logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny zapach z komputera przy grze w CS i kondensatory - czy są napuchnięte?

123danio321 27 Cze 2020 04:17 723 4
REKLAMA
  • #1 18785292
    123danio321
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Wczoraj kupiłem używany komputer w dobrym stanie i dziś grając w CSA w całym pokoju zaczęło śmierdzieć jakby się coś paliło w kompie.
    Podejrzewam, że chłodzenie obudowy jest za słabe bo 2 wentylatory przednie są zasłonięte przez plastik z niewielkim otworem. Jak wąchałem to śmierdziało przy tych przyciskach np. do ledów albo włącznika i mam jeszcze jedną prośbę. Powiecie mi czy kondensatory ze zdjęcia są napuchnięte?

Dziwny zapach z komputera przy grze w CS i kondensatory - czy są napuchnięte? Dziwny zapach z komputera przy grze w CS i kondensatory - czy są napuchnięte?
  • REKLAMA
  • #2 18785294
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Nie wydaje mi się, żeby kondensatory były uszkodzone. Nie widać żadnych zewnętrznych śladów.

Jak już to zwarło LED-y (albo same diody albo przewody przy samej diodzie), gdyż są one na cienkich przewodach i ich zwarcie nie powoduje przepływu dużego prądu. Pewnie paliła się izolacja przewodów w miejscu zwarcia.

Gdyby coś porządnie się zwarło albo uszkodziło na płycie głównej to byłoby to zdecydowanie bardziej widowiskowe.
    Na sekcji zasilania płynie prąd rzędu kilkudziesięciu lub nawet kilkuset A.
    Zwarty element mógłby się zaświecić na czerwono.

Sprawdzi kolega te diody w panelu przednim.

I nie widzę też śrub mocujących płytę główną do obudowy.
    Zastosował kolega dystanse przy montażu? Czy po prostu zapomniał/nie miał śrub?
  • REKLAMA
  • #3 18785331
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Czy komputer nie jest zakurzony? Jeżeli jest, to zacznij od jego przeczyszczenia.
    Miałem kiedyś podobną sytuację z używanym zasilaczem. Nie znam warunków jego przechowywania, ale także po włączeniu było czuć smród. Pomogło przeczyszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 18785585
    123danio321
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Komputer jest czyściutki i był czyszczony regularnie
  • #5 18785890
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 877
    A nie śmierdzi to zasilacz? Skoro czyszczony regularnie to czemu zdjęcia takie z pupy strony zrobione a nie całości?

Powąchaj dobrze zanim coś się stanie lub żeby się szybko pozbyć smrodu od kogoś.
REKLAMA