Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird

kasia901 26 Jun 2020 15:10 7494 47
phoenixcontact
    kasia901
    Level 5  
    Witam, mam problem z siła sygnału na niektórych transponderach HotBird, przykładowo na takim TVP 1 HD mam dB: 15.5 ale już na TVP 2 HD tylko dB: 13.0 na TVN HD dB: 12.25 CANAL+ 4K ULTRA HD dB: 12.0, wcześniej miałam antenę corab 80 wymieniłam na 90 i poprawił się tylko minimalnie sygnał na TVP 1 HD z dB: 14.5 na 15.5 na pozostałych kanałach minimalnie lepiej ale bez rewelacji, czytałam gdzieś że właściwie na każdym transponderze powinno być minimum dB: 15. Podczas burzy lub mocnego deszczu jak w ostatnich dniach miałam całkowite zaniki sygnału. Konwerter jaki posiadam to TELEVES TWIN 74802 ale testowałam też na TELEVES SINGLE 7475 oraz jakis no-name LIBOX i na każdym konwerterze podobne wyniki, przewód antenowy to: HD1000 CU RG6 (miedziany). Antena jest wyregulowana łącznie ze skrętem konwertera. Około 100cm nad antena znajduje się kawałek dachu (około 10cm) budynku ale chyba to nie jest problemem skoro na niektórych transponderach mam 15.5dB. Bardzo proszę o pomoc.
    Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird
  • phoenixcontact
    andpol 33
    Level 38  
    Ale jakiej Ty pomocy oczekujesz? To normalne zjawisko, że na różnych transponderach są różne wskazania. Pozostaje tylko dopieścić ustawienie anteny, ew. sprawdzić, czy nie jest krzywa.
    kasia901
    Level 5  
    Antena nie jest krzywa, dziś była zamontowana - Corab 90 właśnie w celu poprawy jakości sygnału. Antena i konwerter są na 99% dobrze ustawione i jak to Pan zaznaczył dopieszczone, ustawiane były dosłownie co milimetr i to najlepsze parametry jakie udało mi się osiągnąć, nawet jeśli skręcę konwerterem o 1mm w którąś stronę sygnał się pogorszy podobnie z ustawieniem anteny lub kątem elewacji. Mieszkam na południu województwa mazowieckiego, ale jak czytałam w internecie to ludzie piszą że prawie na każdym transponderze powinno być 14-15dB a u mnie na niektórych jest ledwo 12, a na tym na którym są np TVP, Discovery HD, CANAL+ DOKUMENT HD, ELEVEN mam dość dobre odczyty wartości MER w granicach 15dB.
    remot
    Level 32  
    A po kierunku nie ma czasami jakiegoś drzewa?
  • phoenixcontact
    kasia901
    Level 5  
    Tak wygląda widok z wysokości talerza w kierunku satelity, to jest 2 piętro budynku. Czy uważacie że te domy i drzewa mogą zasłaniać częściowo satelitę?

andpol 33
    Level 38  
    Antena nowa nie musi być prosta. Zły transport, złe magazynowanie.
    kasia901
    Level 5  
    Proszę mi zaufać na słowo antena nie jest pokrzywiona, zarówno stara jak i nowa.
    andpol 33
    Level 38  
    Skąd ta pewność? Nie zawsze widać to gołym okiem. Dopiero naginanie przy jednoczesnym patrzeniu na miernik daje 100% pewności. Miałem już taki przypadek, że cała paleta była pokrzywiona. Akurat Corab 90 jakością wykonania nie grzeszy.
    LeDy
    Level 43  
    kasia901 wrote:
    Podczas burzy lub mocnego deszczu jak w ostatnich dniach miałam całkowite zaniki sygnału.

I to jest normalne. Nie ma silnych na opady deszczu a jeszcze bardziej śniegu.
    Problem sobie wymyśliłaś.
    Akurat Corab jest bardzo dobry.
    kasia901
    Level 5  
    Nawet lekkie naprężenie anteny(testowałam naprężanie anteny po całym jej obwodzie) powoduje spadek jakości sygnału więc wydaje mi się że obecnie antena jest ustawiona optymalnie. Nie rozumiem dlaczego na niektórych transponderach mam 14.5-15.5dB a na niektórych ledwo 12dB. Sprawdziłam dokładnie antenę organoleptycznie i nie widziałam najmniejszego przekrzywienia lub zgięcia, na elektrodzie przez dokonaniem zakupu czytałam że ludzie polecali corab 90 bo uzyskiwali takie same parametry sygnału jak na większych i droższych antenach, a teraz Pan pisze ze Corab 90 jakością nie grzeszy... To jaką antenę by Pan polecił?
    andpol 33
    Level 38  
    Corab jest dobry ale 80-tka. Do 90-tek to nie mam jakoś szczęścia. Co wezmę to krzywa :cry:
    Kasia Ty taka profesjonalistka jesteś, że nawet anteną umiesz naprostować? Skoro antena prosta, konwerter markowy, przeszkód brak i, jak twierdzisz, antena ustawiona perfekt to może Twój "miernik" przekłamuje? Z czego te wskazania? Tylko ten Twój profesjonalizm jakoś nie licuje z tym pytaniem o drzewa i budynki ze zdjęcia.
    kasia901
    Level 5  
    Wskazania są z tunera na systemie Enigma2, który połączyłam z apką SignalMeter, wskazania są w dB więc raczej powinny być dobre, gdy antenę podpięłam pod stary tuner który jeszcze miałam z N-ki to wskazania były: siła sygnału 99-100%, jakość sygnału 99-100%, ale tym wskazaniom to z tego co czytałam nie warto ufać, takiego profesjonalnego miernika nie posiadam niestety. Nie jestem profesjonalistką. Ale lubię majsterkować.
    andpol 33
    Level 38  
    Tuner jako wzorzec? Proszę Cię... Wskazania tunera są raczej poglądowe. Skoro wszystko zostało już tak "dopieszczone" to znaczy, że tak musi być. Pseudo mierniki za kilkaset złotych kłamią a co dopiero tunery.
    Czy myślisz, że czerwony punkt coś może zasłaniać? Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird
    Anonymous
    Level 1  
    LeDy
    Level 43  
    To jeszcze nie regulowałaś przód-tył.
    irekr
    Moderator
    Mam propozycję: czy może Pani sprawdzić jak wygląda siła i jakość sygnału na 10.992 V (27,5-2/3!) oraz 11.054 H (27,5-5/6!) a następnie 12.597V (27,5-3/4) BBC WS?
    Celowo te sygnały, bo są nadawane (jeszcze) w DVB-S a nie w S2
    Być może boom jest nie tych rozmiarów (parę razy dostałem nie te elementy do czaszy! - to tylko chińska antena!) lub krzywizna anteny jest nie taka.

U mnie pod Warszawa wszystkie te transpondery wychodzą z EB na poziomie 17,3 i 12,1 dla BBC, BER poniżej E-07 na antenie 80 cm.
    kasia901
    Level 5  
    LeDy wrote:
    To jeszcze nie regulowałaś przód-tył.

Chodzi o regulacje, konwerterem w uchwycie przód-tył? Bez różnicy w jakości sygnału.

irekr wrote:
    Mam propozycję: czy może Pani sprawdzić jak wygląda siła i jakość sygnału na 10.992 V (27,5-2/3!)

irekr wrote:
    oraz 11.054 H (27,5-5/6!)

irekr wrote:
    a następnie 12.597V (27,5-3/4) BBC WS?

Widzę podobną zależność jak u Pana czyli mocniejszy sygnał na dwóch pierwszych transponderach, i słabszy sygnał na trzecim, ale nie ma możliwości żebym uzyskała sygnał rzędu 17dB. Maksymalny sygnał mam na transponderze z TVP 1 HD 15.75dB. Ewentualnie przez regulację konwertera mogę zyskać 0.5dB na jakimś transponderze ale wtedy tracę te 0.5dB na innym. Pan podaje swoją jakość sygnału z odczytu z miernika czy z tunera?
    irekr
    Moderator
    Nie podoba mi się ta Pani antena, może coś nie tak z krzywizną lub rozmyta ogniskowa.

Parametry jakie podałem pochodzą ze wskazań profesjonalnego odbiornika Tandberg TT1290 oraz - dla porównania - ze starszego modelu TT1200. Słabszy sygnał na 12.597 to normalny stan. Poziom sygnału podawałem w EB, to nieco inny parametr niz siła w dB, częściej stosowany w profesjonalnym sprzęcie satelitarnym.

Ma Pani jeszcze starą antenę?
    kasia901
    Level 5  
    Tak mam starą antenę, ale jakie jest prawdopodobieństwo że obydwie anteny maja taka sama wadę (krzywizna lub rozmyta ogniskowa), być może głowica w moim tunerze nie wskazuje prawidłowo? Na obu antenach ta sama zależność na transponderach z polaryzacją H mocniejszy sygnał na V słabszy. Na większej antenie sygnał o kilka procent mocniejszy. Tak się jeszcze zastanawiam że w kierunku hotbird w odległości 1,2km od mojego domu jest BTS Orange/Tmobile i gdzieś czytałam że pośrednia TP 11.508 która wynosi 1758 MHz pokrywa się z pasmem 1800 MHz używanym przez operatorów sieci komórkowych:

T-Mobile - 1754,9 – 1757,3 MHz
    Orange - 1760,3 – 1769,9 MHz

Gdy podepnę stary tuner który jeszcze miałam za czasów platformy N, taki biały w kształcie mydelniczki to wszystko na 99-100% pokazuje...
    irekr
    Moderator
    Niewątpliwie jest taka opcja, ze pośrednia jest zakłócana. Ale odległość 1200 metrów to stosunkowo sporo i dobra szczelna instalacja nie powinna niczego "wpuścić". Oddzielna sprawa to jakość współczesnych tunerów - a szczególnie ich ekranowanie. Swego czasu otworzyłem mały tuner Sagem-a i byłem - delikatnie mówiąc - trochę przerażony - wszystko na wierzchu płyty, zero ekranowania. Znajdujący się w pobliżu telefon komórkowy miał zdecydowanie negatywny wpływ na działanie tego urządzenia.

Mniejsza antena to także mniejsze wymagania skupienia wiązki oraz mniejsza podatność na deformowanie. Przed chwilą sprawdziłem sygnały na 11.449 (sygnał nadaje C+ z Sikorskiego) oraz 12.265 (nadaje Polsat z Łubinowej) na dużej antenie 180 cm (parabola) i sygnały maja odpowiednio 18,7 i 14,7 EB. Ale to typowe poziomy.. Z tym, że maksima nie są na tym samym azymucie - antenę trzeba minimalnie ruszyć - antena ma bardzo precyzyjnie ustawiony konwerter. Zawsze tak było, to duża antena. Po przełączeniu na mniejsze 80ki jest tyle samo co podałem wcześniej, zmiany EB są bardzo powolne, o ile nie nadejdą jakieś chmury.

Wiem, że to trochę głupiego robota, ale zrobiłbym testy na innej antenie nie demontując tej 90ki.... Jest to możliwe?
    kasia901
    Level 5  
    Wdrapałam się na dach ze starą antena 80cm, i ustawiłam ją w kierunku HotBird, nawet bez mocowania w maszcie (bo takiego nie posiadam na dachu) i osiągnęłam na TVN HD i TVP 2 HD praktycznie taką samą sile i jakość sygnału jak na zamontowanej idealnie 90cm. Więc już trochę zgłupiałam.
    LeDy
    Level 43  
    To znaczy, że masz zbyt silny sygnał i zamiast polepszenia, pogorszenie.
    irekr
    Moderator
    Ja się nie dziwię. Zbyt silny sygnał to może nie jest - ja na antenie 180 cm nie odczuwam zjawiska przesterowania na żadnym z transponderów - nawet z Astry - a sygnały z takiej anteny są silniejsze o te ok. 10 dB niż z 80ki (to 3 razy silniejszy sygnał)
    Widać coś z ta anteną jest nie tak. Lepsze jest wrogiem dobrego. Stawiam na niewłaściwy boom - jest nie od tej anteny lub - co tez miałem okazję doświadczyć - chińczyk zrobił dziurę do boomu oraz mocowań nie po tej stronie czaszy. Przeciętny śmiertelnik nie jest w stanie stwierdzić nieprawidłowych wymiarów.

Jak się pogoda uspokoi załóż te 80kę w miejscu 90ki i popatrz co będzie....
    andpol 33
    Level 38  
    LeDy wrote:

Na antenie 90-tce za silny sygnał? Z takim poziomem nie wypada...
    kasia901
    Level 5  
    irekr wrote:
    Jak się pogoda uspokoi załóż te 80kę w miejscu 90ki i popatrz co będzie....

Tylko jaki w tym cel? Wyniki prawie identyczne z większą antena 90cm. Chyba będę musiała poczekać aż się trafi okazja zmierzenia miernikiem sygnału i sprawdzenia czy to tuner nie ma czegoś nie tak z głowicą lub odczytami.

Wyczytałam w internecie że mój tuner ma bardzo czuła głowicę i czasem gdy ludzie mieli za mocny sygnał to następowało przesterowanie sygnału i jego odcięcie, czego rezultatem było że nie mieli wcale obrazu. Ale u mnie nie ma takiego efektu, tylko niskie odczyty wartości jakości sygnału na niektórych transponderach.

Natrafiłam na youtube na 3 filmy z prezentacji mojego tunera Zgemma H9S i wartości SNR tam wyświetlane są bardzo zbliżone do moich niektóre pokrywają się idealnie, niektóre mam nawet mocniejsze, więc sytuacją że 5 różnych anten (2 u mnie, 3 u osób z youtube) są krzywe lub zniekształcone w ten sam sposób jest mało prawdopodobna.

1 osoba z tym samym tunerem https://youtu.be/15X3L-eV99Y?t=66

2 osoba z tym samym tunerem https://youtu.be/Ito4m-f_0mg?t=9

3 osoba z tym samym tunerem https://youtu.be/ON_fqOudmPk?t=18
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    kasia901 wrote:
    czytałam gdzieś że właściwie na każdym transponderze powinno być minimum dB: 15

Możesz podać to źródło bo z chęcią poczytam.
    kasia901 wrote:
    Podczas burzy lub mocnego deszczu jak w ostatnich dniach miałam całkowite zaniki sygnału.

Nie Ty jedna. Na silny deszcz i burze nie ma rady - przyjmij to do wiadomości.
    kasia901 wrote:
    wcześniej miałam antenę corab 80 wymieniłam na 90 i poprawił się tylko minimalnie sygnał na TVP 1 HD z dB: 14.5 na 15.5 na pozostałych kanałach minimalnie lepiej ale bez rewelacji

A jakiej rewelacji się spodziewałaś?
    kasia901 wrote:
    Antena nie jest krzywa

I nie musi być, może być np. nieprecyzyjnie wykonana. Mnie też kilka razy trafił się taka nówka, gdzie parametry były "podejrzane".

U takiego klienta jak Ty ostatnio zrobiłem mały test na takiej antenie (Corab 90) i przy konwerterze Televes na mierniku MER 13 dB a przy Inverto 14,6 dB.
    Inny przypadek: przy antenie Corab 90 MER 15,4 dB a po 24 metrach czarnego Triseta ze złączami kompresyjnymi PCT MER 13,5 dB. Zginęło sporo bo prawie 2 dB.
    kasia901 wrote:
    ale nie ma możliwości żebym uzyskała sygnał rzędu 17dB. Maksymalny sygnał mam na transponderze z TVP 1 HD 15.75dB

No na takiej antenie na pewno tyle nie uzyskasz co Irek na paraboli 1,8m.
    Najsłabszy transponder to BBC - tu na Corab 90 trudno uzyskać 13 dB.
    kasia901 wrote:
    w kierunku hotbird w odległości 1,2km od mojego domu jest BTS Orange/Tmobile i gdzieś czytałam że pośrednia TP 11.508 która wynosi 1758 MHz pokrywa się z pasmem 1800 MHz używanym przez operatorów sieci komórkowych

Gdyby przy antenie SAT byłaby zamontowana antena na pasmo 1800 MHz (lub inna do internetu) to można podejrzewać zakłócenia. Jeśli nie postawiłaś routera LTE lub smartfona na dekoderze to brak odbioru jest prawdopodobnie spowodowany pogodą.
    kasia901 wrote:
    Gdy podepnę stary tuner który jeszcze miałam za czasów platformy N, taki biały w kształcie mydelniczki to wszystko na 99-100% pokazuje...

Napisz do ADB - może napiszą Ci soft co pokaże 200 lub 300%. Dla nich to pewnie żaden problem a użytkownik będzie miał lepsze samopoczucie.
    LeDy wrote:

LeDy wrote:
    Sam nie wiem?

To po co piszesz takie brednie? Postów Ci brakuje?
    kasia901 wrote:
    Wyniki prawie identyczne z większą antena 90cm.

I prawidłowo.
    kasia901 wrote:
    Wyczytałam w internecie że mój tuner ma bardzo czuła głowicę i czasem gdy ludzie mieli za mocny sygnał to następowało przesterowanie sygnału i jego odcięcie, czego rezultatem było że nie mieli wcale obrazu. Ale u mnie nie ma takiego efektu, tylko niskie odczyty wartości jakości sygnału na niektórych transponderach.

Zbyt duży poziom to Inverto Black Ultra i 2-3 przewodu. Wtedy na głowicę wchodzi 85-90 dbuV i może dojść do przesterowania. Parametrem MER nie da się przesterować głowicy.
  • Helpful post
    Jerzy Cieślański
    Level 21  
    O jakości anten
    Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird Słaby sygnał na niektórych transponderach HotBird

P Y T A N I A ...... Z A S A D N I C Z E

Czy sprzedawcy mierminków nazywanych procesjonalnymi podają dokładność tych mierników dla wszystkich rodzajów pomiarów, tj. S/N, BER, MER, post..
    ..,pre..., itd?

Jaka jest dokładność pomiaru mocy sygnału fali nośniej w dB, profesjonalnego miernika, miernika sprzedawanego jako profesjonalny a jaka wskaźnika w tunerach dvb-S?
    Ja to się przekłada na dokładność pomiaru w dB, dla S/N, mer, ber, itd.

Co oznacza w praktyce, (w przeliczeniu np. na mW, lub procenty) dokładność pomiaru równa 3dB podawana w instrukcji obsługi miernika dvb-S/S2, dvb-T/T2, dvb-C/C2 ?
    Plus minus 3dB czy plus/minus 1.5dB?

Czy różnica 3dB pomiędzy 1mW a 2mW to 100 procent bezwzględnej wartości pomiaru? . Pomiędzy 30kW i 60kW też jest 3dB różnicy czyli błąd pomiaru 100% jako wartość bezwzględna błędu to 30kW
    kasia901
    Level 5  
    Prof. SpecMiernik wrote:
    U takiego klienta jak Ty ostatnio zrobiłem mały test na takiej antenie (Corab 90) i przy konwerterze Televes na mierniku MER 13 dB a przy Inverto 14,6 dB.

Czy pisze Pan o tym konwerterze? Twin Inverto Black Ultra (Inverto IDLB-TWNL40-ULTRA-OPP)

Czy to byłby najmocniejszy konwerter jaki powinnam wypróbować? Podczas wyboru konwertera kierowałam się tym testem konwerterów gdzie właśnie polecali mojego Televes lub Inverto:

https://satkurier.pl/news/179654/konwertery-twin-best-vs-wiodace-lnb.html
    irekr
    Moderator
    Moja drobna uwaga: unikam konwerterów w kolorze czarnym; na słońcu strasznie się grzeją. Ja wiem, ze marketingowo czarny konwerter się lepiej sprzedaje, ale prawa fizyki są nieubłagane.
    Mam na swojej "farmie" kilka anten, ale wszystkie konwertery są w kolorze białym, różnych firm zresztą. Swego czasu używałem konwertery SMW w kolorze szarym z "wąska szyjką" i demontowalnym promiennikiem (do profesjonalnego odbioru, LNB 11.5 GHz PLL, zasilane z 24V). Na konwerter był zakładany specjalna osłona w kolorze białym by się nie nagrzewała.