Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowe życie dla QuickShot - python 1m

blue_17 19 Jun 2020 10:05 4506 9
phoenixcontact
  • Nowe życie dla QuickShot - python 1m

Dzień dobry,

Chciałbym pokazać modyfikację a właściwie renowacje jaka dokonałem w joysticku wielosystemowym python 1m.

Joystick może pracować z:
    -Commodore/Atari
    -MSX
    -Amstrad
    -Sega

Po zakupie joysticka na grupie retro sprzętów ponoć "po renowacji" okazało się że joystick był wadliwy. Po usunięciu kilograma smaru grafitowego oraz poprawieniu lutowania przewodów w raz z wymianą jednego elektrolitu od filtrowania zasilania przystąpiłem do modernizacji mechanicznych.

Usterka mechaniczna była typowa joystick nie klikał po wychyleniu drążka do tyłu co oznaczało, że trzpień naciskający sprężynki jest uszkodzony, mimo kontaktu ze sprzedającym nie udało odzyskać się części pieniędzy, a "sprzedawca nadal oferuje" swoje zabawki :(

Wymodelowałem w programie 3D model drążka, a następnie wydrukowałem go do na drukarce 3D z PET-G co pozwoliło na pogrubienie niektórych ścianek, dodanie zaokrągleń oraz podcięć. Dzięki tym zabiegom otrzymałem wzmocniony drążek zgodny z oryginałem.

Klika znakomicie, działa wspaniale jeśli ktoś chciałby przywrócić swój joystick do życia zapraszam do kontaktu jeszcze mam 2 sztuki wydrukowane.

Pozdrawiam

Nowe życie dla QuickShot - python 1m Nowe życie dla QuickShot - python 1m

Cool? Ranking DIY
    About Author
    blue_17
    Level 32  
    Has specialization in: Physical processing, since, IoT
    blue_17 wrote 2412 posts with rating 459, helped 172 times. Live in city Kraków. Been with us since 2006 year.
  • phoenixcontact
    mipix
    Level 37  
    W oryginale miałeś ograniczniki wychylenia uniemożliwiające zmiażdżenie sprężynek przy próbie złamania drążka. To przez nie pęka plastik a nie sprężynka.
    blue_17
    Level 32  
    Też to zauważyłem ale zwiększona szerokość skrzydła załatwia problem.
    Na początku wydawało mi się, że wypustki maja taka funkcjonalność ale po pierwszym prototypie okazało się że z dużym prawdopodobieństwem drążek nie jest oryginalny bo otwór był wywiercony w drążku, a wypustki w skrajnych pozycjach nigdy nie dotykały PCB.

Konstrukcja joysticka i zaczepienie drążka w górnej klapie (zdjęcie koło rysunku z CAD) załatwia ograniczenia jeśli chodzi o wychylenie drążka.
  • phoenixcontact
    electro
    Level 18  
    To był mój ulubiony joystick w czasach Amigi 500, z tym ze ja preferowałem cichą wersje pythona, na gumkach zamiast klikajacych włączników. Przeżywały ciężkie walki w grach gdzie naprawdę trzeba było „machać jak szalony” :)
    gop13
    Level 2  
    Dzień dobry,
    Jest jeszcze szansa na egzemplarz? Mam to cudo i czeka na wymianę tego elementu. Prośbę wrzucam w wątku (próbowałem w wiadomości prywatnej, ale chyba moja gdzieś zaginęła w natłoku innych?).
    :-)
    macRush
    Level 6  
    Jest szansa zebys podzielil sie plikiem stl ?
    gop13
    Level 2  
    Dzień dobry,
    No więc, dzięki uprzejmości blue_17 wszedłem w posiadanie drążka, którego zdążyłem już zaaplikować do mojego Pythona.
    Oczywiście (jako, że jest to druk 3D) należało dokonać kilku drobnych korekt, aby drążek lepiej funkcjonował. Na obrazku zaznaczyłem elementy, które po skróceniu o około 0,5-1 mm sprawiły, że Python zaczął klikać jak należy:

do skracania można śmiało użyć drobnego pilnika lub pilniczka do paznokci - materiał bardzo łatwo poddaje się obróbce.
    W kolejnych etapach składania wyglądało to tak:

Pierwsze testy wypadły pomyślnie, materiał drążka jest wystarczająco elastyczny na "krzyżaku", a sama kolumna sztywna - głupio brzmi ;)
    Nie miałem żadnego problemu ze spasowaniem ergonomicznej osłony drążka, otwory są wystarczającej grubości, aby bez problemu (z lekkim wciskiem) wszystko spasować.
    Sprężynki styków na wszelki wypadek wymieniłem na nowe. W weekend planuję Pythona nieco bardziej poeksploatować, gdyby coś się wydarzyło lub zwróciło moją uwagę podzielę się w oddzielnym wpisie w tym wątku.

Dzięki blue_17!
    Pozdrawiam.