Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Megane II 2005r 1.6 16V - Wymiana sterownika silnika

elektron252 18 Jun 2020 02:17 1494 5
    elektron252
    Level 13  
    Witam, Opiszę problem auta mojej żony które utknęło nad morzem na długim weekendzie... Pacjent jak w temacie. Po jednym dniu wypoczynku przyszedł czas na zwiedzanie no i tylko renia zaniemogła jako jedyna z całego parkingu. Podchodzimy do autka otwieramy (z obu kart) centralny zamek i na tyle naszej radości. Na liczniku card not detected. Diagnoza nadmorskiego mechanika...BSI- ok, zdarza się. Kupione drugie, przeprogramowane i...Nic już nie działa...OK starczy, laweta i do domu. Okazuje się, że PAN coś grzebał w BSI i coś zwarł na płycie (widoczne przepalenie pod lupą) i od tamtej pory renia nie reaguje na nic. Totalny dead...Stwierdziłem, że nie będę się bawił z tym, ponieważ zestaw kosztuje 300zł a ja mam dużo pracy i szkoda mi zwyczajnie czasu na podnoszenie tak tanich części. Montaż 20 minut i gotowe. I tu moja zagwozdka: Sterowniki Sagem S3000 konkretnie 8200387138 taki jak jest u mnie występuje w silnikach 1.4, 1.6 oraz 2.0.
    Numery sterowniki mają te same. Pytanie czy muszę szukać zestawu do 1.6 czy mogę kupić ten (rzekomo) od 2.0? Czy po zakupie sterownika o tych samych numerach ale od silnika 2.0 bo taki mam na oku będę musiał coś programować? Jakiś flash? Z góry dziękuję za zainteresowanie moim postem i wszelkie pomocne odpowiedzi.
    cisq
    Level 15  
    Jeśli będzie nie od tej pojemności to będzie źle pracował bo mapy paliwowe ma inne, wystarczy przegrać flasha z mapami ze starego
    seat21
    Level 28  
    a może lepjei skopiować uch i naprawić prawdopodobnie karty
    oktik
    Level 14  
    Ja bym szukał od 1.6 PRzecież tego szrotu pełno do rozbiórki
    elektron252
    Level 13  
    Panowie, zakupiłem cały zestaw ponieważ i karty były lutowane łatane klejone uch był już rozbierany i taka została podjęta decyzja z ważywszy na to, że cały zestaw kupiłem za 200zł z tym, że od 1.6 . Wszystkie funkcje życiowe auta wróciły poza oczywiście prawidłową pracą silnika. Zabieram się za przeprogramowanie. Dam znać o efektach.

Dodano po 25 [minuty]:

Moje pytanie jeszcze jedno czy nie lepiej mi przerzucić zawartość eeprom? Nie mam ktaga ani jtaga. Mam jedynie xprog i orange5. Czy mogę coś tym zdziałać?
    elektron252
    Level 13  
    Panowie, zakupiłem cały zestaw ponieważ i karty były lutowane łatane klejone uch był już rozbierany i taka została podjęta decyzja zważywszy na to, że cały zestaw kupiłem za 200 zł z tym, że od 1.6. Wszystkie funkcje życiowe auta wróciły poza oczywiście prawidłową pracą silnika. Zabieram się za przeprogramowanie. Dam znać o efektach.

Dodano po 25 [minuty]:

Moje pytanie jeszcze jedno - czy nie lepiej mi przerzucić zawartość eeprom? Nie mam ktaga ani jtaga. Mam jedynie xprog i orange5. Czy mogę coś tym zdziałać?

Dodano po 9 [godziny] 54 [minuty]:

Panowie odkleiłem dolną część sterownika a tam ukazał się eeprom. Po przelutowaniu wszystko chodzi jak należy. Autko pali jak dawniej zero błędów. Dziękuję za zaangażowanie i poświęcony czas.