Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

310V DC zamiast 230V AC w gniazdku - czy to ma sens?

Ibuprom 17 Jun 2020 13:03 5283 65
Automation24
    Janusz_kk
    Level 37  
    Ibuprom wrote:
    Są inwertery beztransformatorowe nie zapewniające izolacji galwanicznej.

Nie spotkałem, nawet małe falowniczki mają transformatory.
    Zresztą prosta sprawa, falownik ma wykrywanie doziemienia bieguna paneli, jak bez trafo może on to wykryć?
  • Automation24
    Ibuprom
    Level 26  
    Janusz_kk wrote:
    Nie spotkałem, nawet małe falowniczki mają transformatory

http://blog.corab.eu/transformatorowe-beztransformatorowe-falowniki-a-typ-izolacji/ i mnóstwo innych stron tranktujących o rodzajach falowników do fotowoltaiki. Nie mam styczności to nie będę się sprzeczał czy mają izolację galwaniczną czy nie.

Janusz_kk wrote:
    Zresztą prosta sprawa, falownik ma wykrywanie doziemienia bieguna paneli, jak bez trafo może on to wykryć

Na chłopski rozum ten bez izolacji galwanicznej siłą rzeczy musi połączyć panele na ujemnym biegunie ordynarnym przejściem między N a PV-. Co najwyżej może monitorować jakość uziemienia względem N.
  • Automation24
    Janusz_kk
    Level 37  
    Ibuprom wrote:
    Na chłopski rozum ten bez izolacji galwanicznej siłą rzeczy musi połączyć panele na ujemnym biegunie ordynarnym przejściem między N a PV-. Co najwyżej może monitorować jakość uziemienia względem N.

No właśnie, dlatego tanie nie mają pełnego monitoringu, a i bezpośrednie połączenie panela z N zdrowe dla instalacji nie jest w trakcie burzy, no ale ok, nie twierdziłem że nie ma.
    lukiiiii
    Level 29  
    Masz już panele, sporo kosztów zaoszczędziłeś. Wysupłaj na inwerter on-grid ~1500 - 2500zł. I praktycznie zapominasz o instalacji. Każdy nadmiarowy Watt idzie do sieci. Dla lepszego wykorzystania możesz nastawić zegar dla niektórych urządzeń aby działały w godzinach jak słońce jest wysoko.

Licznik dwukierunkowy to już sprawa Energetyki.

PS. Jakie masz roczne zużycie?
    pawel1148
    Level 23  
    Ibuprom wrote:
    Znalazłem fajne opracowanie z ciekawym pomysłem odnośnie sposobu ograniczenia łuku. Link Mianowicie chodzi o kluczowanie napięcia DC (przerwy 1-2ms). W sumie bez problemu da się tak używać i grzałek kluczując napięcie DC obniżając tym samym jego warość skuteczną.

Jak najbardziej da się tak zrobić. U mnie tego typu instalacja grzeje wodę już rok, przy czym niestety o ile do grzałki to się nadaje, o tyle do urządzeń elektronicznych już nie bardzo. Ja mam konstrukcje DIY, ale fabryczne regulatory do grzałek nie są drogie. Oprócz tego, że robi się przerwy w napięciu DC, to jeszcze trzeba dopasować obciążenie do aktualnego punktu pracy fotowoltaiki i wykorzystać energię, gdy robimy przerwę na zadziałanie termostatu. W fabrycznych już nie musimy się martwić jak to zrealizować, zmontować i czy będzie działać.

lukiiiii wrote:
    Masz już panele, sporo kosztów zaoszczędziłeś. Wysupłaj na inwerter on-grid ~1500 - 2500zł. I praktycznie zapominasz o instalacji. Każdy nadmiarowy Watt idzie do sieci. Dla lepszego wykorzystania możesz nastawić zegar dla niektórych urządzeń aby działały w godzinach jak słońce jest wysoko.

Ceny inwerterów z zabezpieczeniami spadły już tak mocno ?? Wiem, że mogę sprawdzić to w internecie ale już się zetknąłem z tym, że ceny w internecie (przy fotowoltaice) potrafią być 2krotnie wyższe niż w hurtowni.
    Ibuprom
    Level 26  
    Zmotywowany do przyjrzenia się falownikom zdecydowałem się przejść na on-grid. Jako że posiadam stosowne uprawnienia kupiłem zestaw nowych paneli, falownik i osprzęt na 5KW. Papierkologia okazała się bardzo prosta, mam już założony stosowny licznik dwukierunkowy. Wyszło cenowo bardzo przyzwoicie, zwrot z programu "mój prąd" i wyszło przysłowiowe "grosze" jeśli porównać to do ceny zestawów montowanych przez firmy. Stare panele zostawię jednak do eksperymentów z 310V DC :)