Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bilansowanie międzyfazowe - musimy zacząć walczyć o swoje!!!

putas 28 Jun 2020 20:12 108483 2250
Automation24
    Nann
    Level 9  
    @BikeBarian, nasza jedyna broń w temacie nieuczciwego bilansowania międzyfazowego, to dobre balansy obciążenia faz i poboru do produkcji, jeśli Ci się udało - gratuluję. Drążę temat, bo sam na razie nie mogę obliczyć strat - świeża instalacja PV (październik) i mało danych ale znalazłem ciekawy przykład kolegi Andrzej0501 ze str. 44. Ma on PV ok. 5 kWp i w okresie kwiecień-wrzesień cała jego produkcja (ok. 3000 kWh) w każdym miesiącu przewyższała zużycie a mimo to, musiał pobrać w tych miesiącach ok 1000 kWh, czyli jest 200 kWh w plecy. Jeśli doliczymy do tego fakt, że sprzedawcy kombinują jeszcze w rozliczeniach tak, aby część magazynu przepadła, wychodzą już wcale nie małe kwoty.
  • Automation24
    3301
    Level 33  
    Jeżeli tak będziesz liczył to faktycznie straty spore, chyba że kolega Andrzej0501 po zachodzie nie używał elektryczności
    rezydent1
    Level 14  
    kosmos99 wrote:
    rezydent1 wrote:
    Na podstawie tego co koledzy piszecie w ostatnich postach, widzę że najlepsze jest jednak moje rozwiązanie z własnym magazynem energii.

Ale na pewno nie jest najbardziej opłacalne.

Będę miał teraz trochę wolnego czasu i przymierzę się do policzenia tego. Nie wiem czy jest najbardziej opłacalne, czy też w ogóle nie opłacalne a jest moją "fanaberią" . Ja po prostu mógłbym być w pełni niezależny od zewnętrznego dostawcy energii, na razie poprzestaje na innym rozwiązaniu, z którym zapewne będzie można się zapoznać jak ukaże się mój artykuł.
    Nann
    Level 9  
    3301 wrote:
    Jeżeli tak będziesz liczył to faktycznie straty spore, chyba że kolega Andrzej0501 po zachodzie nie używał elektryczności

To dane Andrzeja0501 ale faktycznie, nie wiemy, jaki pobór był w czasie produkcji a jaki po zachodzie słońca.
    Marek_Pe
    Level 23  
    BikeBarian wrote:
    Marek_Pe wrote:
    Energa idzie krok dalej. Właśnie dostałem rozliczenie jeszcze w systemie 2 miesięcznym.

Energa ma tylko miesięczne i dwumiesięczne rozliczenia...czemu piszesz "jeszcze" ???...czyżbyś planował rozliczać się co miesiąc ??

Przy ostatnim kontakcie z infolinią energi, gdy zgłaszałem instalację fotowoltaiczną usłyszałem, że na początek jest okres 2 miesięczny, ale mam zadzwonić po otrzymaniu faktury i wtedy zmienią na półroczne.
    Muszę zadzwonić i się dowiedzieć.
  • Automation24
    Nann
    Level 9  
    Czy ktoś uzyskał po reklamacji wymianę licznika na bilansowany wektorowo - szczególnie w Tauronie (mam Otusa 3) ? Jeśli tak, to jak to się udało?
    cuuube
    Level 29  
    Nann wrote:
    Czy ktoś uzyskał po reklamacji wymianę licznika na bilansowany wektorowo - szczególnie w Tauronie (mam Otusa 3) ? Jeśli tak, to jak to się udało?

U żadnego z operatorów oprócz PGE, nie uzyskasz bilansowania. Wszyscy idą w zaparte, że bilansują zgodnie z zapisami ustawy, na nic pisma z URE i od wszystkich świętych.
    doopa
    Level 14  
    Małe podsumowanie z mojej strony. Jako że mam dobry monitoring zrobiłem skrypt, który liczy moje straty z bilansowania algebraicznego. i tak od 6 czerwca do 7 grudnia (pół roku)
    Instalacja 4,32 kWp średnia autokonsumpcja 24%
    export: 2002 kWh, export wektorowy:1869 różnica 133
    import: 1106 KWh, import wektorowy: 976 różnica 130
    czyli powiedzmy, że niepotrzebnie wyeksportowałem 133 kWh, czyli straciłem 20% z tego, czyli 27 kWh czyli ok. 17zł czyli jeden bardzo dobry dzień produkcji z paneli

pozdrawiam
    rezydent1
    Level 14  
    Mam pytanie do Was, czy ktoś orientuje się czy nowa opłata mocowa

"W przypadku gospodarstw domowych będzie to stawka miesięczna, zależna od rocznego zużycia energii elektrycznej, płatna za punkt poboru energii. Poziom opłaty mocowej wyniesie:
    dla zużycia poniżej 500 kWh energii elektrycznej – 1,87 zł
    dla zużycia od 500 kWh do 1200 kWh energii elektrycznej – 4,48 zł
    dla zużycia powyżej 1200 kWh do 2800 kWh energii elektrycznej – 7,47 zł
    dla zużycia powyżej 2800 kWh energii elektrycznej – 10,46 zł "

będzie naliczana od stycznia 2021 czy na podstawie roku poprzedniego?
    rezydent1
    Level 14  
    BikeBarian wrote:
    Wg. mnie na podstawie roku poprzedniego bo niby jak inaczej maja to wyliczyć ??

A to prawo będzie działało wstecz? A jeżeli od nowego roku zmniejszysz zużycie o 70%, to będziesz płacił za to że nie było w tamtym roku tej ustawy a teraz zużywasz tylko 30% tego co w tamtym roku?
    Tym chyba wtedy powinien zająć się rzecznik praw obywatelskich?
    Powinno być liczone od stycznia 2021, bo od tego momentu zacznie obowiązywać nowe prawo.
    BikeBarian
    Level 24  
    @rezydent1 niby tak ale jak to obliczyć skoro nie masz danych archiwalnych zużycia ?? No i prawo nie działa wstecz...w 2020 roku nie było tej opłaty wiec nie płacisz nic..w 2021 zapłacisz bazując na zużyciu za 2020, czort wie może potem korektę zrobią...poza tym jak ograniczysz zużycie o 70% to w 2022 będziesz mniej płacił. Myślę, że ZE tak to sobie zrobią i policzą żeby nas oskubać do cna.
    rezydent1
    Level 14  
    BikeBarian wrote:
    ale jak to obliczyć skoro nie masz danych archiwalnych zużycia

Dane będą tworzyć na podstawie zużycia od momentu wejścia ustawy - tak to powinno wyglądać.
    Nie wiem jak to będzie w realu, bo na fakturze już ostatniej podają zużycie roczne, więc się przygotowują do tego. Ciekaw jestem co na to powiedzą prawnicy, ja przynajmniej jak mi policzą za stary rok gdzie nie było ustawy będę działał, mam już dość tego skubania nas jak się da, przez koncerny.
    studniarz
    Level 19  
    Faktycznie nareszcie coś drgnęło.
    Cyt....Sumaryczne bilansowanie danych pomiarowych ilości energii elektrycznej (...) jest realizowane wektorową metodą bilansowania międzyfazowego.... zapis ucieszyłby wszystkich klientów....
    Ciekawy fragment to---- W pierwszej kolejności rozliczana ma być energia z najstarszą datą wytworzenia. Zasada ta ma dotyczyć zarówno rozliczeń w taryfach jednostrefowych, jak i wielostrefowych.
    Niestety ale czytając wiele postów miałem wrażenie że obecnie wcale nie rozliczają tej najstarszej.
    Pozdrawiam.
    BikeBarian
    Level 24  
    @studniarz Energa nie rozlicza. NAwet w swoich uwagach do rozporzadzenia sie do tego przyznala i lobbowala za tym aby najpierw rozliczac bierzacy okres (czyli u nich 2 miesiace) a potem magazyn...a wszystko to ze wzgledu na czytelnosc rozliczenia...
    pief
    Level 17  
    Kolega , wyżej napisał:

Przy ostatnim kontakcie z infolinią energi, gdy zgłaszałem instalację fotowoltaiczną usłyszałem, że na początek jest okres 2 miesięczny, ale mam zadzwonić po otrzymaniu faktury i wtedy zmienią na półroczne.
    Muszę zadzwonić i się dowiedzieć.[/quote]

Witam

Dzwonił kolega do Energi o zmianę na rozliczenie półroczne , zmienili ?.
    Z tego co się orientuję (też jestem w Energa) mają "łaskawcy" tylko
    okres rozliczeniowy 2 miesięczny.
    Pozdrawiam
    RomanCitro
    Level 16  
    Quote:
    Z tego co się orientuję (też jestem w Energa) mają "łaskawcy" tylko
    okres rozliczeniowy 2 miesięczny.

Mają okres dwumiesięczny ale wysyłania faktur. Od niedawna rozliczenie przychodzi na każdy miesiąc z osobna co dwa miesiące.
    slaslo
    Level 17  
    Energa ma okres rozliczeniowy dwumiesięczny, energię wyprodukowaną w danym miesiącu rozlicza się z pobraną z danego miesiąca. Jeżeli brakuje bilansuje się z okresu dwumiesięcznego (z faktury). Jeżeli dalej brakuje biorą z magazynu z energii wyprodukowanej i wprowadzonej najwcześniej. Czyli nie jest tak źle. Szkoda tylko, że puki co u mnie bilansują na liczniku algebraicznie a nie wektorowo.
    Pozdrawiam z nowym rokiem.
    slaw2009
    Level 10  
    Witam,

W temacie metody bilansowania faz (bilansowanie wektorowe). Posiadam licznik energii AM550 (operator ENEA) w w którym wyświetlane są strzałki +P, -P. Wykonałem test polegający na zmianie obciążenia jednej z faz przy stałej produkcji własnej (L1 1kW, L2 1kW, L3 1kW - bezchmurne niebo,odczyt z falownika).
    It tak przy obciążeniu 2kW na liczniku wyświetlana była strzałka w lewo -P, natomiast przy obciążeniu 4kW zapalała się strzałka w prawo +P. Jeśli dobrze interpretuję zachowanie tego miernika (ISKRA AM550), to bilansuje on fazy "wektorowo" ?

Pozdrawiam
    Tomkii
    Level 15  
    Na strzałkach tak. Niestety na liczydłach już nie.
    A przynajmniej na to wygląda (muszę znaleźć czas na dokładny test).
    sielim
    Level 9  
    Też ostatnio podszedłem do tematu. 31 marca była idealna pogoda Bilansowanie międzyfazowe - musimy zacząć walczyć o swoje!!!, po godzinie 8.00 instalacja weszła powyżej 2.5 kW, więc nawet na chwilę włączony czajnik 2.0kW nie powinien być zauważalny. Od godziny 9.00 jest już 3.5kW
    Tymczasem zerkając na portal energi:
    Nie ma takiej opcji, żebym od godz. 9.00 do godziny 13.00 wchodził ze zużyciem w domu powyżej 3.5kW - a jak widać wypłaszczenia na wykresie nie ma, szczególnie o godz. 9.00.

Jak latem włączę na stałe grzałkę CWU 2kW to spodziewam się z tego powodu bardzo nieprzyjemnych minusów, szczególnie, jeśli falownik będzie chodził na powiedzmy 60%, czyli będzie dawał 2,4kW, ale na pojedynczej fazie będzie tylko 800W.
    Mam robioną instalację 'na wymiar', wiec jest to dla mnie już istotne. Jeśli ktoś ma przewymiarowaną instalację to może się tym dzisiaj nie przejmuje, bo nie zauważa. Wygląda jednak na to, że idziemy w kierunku nabijania opłat od transferów z wirtualnych magazynów (w 'nagrodę' będzie można odebrać 100% zamiast 80%) i wtedy się okaże, że Ci, którym się dziś zeruje zaczną płacić i dokładniej liczyć.
    RomanCitro
    Level 16  
    Ja to widzę w zimie (w sezonie grzewczym). Klimatyzator pobiera mniej niż w danym dniu trzy fazy produkują.
    Niestety przy tym niedogodnym systemie okazuje się że mam niedobór, bo z dwóch faz liczy po magazynie czyli 80% wyprodukowanej.
    Dla przykładu pobór 1400W
    1 faza 500W
    2 faza 500W
    3 faza 500W
    Razem daje niby 1500W - czyli powinno być 100W produkcji
    Niestety w tym przypadku jest
    1 faza 500W
    2 faza 500W = 400W (80%)
    3 faza 500W = 400W (80%)
    co daje 100W niedoboru, zamiast 100W produkcji
    Tomkii
    Level 15  
    Psują sobie tym sieć (brakiem bilansowania). Bo przy instalacjach 1 fazowych oznacza to mniej więcej tyle, że przepina się wszystkie odbiorniki "dzienne" na fazę z inwerterem...
    BikeBarian
    Level 24  
    rezydent1 wrote:
    RomanCitro wrote:

Czyli różnica to 200W. To ile zarabiają?

Tu chodzi o efekt skali. Gdyby na każdym kto ma PV zarabiali 1zł dziennie to jak masz ponad 100tys przyłączonych instalacji to wychodzi całkiem pokaźna sumka...poza tym te 200W to jest przykład z zimy...wiosną/jesienią te dysproporcje mogą być jeszcze większe.
    Slawek K.
    Level 35  
    RomanCitro wrote:
    Ja to widzę w zimie (w sezonie grzewczym). Klimatyzator pobiera mniej niż w danym dniu trzy fazy produkują.
    Niestety przy tym niedogodnym systemie okazuje się że mam niedobór, bo z dwóch faz liczy po magazynie czyli 80% wyprodukowanej.
    Dla przykładu pobór 1400W
    1 faza 500W
    2 faza 500W
    3 faza 500W
    Razem daje niby 1500W - czyli powinno być 100W produkcji
    Niestety w tym przypadku jest
    1 faza 500W
    2 faza 500W = 400W (80%)
    3 faza 500W = 400W (80%)

Zapewne masz OSD innego niż PGE ?

Pozdr
    mszczepa
    Level 11  
    @sielim
    I tak nie masz tak źle, u mnie w tym samym dniu, tylko w Tauronie widać to jeszcze bardziej wyraźnie:
    Ja mam instalację na mikroinwerterach i jestem bliski przełączenia faz tak by nie było symetrycznie, ale by częściej dało się pokryć zapotrzebowanie na fazach. Oczywiście nierównomierne obciążenie i produkcja jest niezgodna z umową i zdrowym rozsądkiem, ale czemu mam dawać się okradać?
    W tym momencie dom ma ponad 2kW nadwyżki produkcji, ale i tak pobiera 200W, choć słońce coraz wyżej, więc pewnie za chwile wyjdzie na zero!
    Patrząc na tempo prac legislacyjnych znowu nic z tego nie będzie a już na pewno nie w tym sezonie.
    Anonymous
    Level 1