Posiadam Citroen C5 Tourer. Zakupiłem dzisiaj wideorejestrator, ale nie wiem jak najlepiej go podłączyć z powodu funkcji parkingowej. U mnie w samochodzie zapalniczka działa jedynie na zapłonie. Z kamerką był kabel microUSB - USB o długości 3,4 m.
Zakupiłem dodatkowo adapter zasilania do kamery samochodowej z wyjściem microUSB do podłączenia wideorejestratora na stałe, w celu możliwości korzystania z trybu parkingowego, który jednocześnie chroni akumulator przed rozładowaniem. Adapter zasilania automatycznie odetnie zasilanie, gdy napięcie na akumulatorze jest za niskie.
W instrukcji adaptera pisze:
Powiedzcie mi czy ma sens montować ten adapter? Dostałem sugestię, że najlepiej zakupić jeszcze przejściówkę skrzynki bezpieczników ATC i tam ten adapter podłączyć, bo do akumulatora będzie ciężko dojść. Co o tym sądzicie?
Zakupiłem dodatkowo adapter zasilania do kamery samochodowej z wyjściem microUSB do podłączenia wideorejestratora na stałe, w celu możliwości korzystania z trybu parkingowego, który jednocześnie chroni akumulator przed rozładowaniem. Adapter zasilania automatycznie odetnie zasilanie, gdy napięcie na akumulatorze jest za niskie.
W instrukcji adaptera pisze:
Quote:Podłączenie:
1. Podłącz czerwony przewód zasilający do zasilania pojazdu (12-24V) (bezpośrednio do akumulatora / do przewodu w którym pojawia się napięcie po przekręceniu stacyjki / przez bezpieczniki).
2. Podłącz czarny przewód do masy pojazdu.
W celu zabezpieczenia urządzenia przed uszkodzeniem opcjonalnie przy podłączeniu bezpośrednio do zasilania można zastosować dodatkowy bezpiecznik (4-5A). W przypadku instalacji pojazdu 12V układ automatycznie odłączy się przy spadku napięcia zasilającego do wartości ok 11.6V w celu zabezpieczenia akumulatora przed rozładowaniem (w przypadku instalacji 24V, odłączenie układu nastąpi przy napięciu 23.2V).
Powiedzcie mi czy ma sens montować ten adapter? Dostałem sugestię, że najlepiej zakupić jeszcze przejściówkę skrzynki bezpieczników ATC i tam ten adapter podłączyć, bo do akumulatora będzie ciężko dojść. Co o tym sądzicie?