Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AEG Lavamat 70330 - po kilku sekundach wyłącza program

benon75 28 Jun 2020 15:07 1728 15
    benon75
    Level 10  
    Witam.
    Pralka ma już ze 20 lat i to już kolejna moja walka z pralką, ale zawsze wychodziłem zwycięsko, tzn. naprawiałem :) Tym razem doszedłem do ściany.

Żona włączyła pranie, po jakiś 10s jak wychodziła z łazienki usłyszała jakieś "głośne pyknięcie" i stanęła. Pralka na jakieś 2-3 sekundy załącza pompę przy starcie programu prania, staje pompa wody (od niej w zasadzie zaczyna się każdy program) i zaczyna migać czerwona dioda "start" obok przycisku włączania programu.

Przy wyborze np. samego programu wirowania nie startuje nawet pompa wody tylko od razu miga czerwona dioda "start". Po wejściu w tryb serwisowy migają diody jak na obrazku: 3, 4 i 8. Pomóżcie co to za błąd?
    kecajk49
    Level 34  
    :arrow: Link
    Tutaj jest link, przeczytaj jak odczytać kod błędu w tej pralce.
    benon75
    Level 10  
    kecajk49 wrote:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2220102.html
    Tutaj jest link,przeczytaj jak odczytać kod błedu w tej pralce .

Niestety pralka nie ma wyświetlacza, jak wejść w tryb serwisowy - wiem. Nie wiem co oznacza błąd migających na raz tych 3 diod.
    EDIT: płyta cała, nie widać aby coś się upaliło, wygląda OK. Grzałka sprawdzona, silnik pompy wody również, sprawdzone również presostaty...
    kecajk49
    Level 34  
    A które diody są zapalone w trybie SERWISOWYM ?
    Te,które obecnie swiecą to C8, a w serwisowym które?
    benon75
    Level 10  
    kecajk49 wrote:
    A które diody są zapalone w trybie SERWISOWYM ?
    Te,które obecnie świecą to C8, a w serwisowym które?

Właśnie te 3 diody migają w trybie serwisowym.

EDIT: C8 to uszkodzony termisor. Mój jest chyba OK. W temp. pokojowej ma 5,3kΩ i reaguje na ogrzewanie :/
    benon75
    Level 10  
    beny74 wrote:
    Sprawdź szczotki na silniku.

Szczotki sprawne.
    Kenworth 18 wrote:

E31 błąd hydrostatu. Pomierzyłem hydrostat (type 40), jest dwu-klikowy. Styki reagują na zmiany ciśnienia poza dwoma, 21 i 26 na hydostacie. Są ciągle zwarte pomimo zmiany ciśnienia. Fioletowo-czarny idzie do płyty a niebieski do rygla drzwiczek. Tak powinno być?

Ma ktoś może schemat do tej pralki?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Problem jest w obwodzie hydrostatu analogowego lub z nim samym, choć to drugie mało prawdopodobne.
    benon75
    Level 10  
    A co z tym "zwarciem" pomiędzy 21 i 26 na hydrostacie? Oczywiście pomiar bez podłączonych kabli. Nie wydaje mi się aby te dwa piny nie reagowały na zmiany ciśnienia a robiły za zworę, to bez senu. Mylę się?
    mrice
    benon75 wrote:
    A co z tym "zwarciem" pomiędzy 21 i 26 na hydrostacie?

A przypadkiem nie jest kostka źle włożona ? O ile pamiętam w stanie spoczynku winno łączyć 21-22 a po przełączeniu poziomu 21-24 wyjnij kostkę i sprawdź jej kodowanie.
    benon75
    Level 10  
    mrice wrote:
    wyjnij kostkę i sprawdź jej kodowanie.

Styk 22 nie jest w ogóle fabrycznie podłączony. Kolejność przewodów i wpięcie na 100% jest ok.
    Moderated By TONI_2003:

✅ Cytuj selektywnie lub wcale gdy odpowiadasz po osobie cytowanej!

mrice
    Kochany świat Elektroluxa :)
    W każdym razie proponował bym tego zostawić póki co w spokoju i zajrzeć do drugiego hydrostatu na który wskazuje zgłoszony błąd.
    benon75
    Level 10  
    Panowie - odpuszczam naprawę. Tym razem nie mam już siły do trupa. AEG 70330 chodziła 20 lat.
    Jaką firmę pralki zatem wybrać? Która jest najmniej awaryjna i niedroga w eksploatacji, chodzi mi głównie o nie klejony bęben aby wymiana łożysk nie zabiła ceną :)
    mrice
    Nic super dziś już nie ma na rynku, ewentualnie można się jeszcze pokłonić nad Bosch z serii WAE, ewentualnie WAN, WLK.