Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C)

Kardor 26 Jun 2020 09:37 2532 37
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    Rozważania teoretyczne dla zainteresowanych. Nie sprawdzone w praktyce, ekonomii, ani logistycznie.
    A może w Polsce są już dostępne cyfrowe drukarki 3D ewentualnie frezarki 3D do betonu aby wymurować taką xużą antenę?

Ewentualnie, Wylewasz płytę z betonu zbrojoną prętami stalowymi i na powierzchni świeżego betonu, nie w pełni, związanego, kształtujesz obliczoną powieszchnię parabolicznej anteny obliczonym i wykonanym ze sklejki szablonem. Następnie powieszchnię docierasz na gładko i malujesz farbą, najlepiej metaliczną albo wyklejasz folą aluminiową. Typ anteny, raczej podświetlanej parabolicznej niż symetrycznej parabolicznej aby bardziej pionowo oprzeć/wmurować do ściany domu najlepiej opartej dolną krawędzią na poziomie gruntu. Ponieważ antena podświetlana jest górnym wycinkiem anteny symetrycznej dolna jej krawędź może być linią prostą poziomą. No, i wymiar niech by był co najmniej 3÷4 metry.

Ogniskowa, profil wycinka anteny parabolicznej dostosowany od razu do wybranej pozycji satelity.
    W wawie jest kilka firm zajmujących się oprogramowaniem i budową, między innymi ploterów frezujący 3D. Na przykład Lynx i podobne. Budując nowy budynek z odpowiednio ukierunkowaną, ukształtowaną i odpowiednio grubą ścianą z siporexu (pustaki ze spienianego betonu lub żużlobetonu, dość miękkie do rzeźbienia) można uzyskać wymiar nawet do 6÷10m w pionie, rozmiaru anteny parabolicznej podświetlanej. Oczywiście nieruchomej, ale z możliwością "zezowania" w pewnym zakresie, przez zmianę pozycji umieszczenia promiennika/ konwertera.
    W ręcznym rzeźbieniu anteny w ścianie z siporexu przydatny by był odpowiednio zaprogramowany dalmierz laserowy, ewentualnie projektor laserowy video, wskazujący dokładnie, kolorem i wyświetlanym opisem, ile materiału i w którym punkcie ściany zdjąć nadmiar materiału aby uzyskać odpowiednie ukształtowanie powierzchni parabolicznej anteny ustawionej na danego satelitę komunikacyjnego.

Też, można starać się o sponsoring i wsparcie naukowo-techniczne zainteresowanych
    promocją swoich krajów odpowiednich ambasad. 😉

Najprościej, na pożyczonej antenie metalowej umieszczonej poziomo w dołku z suchego lub nawodnionego piasku a po ukształtowaniu takiego podparcia (zapobiegającego odkształceniu powierzchni oryginalnej anteny) odwodnionego, można wykonać kopyto, żelbetonowe czy epoksydowe, (uwzględniając sprawdzenie zagadnień wpływu skurczu wiązania/utwardzania materiału kopyta), kopyto powierzchni parabolicznej anteny symetrycznej a potem z kopyta wykonać kopię anteny żelbetonową lub epoksydową zbrojoną włóknem szklanym, kwestia kosztów materiału do rozważenia.

Niskie położenie satelity nad horyzontem może wymagać odpowiednio wysokiego umieszczenia anteny aby uniknąć przeszkód terenowych, zasłaniających widok na danego satelitę.

Mieszkając na niezalesionej górce, w sprzyjających warunkach terenowych można by wykonać antenę paraboliczną symetryczną wykonując odpowiednio ukształtowany dla.pozycji danego satelity, wybetonowany dołek na zboczu górki.

Kalikst G. - Żelbetowe konstrukcje cienkościenne - Pobierz pdf z Docer.pl
    https://docer.pl/doc/n5ccnx
    Foto pdf od nr. 84, strona książki od nr. 174, (rozdział o technogii siatkobetonu)
  • Helpful post
    Marek-B
    Level 24  
    18 cm, czy 180 cm . Mała różnica :) Już poprawiłem.
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    W garwolinie w zeszłym roku, teraz nie wiem, znajomy miał do zbycia 1,6m epoxyd paraboloczna symetryczna czyli promiennik, w centrum anteny, rozdzielacz polaryzacji z 2konwerterami. Mocowanie polarmount, siłownik, sterownik siłownika z zasilaniem. Sstojak na ziemię, dach płaski lub duży balkon/taras.
    całość solidna bo sprzed 1989r kupowana za dolary, na specjalne zezwolenie ministra łączności, prod. niemieckiej?
    Zapytam czy aktualne.

https://satkurier.pl/news/179400/przeglad-ant...arnych-1-2-m-i-wiekszych.html#google_vignette

Poradnik satelitarny
    Link:  http://tv-zbiorowa.pl/instalacje-zewnetrzne/anteny-satelitarne/

W Warszawie takie antena 1.8m, 1600zl używana, z odzysku, w firmie profesjonalnej sat, odbiór osobisty. Ale też nie podają czy ze stojakiem i jakie mocowanie Az-El czy Polarmount.
    Cytat:
    "... Antena satelitarna, Ø1,8m używana, z gwarancją parametrów technicznych, profesjonalna, odbiorcza, paraboliczna.
    • 10,95 - 11,70 GHz
    • podwójna polaryzacja
    • ochrona przed wiatrem do 200 km/h
    • opcjonalne ogrzewanie listra
    • szybka, prosta instlacja
    Na zapytanie i za dopłatą, istnieje możliwość doposażenia anteny w oryginalne ogrzewanie lustra i doposażenia ogrzewania w sterownik lub stację pogodową oraz doposażenia w profesjonalny stojak odpowiedni do miejsca instalacji.

Nowe stojaki niepenetrujące dachu do czasz max. 1.2m nowe od 600zł do 1500zł, przykładowo:
    Stojak-bezinwazyjny-60150/247
    Profesjonalny-STOJAK-DACHOWY-bezinwazyjny-SAT... "

Erata do Garwolin:
    Antena 1,8 m, kupowana w Niemczech ok. 1984r. Ze stojakiem. Laminat. Czasza i osłona tylna czaszy ale bez układu podgrzewania antyśniegowego. Paraboliczna, symetryczna, sterownik siłownika, z wbudowanym zasilaczem f-my Maspro, promiennik, rozdzielacz polaryzacji, 2 konwertery każdy na oddzielną polaryzację. Powierzchnia reflektora czaszy zmatowiała, do wyczyszczenia i odpowiedniego pomalowania ewentualnie pokrycia żelkotem. Instrukcja obsługi sterownika Maspro, siłownik 60cm zmiany długości
    Właściciel sprzeda za uczciwą cenę. Zna ceny używanych a i nowych. Musieli byście dogadać się osobiście, między sobą po obejrzeniu sprzętu w Garwolinie.
    Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C)
    Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C) Jaka antena 180cm do odbioru "dalekowschodnich" satelitów (pasmo C)
    irekr
    Moderator
    Ja mogę potwierdzić, że na antenie identycznej do tej ze zdjęcia w poscie #33 odbierałem sygnały z 87,5E podczas testów anteny zainstalowanej na dachu wysokiego i nieistniejącego juz budynku we Wrocławiu przy Powstańców Sląskich. Antena była położona na horyzoncie a sygnał był bardzo niestabilny i czasami całkowicie zanikał. Tak to już jest z odbiorem nisko zawieszonych satelitów.
    Marek-B
    Level 24  
    Kilka lat temu, gdy miałem czysty horyzont z tej mojej mabo 180 cm, odbierałem Yamala 90*E.
    Ile było ustawiania, by odebrać orbitę od 90E do 45W ... dobrze ,że na ziemi była :)
    Teraz u wszystkich sąsiadów drzewa porosły. Mieszkam jak w środku lasu. Antenę sprzedałem 2 lata temu.
    Przyjechali kolesie z Białej Podlaskiej busem i pojechała. Szkoda, teraz przy tych deszczach moja 115 cm czasami nie daje rady.