Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AVRdb - program z bazą danych 8-bitowych AVR

RomanWorkshop 22 Jun 2020 21:00 606 2
    RomanWorkshop
    Level 12  
    Chciałbym podzielić się moim małym programikiem "AVRdb", który zawiera bazę danych z podstawowymi informacjami o 8-bitowych mikrokontrolerach AVR z rodziny AT90, ATtiny, ATmega oraz ATxmega. Dodatkowo przedstawia rozmieszczenie i opis fuse/lock bitów, które są dostępne w danym układzie.
    Aktualnie w bazie znajduje się 354 modeli - w tym najnowsze ATtiny/ATmega z interfejsem UPDI. Wszystkie dane pochodzą z not aplikacyjnych i plików definicji (XML/ATDF) środowiska AVR/Atmel Studio. Program napisałem w języku C za pomocą darmowego środowiska "Open Watcom 1.9". Działa w systemie Windows 95 lub nowszym i wymaga procesora 386 lub lepszego.

Program wraz z kodem źródłowym można ściągnąć z załącznika lub stąd: Link
    Stona ze szczegółowym opisem programu: Link

AVRdb - program z bazą danych 8-bitowych AVR

AVRdb.7z Download (38.32 kB)
    JoteR
    Level 24  
    O, coś dla mnie. Kawał dobrej, acz zapewne żmudnej roboty. Dzięki.
    RomanWorkshop
    Level 12  
    Żmudne było weryfikowanie wszystkich informacji z notami aplikacyjnymi, ale dzięki temu znalazłem kilka rozbieżności między ich treścią, a plikami definicji XML/ATDF, np. jeśli chodzi o dostępne bajty z wartościami kalibracyjnymi, czy ilość i rozmieszczenie fuse bitów (najnowsze modele z interfejsem UPDI) - ostatecznie wybrałem dane z not. W przypadku mikrokontrolera ATmega163, rozbieżność dotyczyła domyślnych wartości fuse bitów SPIEN/BOOTSZ1/BOOTSZ0, które w nocie miały przeciwne wartości, niż w pliku definicji XML z AVR Studio 4.19. Ostatecznie wybrałem najbardziej logiczne wartości, które miały podobne mikrokontrolery (co oczywiście nie musi być prawdą).