Od dłuższego czasu posiadam ciągnik Sam 4x4 na podzespołach silnik Ursus C330, skrzynia biegów od Gaza 66, reduktor od Gaza 66, na mostach Uaza 469B z blokadą tylnego mostu pneumatyczną do tego mam zrobioną przyczepę z napędem też na moście Uaza 469B a wałek który napędza przyczepę wychodzi z reduktora Gaz66 który jest przystosowany do takich przeróbek bo normalnie to wychodzi jeden wałek z reduktora który napędza most tylny ciągnika a ja mam dodatkowo wypuszczony z reduktora drugi wałek do przyczepy i tak wygląda konstrukcyjnie mój ciągnik a teraz mały problem z którym się borykać a mianowicie skrzynia gaz66 ma 4 biegi i na włączonym reduktorze na 2, 3, 4 biegu brakuje mi mocy pod obciążeniem a na 1 biegu jeszcze daje rade bo potrafię pod górę wyciągnąć 2 tony a co do biegów szosowych to na 1 biegu da się jechać tylko ciągnikiem bez żadnego obciążenia 2 3 4 nie daje rady wydaje mi się że coś jest nie tak dobrane prawidłowo albo silnik bo jest niskoobrotowy albo brakuje jeszcze jednej skrzyni biegów ale mi się wydaje że wtedy musiał by być silnik od jakiegoś samochodu i po przytym skrzynia która jest razem ze silnikiem. Co wy o tym myślicie jak zrobić żeby na biegach wyższych terenowych i szosowych nie brakowało mocy co można by było zmienić aha jeszcze dodam że ciągnik jeździ na oponach typu Jodełka agresywna 7,50 x16. Oczekuję od was pomysłów na rozwiązanie mojego problemu.Dziękuję