Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2

hapat13 24 Jun 2020 12:57 1431 9
Optex
    hapat13
    Level 7  
    Witajcie
    Próbuję (bezskutecznie) skonfigurować wejścia centrali pod rejestrator HikVision DS-7608NI-K2. Wzorowałem się na TYM artykule, ale tam opisany jest BCS.
    Podłączyłem we/wyj centrali z we/wyj rejestratora stosując w przypadku wyjścia centrali przekaźnik AWZ-510. Wygląda to tak: Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2
    Konfigurację wyjścia centrali ogarnąłem, więc nie będę tego rozpisywał ( po naruszeniu strefy dostaję email z rejestratora ze zdjęciami )
    Konfiguracja wejść na centrali wygląda tak:
    Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2
    Ustawienia HikVision:
    Sytuacja wygląda tak, że przy takiej konfiguracji:
    nic się nie dzieje po stronie integry (odłączenie kamery z zasilania), email z hikvision dochodzi i informuje, że brak kamery.
    Natomiast dziwne rzeczy dzieją się w momencie jak ustawię wszystko tak:
    wtedy centrala bez względu na to czy kabel jest wpięty czy nie sygnalizuje naruszenie wejścia (cały czas).
    Podobnie temat wygląda jak zmienię w centrali typ z NC na NO. Wtedy też cały czas mam awarię. Gdzie robię błąd? Może powinienem zastosować jeszcze jeden przekaźnik? Instrukcja HikVision mówi tylko tyle:
    Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 ]Link[/url]
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    Próbowałeś ustawić Utratę wizji?
  • Optex
    hapat13
    Level 7  
    Tak, utrata wizji działa ( rejestrator wysyła maila z informacją o braku sygnału ) ale nie idzie sygnał z wyjścia do centrali alarmowej. Jutro spróbuję wypiąć kable z centrali i podłączyć miernik żeby zobaczyć jakie napięcia i w jakim momencie daje rejestrator na wyjście alarmowe.
    sosarek

Level 43  
    Skoro to styk NC powinien zamykać obwód w momencie wystąpienia alarmu, napięcia tam nie będzie.
    Zawsze możesz użyć przekaźnika, poza tym instrukcja wspomina o zworach konfiguracyjnych.
    hapat13
    Level 7  
    Skrócona instrukcja (44strony) - ta w pudełku, faktycznie mówi o jakichś zworkach. Instrukcja pełna która znalazłem w sieci (350stron) - nic.
    Na płycie rejestratora nie ma żadnych zworek.
    sosarek

Level 43  
    Więc temat zwor odpada, sprawdź cy masz zwarcie po wyzwoleniu alarmu.
    hapat13
    Level 7  
    Sprawdziłem miernikiem. Sprawa wygląda tak, że rejestrator pomimo zaznaczonej opcji w oknie przy konfiguracji sabotażu obrazu ("wyzwól wyjście") tego nie robi. Po wypięciu kamery ze switcha przychodzi mail z informacją od hikvision, ale na wyjściu rejestratora dalej jest NO. Mogę ręcznie uruchomić wyjście w oknie "wyjścia alarmowe" ale wtedy rejestrator na wyjściu daje NC cały czas bez względu na to co by się nie stało. Albo gdzieś jest jeszcze jakaś ukryta opcja albo.. nie mam pomysłów albo co.
    sosarek

Level 43  
    Pokaż ustawienia alarmu przy zaniku wizji w rejestratorze.
    hapat13
    Level 7  
    w sumie to już ustawienia były w poprzednich postach ale jeszcze raz przeglądnąłem je z poziomu samego rejestratora. Wygląda to tak: Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2 Satel Integra 32 konfiguracja wejścia pod rejestratro HikVision DS-7608NI-K2
    Tak jak pisałem powyżej, wypięcie kabla sieciowego - otrzymuję email, ale na wyjściu cały czas jest stan NO. Mogę ręcznie wywołać alarm z poziomu rejestratora i wtedy na wyjściu dostaję NC ale to nie o to chodzi. Rejestrator jest nowy a firmware najnowszy, nie modyfikowany jeszcze przeze mnie.
    hapat13
    Level 7  
    Wgrałem zgodnie z zaleceniem serwisu wersję 3.4.109 i jest prawie OK ale już to tak zostawię. Otóż aktywacja wyjścia (np. wypięcie kabla z switcha) następuje po ok 25sek pomimo, że nigdzie ne można ustawić tego czasu.
    Wspomniana powyżej wersja nie jest dostępna z poziomu rejestratora, należy ją pobrać ręcznie i zainstalować wskazując konkretny plik.