Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiornik (włącznik/wyłącznik) IR dla większości pilotów

Justyniunia 21 Jun 2020 15:02 5547 25
  • Odbiornik (włącznik/wyłącznik) IR dla większości pilotów

Cześć.

Dawno nic nie dłubałam, a ostatnio z roboty przytargałam kilkanaście płytek od jakiś TV, czy monitorów z odbiornikami IR i dwukolorową diodą R/B, aż żal było czegoś z tego nie zrobić.
    Niedziela upłynęła na projektowaniu i montażu tego urządzonka.

Odbiornik nie reaguje na żaden konkretny kod, tylko na każdy sygnał z pilota.
    Dłuższe przytrzymanie nieużywanego guzika na pilocie załącza/wyłącza przekaźnik.
    Dodatkowo mamy przycisk, żeby można było włączyć/wyłączyć nasze "coś" lokalnie.
    Stan sygnalizowany dwukolorową LED.
    Płytka - termo (jak zwykle), program w BASCOM.

Sercem układu jest uC AtTiny13, reszta to BC847, który steruje przekaźnikiem, dwu kolorowa LED, która sygnalizuje odbiór z pilota i stan urządzenia, stabilizator 78L05 i takie tam kondensatory.
    Niema się co rozpisywać.

Zamieszczam program, na pewno nie jest idealny, więc jeśli ktoś ma ochotę poprawić, to proszę to zrobić i zamieścić ;)

Code: vbnet
    Log in, to see the code

Odbiornik współpracuje m.in. z pilotami NETIA, BLAUPUNKT, PANASONIC, SAMSUNG (takie mam w domu, ale z samsungiem czasem coś mu odpiernicza).
    Chciałam zamieścić rysunek PCB, ale pliki PCB są niedozwolone, a PDF Creator gdzieś mi wsiorbało - jak zainstaluję, to zamieszczę.

Edyta:

Po ciężkich bojach udało mi się skręcić PDF'a, oto rysunek płytki do wydrukowania:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Justyniunia
    Level 35  
    Justyniunia wrote 3670 posts with rating 1146, helped 373 times. Live in city Kłodzko. Been with us since 2012 year.
    zgierzman
    Level 31  
    To taki projekt z nudów, nie pod konkretne zastosowanie? :-D

Od razu skojarzyło mi się zastosowanie, do którego nie bardzo się nadaje... :-D
    Mój ojciec lata temu kupił sobie wyłącznik/ściemniacz działający na podobnej zasadzie. Krótki kod z dowolnego pilota włącza/wyłącza światło, dłuższe przytrzymanie powoduje ściemnianie/rozjaśnianie. Na tamte czasy to był szał, szpanował przed znajomymi i był zadowolony. Tyle, że normalne operacje pilotem potrafiły w niespodziewany sposób zadziałać na oświetlenie, kiedy wiązka się od czegoś odbiła. Więc gdyby ktoś miał pomysł aby Twój wynalazek wykorzystać w pomieszczeniu, w którym stoi jakieś urządzenie sterowane pilotem, to NIE polecam :-D
    Justyniunia
    Level 35  
    On reaguje po dłuższym przytrzymaniu przycisku. Krótkie naciskanie ignoruje. Jest trochę problem jeśli chcemy zrobić glosniej i trzymamy VOL, wtedy zareaguje, ale to też kwestia przyzwyczajenia.
    Każde krótkie naciśnięcie guzika w pilocie nawet powtarzane powoduje skasowanie licznika i układ nie zareaguje.
    zgierzman
    Level 31  
    Justyniunia wrote:
    Jest trochę problem jeśli chcemy zrobić glosniej i trzymamy VOL

No właśnie. A regulacja głośności to jednak dość powszechnie wykorzystywana funkcja... :-D
    Justyniunia
    Level 35  
    Zawsze czas reakcji można na tyle wydłużyć, że skończy Ci się skala VOL w TV zanim układ zareaguje ;)
    Chociaż zauważyłam że każdy z domowników nie trzyma VOL, tylko klika kilkukrotnie, dlatego układ się sprawdził.

Gdyby miał odczytywać konkretne kody, to wtedy byłby to kilku kanałowy układ on/off.

Tak, powstał z nudów i walających się elementów.
    vieleicht
    Level 36  
    Justyniunia wrote:
    On reaguje po dłuższym przytrzymaniu przycisku. Krótkie naciskanie ignoruje. Jest trochę problem jeśli chcemy zrobić glosniej i trzymamy VOL, wtedy zareaguje, ale to też kwestia przyzwyczajenia.
    Każde krótkie naciśnięcie guzika w pilocie nawet powtarzane powoduje skasowanie licznika i układ nie zareaguje.

We wspomnianym przez kol. @zgierzman pilocie polskiej firmy Univex z lat 90, to było rozwiązane w taki sposób, że po tym dłuższym naciśnięciu dowolnego przycisku, po przejściu w tryb przełączania/ściemniania światła generowany był krótki sygnał dźwiękowy, który pozwalał w przypadku np. sterowania głośnością odpuścić na 1s, po czym kolejny sygnał informował o wyjściu z trybu przełączania, co pozwalało na dalsze sterowanie np. głośnością.
    pliers
    Level 11  
    Cześć,
    bardzo przydatne urządzenie które bardzo chciałbym wykonać, niestety umiejętności chyba jednak nie pozwolą. Czy znacie może jakiś gotowy KIT z takim urządzeniem tak, aby obyło się bez programowania?
    krzbor
    Level 25  
    vieleicht wrote:
    pliers wrote:
    Cześć,
    bardzo przydatne urządzenie które bardzo chciałbym wykonać, niestety umiejętności chyba jednak nie pozwolą. Czy znacie może jakiś gotowy KIT z takim urządzeniem tak, aby obyło się bez programowania?

KIT AVT1840
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=98AI8iU1bGE&feature=emb_logo
    Filmik mnie trochę przeraził - układ zasilany beztransformatorowo i nawet bez oznaczeń L i N. Wprawdzie obudowa przycisku nie jest podłączona, ale obok jest dioda LED z gołymi wyprowadzeniami. Jedno z nich to GND, które spokojnie może mieć potencjał fazy. Nie mam nic przeciwko takim układom, ale przeciw takim filmom już tak!
    Wini 230
    Level 23  
    pliers wrote:

Taki włącznik można wykonać bez użycia mikrokontrolera, na ogólnodostępnych układach scalonych. Ja swego czasu zrobiłem podobny układ na LM393

Odbiornik współpracuje u mnie z klaskaczem, ale sygnał z niego może sterować np. przerzutnikiem CD4017. Układ reaguje na każde wciśniecie przycisku na pilocie zapaleniem diody, na czas jego wciśnięcia, jeżeli sygnał z pilota będzie trwał dłużej niż trzy sekundy komparator wyśle sygnał sterujący do przerzutnika. Każde zwolnienie przycisku powoduje rest odliczanego czasu

Potem dołożyłem jeszcze dodatkowy moduł na LM324, współpracujący z NE555, dzięki czemu uzyskałem dodatkową funkcję włącznika czasowego

Przytrzymanie przycisku na pilocie powyżej trzech sekund, powoduje że poprzedni układ na LM393, podaje stan niski na wejście układu ze wzmacniaczem, co z kolei powoduje wysłanie krótkiego impulsu wyzwalającego na wejście trigger układu NE555. Jeżeli przycisk będzie przytrzymywany przez czas dłuższy niż 5 sekund, wzmacniacz operacyjny poda stan wysoki na wejście thershold, co spowoduje wyłączenie wyłącznika, przed upływem zadanego kondensatorem czasu. Istniej możliwość przełączania przełącznikiem pomiędzy trybem pracy, jako włącznik czasowy, lub zwykły
    pliers
    Level 11  
    Dziękuję za podpowiedzi. Mój układ ma mi służyć do resetowania AndroidBoxa podłączonego do TV. Niestety urządzenie często się zawiesza i jedyny sposób żeby ruszyło, to odłączenie zasilania. Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba KIT tyle że zamienię przekaźnik NO na NC.
    krzbor
    Level 25  
    pliers wrote:
    Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba KIT tyle że zamienię przekaźnik NO na NC.
    Tylko nie testuj go jak na filmie! Przy przypadkowym dotknięciu wyprowadzeń diody lub innego elementu masz 50% szans na porażenie (w zależności jak włożysz wtyczkę).
    Justyniunia
    Level 35  
    Ten AVT jest chyba kodowany i programowalny.
    Mój jest bardzo prosty i się nawet nie umywa.

Mam dwie płytki, jedna bez uC, ale jak ktoś jest chętny to wyśle za pobraniem, za koszt AtTiny13.
    Anonymous
    Level 1  
    CMS
    Administrator of HydePark
    ukixx wrote:
    jak myślisz dlaczego wszelkiego rodzaju ptactwo siada na L i nie ulega porażeniu

Bo jest coś takiego jak napięcie krokowe. Wrona, czy gołąb może sobie bezkarnie "usiąść" (chociaż raczej kucnąć, bo jak by siedziały, to by im nóżki zwisały). Ale bocian już by tego nie przeżył.

To jednak nie ma nic do rzeczy.
    Nie wprowadzaj w błąd, bo jeszcze komuś stanie się krzywda.
    ukixx
    Level 21  
    CMS wrote:
    Bo jest coś takiego jak napięcie krokowe. Wrona, czy gołąb może sobie bezkarnie "usiąść" (chociaż raczej kucnąć, bo jak by siedziały, to by im nóżki zwisały). Ale bocian już by tego nie przeżył.

Pomyliłeś pojęcia, napięcie krokowe na pojedynczym przewodzie jest pomijalnie małe i nieszkodliwe. Bocian też siadając czy tam kucając na L spokojnie przeżyje dopóki drugiej nogi czy dzioba albo kupra nie położy na drugiej fazie, N czy uziemieniu.

Zajrzyj też do słownika i przeczytaj co to jest "napięcie elektryczne" bo z tego co mi wiadomo to w jednym punkcie występuje tylko potencjał elektryczny.

CMS wrote:
    Nie wprowadzaj w błąd, bo jeszcze komuś stanie się krzywda.

Nikogo w błąd nie wprowadzam ani nie namawiam do sprawdzania czy L porazi czy nie bo zawsze znajdzie się jakiś imbecyl co uziemi sobie jakąś część ciała i potem będzie płacz i szukanie winnych.

Dodano po 3 [minuty]:

Nie ważne czy w danym punkcie obwodu panuje 5V czy 500V to i tak nie należy dotykać gołą ręką.
    CMS
    Administrator of HydePark
    ukixx wrote:
    Pomyliłeś pojęcia,

Quote:
    Są jednak zdarzenia, jak silne uderzenie pioruna czy uszkodzenie sieci energetycznej, gdy do gruntu przedostaje się ogromny ładunek elektryczny. Największe napięcie występuję w miejscu przedostawania się prądu do ziemi. Wartość ta stopniowo spada wraz z oddalaniem się od źródła przepływu energii. Człowiek znajdujący się w obrębie awarii jest oczywiście narażony na działanie napięcia znajdującego się w gruncie. Nogi takiej osoby rozstawione w rozkroku są punktami, które cechują się różnymi potencjałami elektrycznymi. Różnica, jaka zachodzi między nimi, jest właśnie nazywana napięciem krokowym.

źródło
    Hetii
    Level 16  
    pliers wrote:
    Cześć,... niestety umiejętności chyba jednak nie pozwolą.

Pozwolą, pozwolą tylko chcieć trzeba, na początek zerknij sobie na bibliotekę IRMP

Wspiera dużą liczbę mikro-kontrolerów i na upartego to wystarczy ci scalak + odbiornik IR + tranzystor z diodą do sterowania przekaźnika. Całość możesz zlepić w pająka.

W razie chęci wykonania służę pomocą.
    ukixx
    Level 21  
    CMS, bez urazy ale nie odwracaj kota ogonem. Dwa posty wyżej pisałeś że bocian nie może postawić nóg na pojedynczym przewodzie linii energetycznej bo zostanie porażony, a wrona już nie, to teraz piszesz o napięciu krokowym powstałym w gruncie co nie ma ze sobą nic wspólnego. Chociaż może faktycznie jak ten bocian spocznie na linii napowietrznej Al 25mm2 i uderzy w nią piorun to przy prądzie aż 300kA między jego nogami wytworzy się tylko ok 100V napięcia.

Ale to i tak nie ma nic wspólnego z tematem.

A co do tematu to skoro został użyty mikrokontroler to warto by było zmodyfikować program tak aby reagował na konkretny przycisk gdyż i tak w pilocie jest kilka, których nigdy się nie używa.
    Amun-Ra
    Level 9  
    CMS wrote:
    ukixx wrote:
    Pomyliłeś pojęcia,

Quote:
    Są jednak zdarzenia, jak silne uderzenie pioruna czy uszkodzenie sieci energetycznej, gdy do gruntu przedostaje się ogromny ładunek elektryczny. Największe napięcie występuję w miejscu przedostawania się prądu do ziemi. Wartość ta stopniowo spada wraz z oddalaniem się od źródła przepływu energii. Człowiek znajdujący się w obrębie awarii jest oczywiście narażony na działanie napięcia znajdującego się w gruncie. Nogi takiej osoby rozstawione w rozkroku są punktami, które cechują się różnymi potencjałami elektrycznymi. Różnica, jaka zachodzi między nimi, jest właśnie nazywana napięciem krokowym.

To nie jest to samo. W podanym przez Ciebie przykładzie potencjał elektryczny spowodowany jest dielektrykiem między nogami. W przypadku ptaka siedzącego na jednej linii potencjał będzie równy w zasadzie 0.
    krzbor
    Level 25  
    weteranPL wrote:
    Istnieje prosty nadajnik odbiornik bez programowania arduino ?
    Jeśli interesuje Cię para nadajnik-odbiornik to dobrym źródłem są zepsute urządzenia. Ja przykładowo dorobiłem sterowanie wentylatora w łazience przez układ z zepsutego wentylatora pokojowego, który miał pilot. Dobrym źródłem takich par nadajnik-odbiornik są zabawki sterowane podczerwienią.
    Anonymous
    Level 1  
    Bazic
    Level 15  
    ... a ja się przyczepię!
    A co...
    A gdzie kolega zgubił schemat? Do takiego artykuliku schemat wydaje się rzeczą nieodzowną.
    Krótki opis użytych elementów czy obraz płytki schematu nie zastąpi.
    Gdyby nawet miał to być odręczny rysunek na kartce i potem fotka - to zawsze jakiś schemat. Poza tym jakieś przybliżone wartości elementów pasywnych itp?
    Nie bądźmy samolubni i starajmy się żeby początkujący też mieli szansę na zbudowanie takiego układu.
    Podzielam też zdanie przedmówców - skoro jest uC - to aż prosi się żeby "odbiornik" reagował na jakieś konkretne klawisze - wtedy łatwo pozbyć się opisywanej wady z "volume" czy podobnych.
    Zachęcam gorąco do zdobycia się jeszcze na ciut więcej wysiłku i dorzucenie schematu :)
    ukixx
    Level 21  
    Bazic wrote:
    A gdzie kolega zgubił schemat?

Jeżeli już to nie kolega tylko koleżanka ;)

Poza tym to schemat jest tak prosty że w 5 minut można go sobie samemu narysować korzystając ze zdjęcia i opisu konfiguracji portu Attiny13.