujnik umieszczony na płytce pcb przy silniku napędowym oryginalnie załączany takim czarnym dynksiem z plastiku. Zasłonięcie tego czujnika na stałe powoduje komunikat o zacięciu papieru ale dopiero po chwili od uruchomienia i po ruszeniu wałka napędowego. Nie zasłonięcie powoduje komunikat błędu już na etapie uruchamiania. Próbowałem już różnych myków np. zasłaniać na początku a po podaniu tacki przez wałek odsłaniać i nic to nie dało. Drukarka macha głowicą, kręci wałkiem napędu i po chwili znowu zacięcie.

czujnik 3 na płytce:

miejsce zamocowania:

Ma ktoś może pomysł jak oszukać to ustrojstwo, a może problem tkwi gdzieś indziej ?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Tymoteusz Pietrocha
    Level 5  
    Tymoteusz Pietrocha wrote 5 posts with rating 4. Been with us since 2020 year.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Pokaż efekty pracy tego wynalazku. I jak z trwałością wydruku?
    DamianG
    Level 20  
    Wydaje mi się, że ostatni czujnik powinien na zmianę zasłaniany i odsłaniany z określoną częstotliwością.
    Smigl0
    Level 2  
    Obstawiał bym bardziej, że to czujnik początku kartki papieru. Zwłaszcza, że jest na płytce razem z enkoderem. Przypuszczam zatem, że trzeba go załączyć po pewnym czasie od uruchomienia wałka napędowego papieru.
    Przybyłek
    Level 13  
    Napisz jak byl zamontowany oryginalnie najlepiej zrób zdjęcie. Ale skąd wiesz że to problem tego czujnika a nie 1 czujnika?? Ten pierwszy chyba jest odpowiedzialny za początek kartki i jest odbiciowy.
    Tymoteusz Pietrocha
    Level 5  
    Obstawiał bym bardziej, że to czujnik początku kartki papieru. Zwłaszcza, że jest na płytce razem z enkoderem. Przypuszczam zatem, że trzeba go załączyć po pewnym czasie od uruchomienia wałka napędowego papieru.

Też tak przypuszczałem, ale próby z zasłanianiem czujnika chwilę po uruchomieniu wałka w konsekwencji też skutkowały komunikatem zacięcia papieru. chociaż przez chwilę coś się działo.

Napisz jak byl zamontowany oryginalnie najlepiej zrób zdjęcie. Ale skąd wiesz że to problem tego czujnika a nie 1 czujnika?? Ten pierwszy chyba jest odpowiedzialny za początek kartki i jest odbiciowy.

Nie wiem, tak przypuszczam. Działanie czujnika na tacce podajnika i tego umieszczonego oryginalnie na spodzie drukarki wydaje się być raczej oczywiste. pozostaje ten umieszczony koło silnika.

czujnik 3, umieszczony na odwrotnej stronie płytki pcb w lewym dolnym rogu zdjęcia

w połączeniu z mechanizmem wyglądało to tak, czujnik jest załączany czarnym plastikowym łącznikiem umieszczonym pomiędzy dwoma kołami zębatymi. na zdjęciu bez płytki która powinna być na górze:

Niestety nie przyjrzałem się jak czujnik się załącza kiedy jeszcze drukarka nie była rozebrana. Nauczka na przyszłość kręcić filmy przed rozebraniem urządzenia.

a tu czujnik nr 2, ten od przesuwającego się papieru. spodnia część drukarki.

czujnika 1, Z tego co pamiętam oryginalnie był umieszczony w dolnej cześć tacki na której układa się papier do drukowania. Teraz wygląda tak, na czas testów diody są zaklejane taśmą.
    ArtXs
    Level 23  
    Czujnik 3 mógł sygnalizować pobieranie papieru. Na tym białym trybie jest kołnierz który prawdopodobnie unosił ten plastyk i dociskał papier do rolki. Nie widać dobrze tego na zdjęciach. Musisz sprawdzić kiedy jest on unoszony. (Możliwie że poprzez obroty „do tyłu”).
    Czy możesz wstawić zdjęcie drugiej strony tej płytki. Jest tam jeszcze jeden układ.
    Czujnik 1 działa na zasadzie odbicia światła IR. Jeśli zakleiłeś je taśmą, może to dać taki sam efekt jak nie zasłanianie tych czujników wcale. Musi być coś przed czujnikiem od czego promieniowanie IR będzie się odbijać.
    Przybyłek
    Level 13  
    To jest czujki albo pobierania papieru przez rolki gdzie silnik kręci się w drugą stronę i włącza rolki podające(przełącza się jakby sprzęgło oparte na zębatce pływającej) rolki te załącza silnik kręcąc się w drugą stronę, ale chyba w odpowiedniej pozycji i to właśnie pokazuję ten czujnik kiedy jest odpowiednia pozycja silnika żeby kręcić w drugą stronę.
    Może też odpowiadać za czyszczenie głowic. Widziałem taki ładny system gdzie kręcąc silnikiem głównym lewo, prawo i lewo rozsprzegało się podawanie papieru, rolki główne a zasprzeglała się pompka odsysająca atrament z głowicy i tu ten czujnik może pokazywać moment w którym silnik musi zmieniać obroty.
    Poza tym tak jak napisałeś, jeden czujnik jest od papieru(ma pokazywać długośc kartki), drugi jest od wykrywania czy jest jeszcze papier w podajniku, on jest nei istotny ważne żeby był zwarty "mam papier" problem jest tu chyba z czujnikiem kartki. Bo ty napęd podłączyłeś bezpośrednio to tak jak byś w drukarkę włożył kartkę która zawsze wchodzi w drukarkę w tej samej pozycji silnika i drukarka nie może o tym zdecydować. Najprawdopodobniej wygląda w drukarce to tak. Drukarka kreci silnikiem do tyłu ten magiczny 3 czujnik pokazuję że zrobiła do tyłu tyle obrotów że rolki podające które są z jednej strony spłaszczone ustawiły się znowu w kierunku papieru podały papier i teraz go już tą spłaszczoną stroną nie dotykają, teraz silnik kreci sie do przodu i czujnik karki widzi kartkę(badz widzi ją też podczas pobierania silnikiem do tyłu(rolkami pobierającymu do przodu) i kreci do tyłu aż w czujniku papieru będzie papier jak będzie to czeka na magiczny czujnik 3 który mówi o właściwej pozycji rolek podających i zaczyna krecic do przodu podając papier rolkami ciągnącymi. A u ciebie jest problem bo czujnik papieru wykrywa ci kartę (ten długi znacznik) zanim zacznie kręcić do tyłu i podawać sobie tą kartkę co skutkuje zacieciem ponieważ wyglada to tak jak by była w drukarce kartka której nie powinno być.

Dodano po 53 [sekundy]:

To jest czujki albo pobierania papieru przez rolki gdzie silnik kręci się w drugą stronę i włącza rolki podające(przełącza się jakby sprzęgło oparte na zębatce pływającej) rolki te załącza silnik kręcąc się w drugą stronę, ale chyba w odpowiedniej pozycji i to właśnie pokazuję ten czujnik kiedy jest odpowiednia pozycja silnika żeby kręcić w drugą stronę.
    Może też odpowiadać za czyszczenie głowic. Widziałem taki ładny system gdzie kręcąc silnikiem głównym lewo, prawo i lewo rozsprzegało się podawanie papieru, rolki główne a zasprzeglała się pompka odsysająca atrament z głowicy i tu ten czujnik może pokazywać moment w którym silnik musi zmieniać obroty.
    Poza tym tak jak napisałeś, jeden czujnik jest od papieru(ma pokazywać długości kartki), drugi jest od wykrywania czy jest jeszcze papier w podajniku, on jest nie istotny ważne żeby był zwarty "mam papier" problem jest tu chyba z czujnikiem kartki. Bo ty napęd podłączyłeś bezpośrednio to tak jak byś w drukarkę włożył kartkę która zawsze wchodzi w drukarkę w tej samej pozycji silnika i drukarka nie może o tym zdecydować. Najprawdopodobniej wygląda w drukarce to tak. Drukarka kreci silnikiem do tyłu ten magiczny 3 czujnik pokazuję że zrobiła do tyłu tyle obrotów że rolki podające które są z jednej strony spłaszczone ustawiły się znowu w kierunku papieru podały papier i teraz go już tą spłaszczoną stroną nie dotykają, teraz silnik kreci sie do przodu i czujnik karki widzi kartkę(bądź widzi ją też podczas pobierania silnikiem do tyłu(rolkami pobierającemu do przodu) i kreci do tyłu aż w czujniku papieru będzie papier jak będzie to czeka na magiczny czujnik 3 który mówi o właściwej pozycji rolek podających i zaczyna kręci do przodu podając papier rolkami ciągnącymi. A u ciebie jest problem bo czujnik papieru wykrywa ci kartę (ten długi znacznik) zanim zacznie kręcić do tyłu i podawać sobie tą kartkę co skutkuje zacięciem ponieważ wyglada to tak jak by była w drukarce kartka której nie powinno być.
    Tymoteusz Pietrocha
    Level 5  
    Czyli, musiał bym zmodyfikować proces podawania kartki ( w moim przypadku tacy ) w ten sposób że:

1. - ( stan wyjściowy): czujnik 2 ( długość kartki ) jest odłączony czujnik trzy jest załączony
    2. - czekam aż drukarka zacznie kręcić do tyłu
    3. - drukarka zaczyna kręcić do przodu
    4. - odłączam czujnik nr 3
    5. - podaje tackę, automatyczne załączany jest czujnik nr 2 (od długości kartki) ale z pewnym opóźnieniem wynikającym z drogi jaką w oryginalnej drukarce musi przebyć kartka z podajnika do czujnika nr 2.
    6. - czujnik nr 1 ( z podajnika papieru ) jest cały czas załączony

Czy możesz wstawić zdjęcie drugiej strony tej płytki. Jest tam jeszcze jeden układ.

Na płytce jest umieszczony jeszcze czujnik od położenia wałka napędowego, zdjęcie z płytki zamocowanej na maszynie