Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej czy technik elektryk?

4DR14N0 21 Jun 2020 21:08 813 7
    4DR14N0
    Level 2  
    Witam serdecznie!
    Ostatnio znalazłem w Internecie ofertę szkoły która oferuję naukę w systemie e-learningowym, są to technika i jest tam mnóstwo dostępnych profili nauczania po ukończeniu szkoły dostaje się certyfikat zawodu potwierdzony przez MEN, mnie interesują dwa które wymieniłem w temacie, jako że pracuję za granicą i chcę się przekwalifikować abym docelowo mógł zajmować się odnawialnymi źródłami energii moje pytanie brzmi : Wybór której szkoły byłby zasadniejszy ? Wiem że wybór wydaję się być prosty choć ten pierwszy to stosunkowo nowy zawód natomiast elektryk jest już sprawdzony. Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat, być może ktoś mierzy się z podobnym dylematem, będę wdzięczny za każdą retoryczną odpowiedź.
    Pozdrawiam
    sosarek

Level 43  
    Na początek dowiedz się czy Polskie świadectwa kwalifikacji są tam uznawane.
    4DR14N0
    Level 2  
    sosarek wrote:
    Na początek dowiedz się czy Polskie świadectwa kwalifikacji są tam uznawane.

Słuszna uwaga, choć po zdobyciu kwalifikacji wolałbym raczej powrócić do kraju i tam pracować.

Dodano po 9 [minuty]:

Rezystor240 wrote:

Jeśli tak, to technika elektryka polecam.

Też się ku temu skłaniam ponieważ, nic nie stoi na przeszkodzie aby po elektryku montować np. Panele słoneczne i mieć nieco więcej ogólnego pojęcia aniżeli koncentrować się tylko na jednym.

Może ktoś ma doświadczenie z zawodem technika systemów energetyki odnawialnej i chce się podzielić własną wiedzą na ten temat?
    bodzio507
    Level 30  
    4DR14N0 wrote:
    po ukończeniu szkoły dostaje się certyfikat zawodu potwierdzony przez MEN

MEN nie potwierdza żadnych certyfikatów.

Bardziej uniwersalny jest technik elektryk.
    4DR14N0
    Level 2  
    bodzio507 wrote:

MEN nie potwierdza żadnych certyfikatów.

Bardziej uniwersalny jest technik elektryk.

Tak jak pisałem wyżej są to technika po zakończeniu których otrzymuje się świadectwo oraz kwalifikacje w danym zawodzie.
    Omyłkowo napisałem certyfikat.
    bodzio507
    Level 30  
    4DR14N0 wrote:
    są to technika po zakończeniu których otrzymuje się świadectwo oraz kwalifikacje w danym zawodzie.

Nie dostaje się a zapewne można podejść do egzaminu w celu uzyskania takowych świadectw.
    4DR14N0
    Level 2  
    bodzio507 wrote:

Nie dostaje się a zapewne można podejść do egzaminu w celu uzyskania takowych świadectw.

Po zakończeniu szkoły i zdaniu egzaminów otrzymuje się świadectwo oraz dyplom potwierdzający kwalifikację w danym zawodzie, to oczywiste i każdy o tym wie a przynajmniej każdy kto ukończył jakąś szkołę , natomiast ja założyłem ten temat ponieważ, szukam tutaj informacji które nie są już dla mnie takie oczywiste jak to o czym napisałem powyżej lecz mogą pomóc mi i ludziom którzy mierzą się z podobnym dylematem.