Witam.
Temat jak już zdążyłem zauważyć był, lecz nie mogę tam zapytać, gdyż jest już zablokowany.
W związku z tym ponawiam zagadnienie...
W skrócie wygląda to tak:
Włączam zmywarkę - zaczyna działać odprowadzenie wody. Po około minucie, zmywarka nabiera wody, po kolejnej minucie słychać jakby blokadę, potem następuje otwarcie dozownika tabletki. I na tym koniec - śmigła stoją w miejscu, ale nic się nie dzieje poza lekkim wysokim w tonach buczeniem. Po otwarciu zmywarki widać wodę na dnie (po wyłączeniu i ponownym włączeniu dowolnego programu woda ta jest odprowadzana).
Wirnik z łatwością daje się przekręcić palcem
Woda niestety zimna.
Nie pojawia się żaden błąd - program normalnie czasowo przebiega i dźwięk informuje o końcu mycia.
Podejrzewam że to problem z kondensatorem rozruchowym silnika pompy ale to tylko moje podejrzenie. Jest to kondensator o pojemności 3μF !
Czy mogę prosić Was Szanowni mądrzejsi
o podpowiedzi? Przede wszystkim, czy obrałem dobry trop, jeśli tak tak to jak sprawdzić miernikiem uniwersalnym stan kondensatora? Grzałka wskazuje 29 ohm, czyli chyba OK.
Nie mogę uruchomić trybu testowego (4 przyciski na raz).
JESTEM AMATOREM.
Będę wdzięczny za pomoc zanim Żona mnie wyrzuci z domu
)
Pozdrawiam,
Michał
Temat jak już zdążyłem zauważyć był, lecz nie mogę tam zapytać, gdyż jest już zablokowany.
W związku z tym ponawiam zagadnienie...
W skrócie wygląda to tak:
Włączam zmywarkę - zaczyna działać odprowadzenie wody. Po około minucie, zmywarka nabiera wody, po kolejnej minucie słychać jakby blokadę, potem następuje otwarcie dozownika tabletki. I na tym koniec - śmigła stoją w miejscu, ale nic się nie dzieje poza lekkim wysokim w tonach buczeniem. Po otwarciu zmywarki widać wodę na dnie (po wyłączeniu i ponownym włączeniu dowolnego programu woda ta jest odprowadzana).
Wirnik z łatwością daje się przekręcić palcem

Nie pojawia się żaden błąd - program normalnie czasowo przebiega i dźwięk informuje o końcu mycia.
Podejrzewam że to problem z kondensatorem rozruchowym silnika pompy ale to tylko moje podejrzenie. Jest to kondensator o pojemności 3μF !
Czy mogę prosić Was Szanowni mądrzejsi

Nie mogę uruchomić trybu testowego (4 przyciski na raz).
JESTEM AMATOREM.
Będę wdzięczny za pomoc zanim Żona mnie wyrzuci z domu

Pozdrawiam,
Michał