Dzień dobry,
Chciałbym pokazać modyfikację a właściwie renowacje jaka dokonałem w joysticku wielosystemowym python 1m.
Joystick może pracować z:
-Commodore/Atari
-MSX
-Amstrad
-Sega
Po zakupie joysticka na grupie retro sprzętów ponoć "po renowacji" okazało się że joystick był wadliwy. Po usunięciu kilograma smaru grafitowego oraz poprawieniu lutowania przewodów w raz z wymianą jednego elektrolitu od filtrowania zasilania przystąpiłem do modernizacji mechanicznych.
Usterka mechaniczna była typowa joystick nie klikał po wychyleniu drążka do tyłu co oznaczało, że trzpień naciskający sprężynki jest uszkodzony, mimo kontaktu ze sprzedającym nie udało odzyskać się części pieniędzy, a "sprzedawca nadal oferuje" swoje zabawki

Wymodelowałem w programie 3D model drążka, a następnie wydrukowałem go do na drukarce 3D z PET-G co pozwoliło na pogrubienie niektórych ścianek, dodanie zaokrągleń oraz podcięć. Dzięki tym zabiegom otrzymałem wzmocniony drążek zgodny z oryginałem.
Klika znakomicie, działa wspaniale jeśli ktoś chciałby przywrócić swój joystick do życia zapraszam do kontaktu jeszcze mam 2 sztuki wydrukowane.
Pozdrawiam

Cool? Ranking DIY