kasia901 wrote: czytałam gdzieś że właściwie na każdym transponderze powinno być minimum dB: 15
Możesz podać to źródło bo z chęcią poczytam.
kasia901 wrote: Podczas burzy lub mocnego deszczu jak w ostatnich dniach miałam całkowite zaniki sygnału.
Nie Ty jedna. Na silny deszcz i burze nie ma rady - przyjmij to do wiadomości.
kasia901 wrote: wcześniej miałam antenę corab 80 wymieniłam na 90 i poprawił się tylko minimalnie sygnał na TVP 1 HD z dB: 14.5 na 15.5 na pozostałych kanałach minimalnie lepiej ale bez rewelacji
A jakiej rewelacji się spodziewałaś?
kasia901 wrote: Antena nie jest krzywa
I nie musi być, może być np. nieprecyzyjnie wykonana. Mnie też kilka razy trafił się taka nówka, gdzie parametry były "podejrzane".
U takiego klienta jak Ty ostatnio zrobiłem mały test na takiej antenie (Corab 90) i przy konwerterze Televes na mierniku MER 13 dB a przy Inverto 14,6 dB.
Inny przypadek: przy antenie Corab 90 MER 15,4 dB a po 24 metrach czarnego Triseta ze złączami kompresyjnymi PCT MER 13,5 dB. Zginęło sporo bo prawie 2 dB.
kasia901 wrote: ale nie ma możliwości żebym uzyskała sygnał rzędu 17dB. Maksymalny sygnał mam na transponderze z TVP 1 HD 15.75dB
No na takiej antenie na pewno tyle nie uzyskasz co Irek na paraboli 1,8m.
Najsłabszy transponder to BBC - tu na Corab 90 trudno uzyskać 13 dB.
kasia901 wrote: w kierunku hotbird w odległości 1,2km od mojego domu jest BTS Orange/Tmobile i gdzieś czytałam że pośrednia TP 11.508 która wynosi 1758 MHz pokrywa się z pasmem 1800 MHz używanym przez operatorów sieci komórkowych
Gdyby przy antenie SAT byłaby zamontowana antena na pasmo 1800 MHz (lub inna do internetu) to można podejrzewać zakłócenia. Jeśli nie postawiłaś routera LTE lub smartfona na dekoderze to brak odbioru jest prawdopodobnie spowodowany pogodą.
kasia901 wrote: Gdy podepnę stary tuner który jeszcze miałam za czasów platformy N, taki biały w kształcie mydelniczki to wszystko na 99-100% pokazuje...
Napisz do ADB - może napiszą Ci soft co pokaże 200 lub 300%. Dla nich to pewnie żaden problem a użytkownik będzie miał lepsze samopoczucie.
LeDy wrote: To znaczy, że masz zbyt silny sygnał i zamiast polepszenia, pogorszenie.
LeDy wrote: Sam nie wiem?
To po co piszesz takie brednie? Postów Ci brakuje?
kasia901 wrote: Wyniki prawie identyczne z większą antena 90cm.
I prawidłowo.
kasia901 wrote: Wyczytałam w internecie że mój tuner ma bardzo czuła głowicę i czasem gdy ludzie mieli za mocny sygnał to następowało przesterowanie sygnału i jego odcięcie, czego rezultatem było że nie mieli wcale obrazu. Ale u mnie nie ma takiego efektu, tylko niskie odczyty wartości jakości sygnału na niektórych transponderach.
Zbyt duży poziom to Inverto Black Ultra i 2-3 przewodu. Wtedy na głowicę wchodzi 85-90 dbuV i może dojść do przesterowania. Parametrem MER nie da się przesterować głowicy.