Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odczyt licznika dwukierunkowego

rengur 19 Jun 2020 21:47 24699 20
    rengur
    Level 5  
    Niedawno zainstalowaliśmy panele fotowoltaiczne. Wcześniej zużywaliśmy 250 kWh na miesiąc. Obecnie licznik dwukierunkowy wskazuje pobranie z sieci 350 kWh + ok 100 kWh zużylismy bezpośrednio z paneli. Czyli wynika z tego że zużycie mamy na poziomie 450 kWh. Prądu używamy tak jak dotychczas wiec jak to jest możliwe?Czy jest możliwość że licznik źle wskazuje?
  • Helpful post
    theo33
    Level 27  
    Tak, jest taka możliwość ale jest też taka że ten poprzedni źle wskazywał, zwłaszcza jak był tarczowy
    Podaj jeszcze ile wysłaliście i jaką masz tą instalację i czy falownik 1-faz
    rengur
    Level 5  
    Nie, licznik był elektroniczny i roczny wykaz zużycia z Tauron byl na poziomie 2700 wiec raczej działał poprawnie

Dodano po 1 [minuty]:

Falownik 3 faz, a wysłaliśmy 300kWh
  • Helpful post
    theo33
    Level 27  
    To co podałeś wygląda sensownie, więc aby sprawdzić jak jest to albo reklamacja i zgłosić o sprawdzenie licznika albo zainstalować jakiś licznik pożyczony albo też własny i mieć to jako kontrola
  • Helpful post
    bryko
    Level 22  
    Podaj wartość rejestrów 1.8.0 oraz 2.8.0 z Twojego licznika oraz moc instalacji PV.
    rengur
    Level 5  
    Moc instalacji 4,48, pobranie 350kWh
    bryko
    Level 22  
    Nie podałeś tego o co prosiłem. Rozumiem że 1.8.0 wskazuje 350kWh, a na 2.8.0 (oddane do sieci) ile masz?

Przy Twojej mocy instalacji powinieneś mieć większe wskazanie niż 350. Może odwrotnie Ci licznik podłączyli (choć nie wiem czy to w ogóle możliwe)
  • Helpful post
    bryko
    Level 22  
    To jeszcze:
    - podaj jaką produkcję zarejestrował falownik
    - wyłącz na chwilę falownik i zobacz czy na liczniku masz rejestrowany pobór (P+) czy może produkcję (P-) energii
    Slak68
    Level 22  
    Ja w PGE - po roku od założenia PV nagle licznik pokazał od początku stycznia 2019 zwiększone zużycie - ok. 20-30 %.
    Nie ma zmiłuj - pan tyle zużywa...
    Nic nie kupiłem ze sprzętu elektrycznego, nawet mam jednego domownika mniej...
    nieprzysiadalny
    Level 1  
    Mam podobny problem, więc nie chciałem tworzyć nowego tematu.
    Instalacja fotowoltaiczna nowa i po około dwóch tygodniach taki odczyt:
    Pobrano 160 kWh
    Wysłano 400 kWh
    Na inwerterze produkcja wynosi 560 kWh.
    Do tej pory zużycie energii było na poziomie około 12-14 kWh dziennie.
    starob
    Level 28  
    nieprzysiadalny wrote:
    i po około dwóch tygodniach

Podaj precyzyjnie np.dziennie, bo przy dwóch tygodniach kilka dni robi różnicę.
    rfneo
    Level 9  
    U mnie też jest podobny problem, przed instalacją PV zużywałem 3500 kWh rocznie, czyli średnio dziennie 9,5.

Od 10.07.2020 wymieniony licznik przez Enea na Iskra AM550, instalacja pracuje od 8:30 tego samego dnia. Moc paneli 5,94 kWp.

Produkcja na falowniku 319 kWh.
    1.8.0 122 kWh
    2.8.0 194 kWh

Średnio dzienne zużycie 20,5 kWh. Dodam że w tym czasie przebywaliśmy 8 dni na wakacjach.

Koledze założyli licznik kilka dni wcześniej i u niego wygląda to tak ze zużyciem jak przed wymianą licznika a rachunki mieliśmy bardzo zbliżone.
    starob
    Level 28  
    Pozostaje wyłączyć cale obciążenia na kilka godzin sprawdzić naliczanie licznika. Powinna się zmieniać tylko produkcja zgodnie z falownikiem.
    Następnie wyłączyć falowniki i wyłączyć znane obciążenie.
    Obserwowac zmiany licznika
    rfneo
    Level 9  
    starob wrote:
    Pozostaje wyłączyć cale obciążenia na kilka godzin sprawdzić naliczanie licznika. Powinna się zmieniać tylko produkcja zgodnie z falownikiem.
    Następnie wyłączyć falowniki i wyłączyć znane obciążenie.
    Obserwowac zmiany licznika

Od powrotu z wakacji spisuje co kilka godzin liczniki, zaczynam podejrzewać że na 2 fazach jest ok, natomiast na jednej nalicza pobór zamiast nadwyżki. Szczegóły w temacie "pomoc w doborze inwertera".
    Zastanawiam się teraz czy kolejność faz ma jakieś znaczenie dla Inwertera.
    rfneo
    Level 9  
    Dla zainteresowanych, u mnie wygląda że jedna faza jest odwrotnie podłączona i w nocy gdy włączyłem w kuchni piekarnik, czajnik i żelazko to zaczęła rosnąć produkcja na 2.8.0.
    W dzień natomiast po wyłączeniu wszystkiego na 2h, z 11 wyprodukowanych kWh, 4 naliczyło jako zużycie, a 7 jako nadwyżkę.

Sprawa zgłoszona do Enea operator, czekam na montera.
    pklawit
    Level 13  
    rfneo wrote:
    Dla zainteresowanych, u mnie wygląda że jedna faza jest odwrotnie podłączona i w nocy gdy włączyłem w kuchni piekarnik, czajnik i żelazko to zaczęła rosnąć produkcja na 2.8.0.
    W dzień natomiast po wyłączeniu wszystkiego na 2h, z 11 wyprodukowanych kWh, 4 naliczyło jako zużycie, a 7 jako nadwyżkę.

W sumie to super sprawa - ja bym wyłączył falownik, sprzedał panele, a całe obciążenie domu przepiął na tą fazę, na której liczy odwrotnie :-)
    infosieci
    Level 7  
    pklawit wrote:
    rfneo wrote:

W sumie to super sprawa - ja bym wyłączył falownik, sprzedał panele, a całe obciążenie domu przepiął na tą fazę, na której liczy odwrotnie :-)

Mądrego to aż miło posłuchać...
    Andstach1
    Level 12  
    rfneo wrote:

I jaki był wynik wizyty montera ?
    przemo500
    Level 2  
    U mnie też ten sam problem.
    Za trzy miesiące powinno być zużycie ok 600
    Natomiast licznik pokazuje 5246
    Niemożliwe żebym tyle prądu zużył, tyle to potrzebuje na dwa lata.
    rfneo
    Level 9  
    Andstach1 wrote:
    rfneo wrote:

I jaki był wynik wizyty montera ?

Potwierdziło się, na 1 fazie odwrotnie podłączone przewody, w obecnej chwili wszystko działa prawidłowo.