JacekUnihome wrote:
NIe wiem jakie możliwości "odebrania" energii da Ci twój OSD, ale Tauron nie oddaje energii "wprowadzonej w danej strefie tylko wg proporcji zużycia. TAk więc (niestety !) nie ważne w jakiej taryfie wprowadzasz energię, ważne w której bedziesz pobierał i jaką miałeś proporcję zużycia w poprzednim okresie, Zadzwoń do OSD i spytaj sie lepiej wcześniej.
Nie muszę się pytać, bo mam faktury i wszystko jest jasne. Enea ma jednak pewne zalety pomimo braku bilansowania. Zużywam 8-10MWh rocznie z czego 60% to II taryfa. PV w tym roku wyprodukowało 5,5MWh (rozbudowa trwa, kiepskie kąty i cienie) co pokryje całą I i część II taryfy. Za ostatni rok dokupiłem ok 3-4 MWh w II taryfie.
Myślę że Tauron chyba oszukuje. Taryfy są w określonych godzinach i nie można sobie ot tak produkcji PV zaliczać na dowolną z nich.
Na Twoim miejscu założyłbym dodatkowe przyłącze elektryczne np. osobno część rodziny jako sąsiedzi. Potem w budynku sobie podłączysz tak jak chcesz. Jedno przyłącze, główne to G11 i tam dajesz PV oraz wszystkie typowe odbiorniki energii.
Drugie to G12 i tam nie używasz I taryfy. Ono będzie tylko do ogrzewania zimą. W ten sposób całą produkcję PV zużyjesz na pokrycie G11 a dokupisz energię do ogrzewania II G12.
Dodano po 8 [minuty]: JacekUnihome wrote:
No i tu się znów nie zgodze. Każdy myśli o WT tak zanim go nie kupi;-( Po co dokupywać sterowanie do PC za 4000zł skoro pompa ciepła do CWU kosztuje 4000zł ? TO przerost formy nad treścią
KOcioł gazowy - no właście po co ?a no po to by wspomagać CWU wstępnie dogrzane z PV. Zaprojektowałem taką jedną instalację i fajnie się to sprawdza (PV podgrzewa ile da radę, potem przepływowo dogrzewa kocioł gazowy dwuobiegowy). Ale sterować się tym przez WT nie da... (robi to tam BMS)
Co do pieców akumulacyjnych (tzw dynamicznych bo one mają większy sens emergetyczny) to nie da się ich sterować, ponieważ ich sens działania to rozładowanie w określonym czasie (a np ładowanie w określonej strefie czy nadwyżkach i rozładowanie kiedy potrzeba) Niestety WT nie nadaje się do sterownia tego rozładunku energii... NIe można w nich trzymać energii w nieskończoność bo i tak ją oddadzą (schłodzą się) po określonym czasie. A sterowanie obrotami wentylatora ich rozładowania z WT wychodzi słabo... (albo w ogóle w zależności od wersji..)
NIe chciałbym kontynuować tego wątku WT na tym forum bo to klasyczne "zamulanie akwenu", skoncentrujmy się na BILANSOWANIU MIĘDZYFAZOWYM pls
Dlatego ja nie używam tego interfejsu. Po prostu sprawdziłem ile Fujitsu za niego chce i wyszło że tyle samo co za klimatyzator. Czyli bez sensu. Ale się da. Dla mnie nieopłacalne, a dla kogoś kto ma 40kW przed domem i grzeje multisplitem czy kanałowym będzie to dobre.
Kocioł gazowy nie ma sensu jeśli grzejemy prądem. Jeśli już to typu Junkers jako osobne urządzenie które działa zupełnie niezależnie. Można nawet zrobic zawór termostatyczny żeby automatycznie przełączył na gaz jeśli woda w termie elektrycznej jest za zimna.
CWU albo się grzeje albo nie. Wstępne dogrzanie to jakieś rzeźbienie. Jest zimna woda, to włączasz II taryfę i koniec. Wattrouter świetnie tym steruje.
Mam piece akumulacyjne dynamiczne ale zrezygnowałem do ładowania ich przez SSR fotowoltaiką. Kiedy są potrzebne to i tak nie ma słońca. Niepotrzebne zamieszanie. Idę w kierunku ocieplenia i klimatyzatorów inwerterowych z wysokim COP. Piszesz że nie da się ich sterować a to nieprawda. WR przez SSR może sterować ładowaniem. Sterowanie rozładowaniem (wentylatorem) jest zależne wyłącznie od termostatu i WR nie ma tu nic do roboty.