Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bilansowanie międzyfazowe - musimy zacząć walczyć o swoje!!!

putas 28 Jun 2020 20:12 108555 2250
Automation24
    JacekUnihome
    Level 13  
    vodiczka wrote:
    JacekUnihome wrote:
    bedzie znacznie więcej kiedy Rząd przerzuci na nas (tzn. całe społeczeństwo) koszty modernizacji systemu energetycznego (opłaty przejściowa, mocowa,OZE itd)
    Co znaczy rząd przerzuci? Płacimy cały czas, będziemy płacić więcej. Czy dużo więcej to się okaże w praktyce. Każda modernizacja kosztuje, podobnie jak bieżące remonty - pieniądze pochodzą z zysków spółek i/lub kredytów.
    Zakładasz, że będziesz zarabiał znacznie ale co zrobisz gdy rząd uzna, że dopłaty do OZE są zbyt wygórowane i nieco je przytnie?

Jak na razie opłaty na OZE nie idą do mnie ani moich instalacji PV, tylko na współspalanie i podobne. Do mojej zielonej energii nikt nie dopłaca (nie mamy w Polsce FIT a szkoda), ponieważ spółki energetyczne kupują moją energię znacznie taniej niż z BigEnergy. Oczywiście że każda modernizacja kosztuje, zresztą tym więcej im większe są jej koszty osierocone, W przypadku modernizacji (dziś) bloków węglowych jest oczywieste, że koszty te będą ogromne, ponieważ będzie trzeba je zamknąć wcześniej niż się zamortyzują (choćby ze względu na zbyt dużą emisję CO2). OCzywiście masz rację, że już to płacimy, problem w tym, że przewiduję że będziemy płacić ZNACZNIE więcej, a więc koszt dostarczonej 1 kWh będzie za 5-10 lat znacznie większy niż przewidywany wzrost 1-2% rocznie. Poprawia to znacznie bilans PV i dlatego uważam , że trzeba instalować prosuenckie PV jak najszybciej,
  • Automation24
    wmac27
    Level 10  
    Jak zinterpretować takie wyniki:

Czas pomiaru 2h 7,5m
    ∆181 = 1,98 kWh - różnica energii pobranej od ZE na początku i końcu pomiaru
    ∆281 = 3,2 kWh - różnica energii oddanej do ZE na początku i końcu pomiaru
    ∆PV = 5,03 kWh - różnica energii wyprodukowanej na początku i końcu pomiaru
    W tym czasie pracowała kuchnia indukcyjna.
    Gdzieś się ulotniło 1,83 kWh z produkcji PV. Czyżby zużyto na bezpośrednie potrzeby?
    Mam licznik MT174 - D1A54R56-M3K03Z
    Mam bilansowanie międzyfazowe czy nie?
    habr29
    Level 12  
    Witam Kolegów. Dawno nie brałem udziału w dyskusjach o oze ale sytuacja która się pojawiła parę dni temu daje coś do myślenia. A więc prosumentem jestem już ponad półtora roku .Zgłoszenie mikroinstalacji oraz inne sprawy z tym związane przebiegały bez problemów .Po 30 dniach od zgłoszenia założyli licznik LANDIS GYR 310 z czego byłem zadowolony ponieważ od początku było bilansowanie między fazowe .Po roku zgłosiłem rozbudowę o kolejny inwerter i wszystko było bez problemu przeprowadzone przez TAURON mojego operatora . Od początku Tauron dał mi możliwość monitorowania zużycia i produkcji na stronie eLicznik i wszystko działało aż kilka dni temu zapukał pracownik Taurona i powiedział że musi wymienić licznik bo z tym są problemy z komunikacją . Nie było mnie w tym czasie w domu ale jak wróciłem i zobaczyłem zamontowaną słynną ISKRĘ która nie bilansuje to dało mi to dużo do myślenia . E licznik od czasu zamontowania ISKRY nic nie pokazuje , czy bilansuje tego nie wiem bo pogoda jest marna i na małej mocy trudno to stwierdzić .
    CIEKAW JESTEM CZY TO ZAGRYWKA KTÓRA MA NA CELU OKRADAĆ NAS Z BRAKU BILANSOWANIA ?
    JacekUnihome
    Level 13  
    Erbit wrote:
    Nie będzie więcej bo wymienione przez Ciebie składniki nie będą wliczone w cenę prądu a wystąpią jako osobne składniki. PV zmniejszy zużycie prądu (i opłaty z tym związane) a nie zmniejszy tych dodatkowych składników.

A tu się pozwolę nie zgodzić, Mam nadzieje, że większość tych składników będzie nadal powiązana z opłatami dystrybucyjnymi proporcjonalnie do zużycia energii, a więc kiedy zużycie będzie minimalne i te opłaty będą minimalne. Zwróc uwagę, że dobrze zrobiona instalacja PV przez pół roku redukuje zużycie nimal do zera.
    Np OSD Tauron stosuje poniższy wzór na oblicznia należności , gdzie (zaniedbując inne, dla dociekliwych podaje poniżej link do całego cennika w pdf)
    Eok - to ilość energii zużytej przez odbiorce a SoSj to stawka jakościowa, Sop to opłata przejściowe, Soze - to opłata OZE, Opoi to opłata za świadczenie usług dystrybucji :

Opoi = SSVn • Pi + Σ SZVn m • Eoim + SoSJ • Eok + Sop • Pi + SOZE • Eokm + Oa

Źródło http://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/stawki-oplat-dystrybucyjnych/Strony/stawki-oplat-dystrybucyjnych.aspx

Tak wiec przy rozliczeniu ROCZNYM co gorąco polecam wsztstkim prosumentom, jest szansa na redukcję tych opłat o połowe albo i lepiej..
  • Automation24
    Tech132
    Level 26  
    Czyli nie masz bilansowania międzyfazowego .
    JacekUnihome
    Level 13  
    wmac27 wrote:
    Mam licznik MT174 - D1A54R56-M3K03Z
    Mam bilansowanie międzyfazowe czy nie?

MOim zdaniem nie. Te LIczniki Iskra w Polsce nie mają zaprogramowanego bilansowania międzyfaozwego,
    Ogólnie - Trudno mi zinterepretować podane dane - co jest właściwie co, mogę sie domyslać ale nie znam warunków ?
    Stany rejestrów 181 i 281 (oddanej i pobranej (były odczytywane z licznika czy z aplikacji e-licznik (tu dane pojawiajac się po 24 h!) Zakładam że z licznika (wyświetlacza)
    A te 5,02 kWh to z czego ? Jeżlei z inwerera to czy uzwględniłes pobór własny na tej fazie czy fazach? Inwerter tego nie liczy, podaje co wyprodukowała PV a nie co się z tym stało!!!
    ISkra widzi różnicę pomiedzy wyprodukowaną i pobrana energią.
    Takie pomiary można dokonywać na fazie gdzie nic nie jest podłączone inaczej różnica jest nieprecyzyjna..
    Dlatego polecałem układ z pomiarem 6 licznikami jednofazowymi z MID j.w. (oraz aplikacją Pvmonitor.pl)
    wmac27
    Level 10  
    JacekUnihome wrote:

MOim zdaniem nie. Te LIczniki Iskra w Polsce nie mają zaprogramowanego bilansowania międzyfaozwego,
    Ogólnie - Trudno mi zinterepretować podane dane - co jest właściwie co, mogę sie domyslać ale nie znam warunków ?
    Stany rejestrów 181 i 281 (oddanej i pobranej (były odczytywane z licznika czy z aplikacji e-licznik (tu dane pojawiajac się po 24 h!) Zakładam że z licznika (wyświetlacza)

Tak, odczytywane z licznika.
    Quote:
    A te 5,02 kWh to z czego ? Jeżlei z inwerera to czy uzwględniłes pobór własny na tej fazie czy fazach? Inwerter tego nie liczy, podaje co wyprodukowała PV a nie co się z tym stało!!!

Z Inwertera FRONIUS Symo 4,5-3-S. nie wiem co się stało z tym 1,83 kWh. Zakładam, ze poszło na bieżącą konsumpcję. Pewności jednak nie mam.
    Quote:
    ISkra widzi różnicę pomiedzy wyprodukowaną i pobrana energią.
    Takie pomiary można dokonywać na fazie gdzie nic nie jest podłączone inaczej różnica jest nieprecyzyjna..
    Dlatego polecałem układ z pomiarem 6 licznikami jednofazowymi z MID j.w. (oraz aplikacją Pvmonitor.pl)

Nie wiem czy warto inwestować w układy pomiarowe. Nie bardzo widzę sens, bo poza dokładnymi pomiarami to i tak niczego się nie zmieni. Ja byłbym zadowolony gdyby to bilansowanie międzyfazowe było tak jak w ustawie i temat byłby zamknięty.
    Zastanawiam się nad sensem instalacji WattRoutera aby spożytkować jak najwięcej 1:1 i poprawić w ten sposób ekonomike bardziej na moją korzyść
    JacekUnihome
    Level 13  
    wmac27 wrote:
    Nie wiem czy warto inwestować w układy pomiarowe. Nie bardzo widzę sens, bo poza dokładnymi pomiarami to i tak niczego się nie zmieni. Ja byłbym zadowolony gdyby to bilansowanie międzyfazowe było tak jak w ustawie i temat byłby zamknięty.
    Zastanawiam się nad sensem instalacji WattRoutera aby spożytkować jak najwięcej 1:1 i poprawić w ten sposób ekonomike bardziej na moją korzyść

Inwestowanie w układy pomiarowe ma sens jeżeli ktoś chciałby ocenić na ile różnica wynika z faktu, że OSD go oszukuje a na ile ma na to wpływ własne zużycie.
    Jeżeli na koniec roku okaże CI sie, że masz kilka set (czy kilka tysięcy) kWh różnicy, to musisz ocenić ile to jest warte i co chesz z tym zrobić. NIe możesz pójść do Sądu o powiedzieć , "mnie też oszukują ale nie wiem na ile" bo CIę prawnicy OSD wyśmieją. Jeżeli będziesz miał "dane twarde" czyli wyniki zużycia i produkcji z certyfikowanych liczników MID, to masz dowód dla sądu że różnica nie jest wyssana z palca. Jeżeli nie masz zamiaru używać tego do celów walki to trzeba to sobie odpuścić. Zakup natomiast WattRoutera to wydatek który się nigdy nie zwróci, samo urządzenie jest bardzo trudne do zainstalowania i rozkminienia jak to właściwie liczy... i w końcu nic nie daje... Sam to kupiłem za 1400 zł i chętnie sprzedałbym za 1/2 ceny bo to jest zabawka a nie urządzenie pomiarowe. Nie nadaje się do współpracy z pompami ciepła, kotłami gazowymi, piecami akumulacyjnymi... właściwie tylko do grzałek oporowych. Wprowadzenie SWEO = 1 *czyli całościowego zuyżycia własnego energii wyprodukowanej można lepiej zrobić dopasowując wielkość inwerterów do mocy zainstalowanych urządzeń. ale to wymaga dobrego projektanta PV na wstępie. W zainstalowanym już systemie PV z inwerterem 3F niewiele da się zrobić.... bo co będziesz instalował trzy grzałki do jednego boilera czy dasz 3 zasobniki do CWU ???
    Anonymous
    Level 1  
    JacekUnihome
    Level 13  
    Erbit wrote:
    Lepiej już przy projektowaniu tak dopasować PV by nadwyżek (rocznych) było niewiele.

No i to jest własnie postulat który wcześniej proponowałem. Dobrze dopasować planowaną produkcję PV (czyli wiekosć instalacji i inwertery dla poszczególnych faz) do zuzycia na poszczególnych fazach. Tyle sie da zrobić bez zaawansowanej automatyki., Następny poziom to już inne pieniądze BMS kosztuje sporo ale daje możliwość zejścia z bilnsowaniem energii (+/-oszutwa OSD) niemal do zera. Ile to jest warte zobaczymy jak podsumujecie sobie roczną produkcję z PV ;-)
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Wattrouter zaczyna się opłacać czyli spłaca się w 15 lat przy instalacjach dużych, np 7kW i więcej. Służy do oszczędzania na prowizji 20% którą ZE biorą za "przechowanie" energii. Przykładowa instalacja 5kW w dobrym miejscu, która wyprodukuje 5MWh rocznie będzie miała bez WR zużycie własne np. 20% a z WR 30%. Czyli zaoszczędzi lub odzyska 500 kWh co daje zwrot kasy za WR za około 7 lat. W praktyce równie dobrze możemy tą wodę grzać w II taryfie nocą bez wattroutera i być na tym do przodu. Lepiej wydać pieniądze na dodatkowe panele.
    JacekUnihome
    Level 13  
    Jan_Werbinski wrote:
    Lepiej wydać pieniądze na dodatkowe panele.

Zdecydowanie się zgadzam, lepiej mieć wiecej modułów PV niż zawracać sobie głowe WT. Jak ktoś bardzo chce grzać wodę z PV to może pobawić sie Kerberosem (też testowałem i mam mieszane opinie) ale przynajmniej ma MPPT i do samego grzania wody jest prostszy i daje znacznie więcej za te same pieniądze (do grzania wody) niż WT;-)
    wmac27
    Level 10  
    JacekUnihome wrote:
    Inwestowanie w układy pomiarowe ma sens jeżeli ktoś chciałby ocenić na ile różnica wynika z faktu, że OSD go oszukuje a na ile ma na to wpływ własne zużycie. ...

Ja jestem uzytkownikiem PV od 1 września czyli jakieś 37 dni. Prowadzę zapisy liczników i staram się wyciągnąć wnioski. Jak na razie mam w plecy około 80 kWh. Trochę w tym mojej winy bo załączyłem boiler elektryczny i grzejniki elektryczne IR (800W) Tymczasowo zużycie (pobrane 181) średnie z tego okresu mam na poziomie 14 kWh/24h
    Quote:
    Jeżeli na koniec roku okaże CI sie, że masz kilka set (czy kilka tysięcy) kWh różnicy, to musisz ocenić ile to jest warte i co chesz z tym zrobić. NIe możesz pójść do Sądu ...

Jeszcze daleko mi aby myśleć o sądzie. Zredaguje pismo do ENEA w sprawie bilansowania międzyfazowego. Zobaczę co odpowiedzą na moje zapytanie.
    Quote:
    Zakup natomiast WattRoutera to wydatek który się nigdy nie zwróci, ...
    Tego jeszcze nie wiem na pewno. Znam opinie, że to wydatek, który się zwróci. Znam i te, które powiadają, jak Ty, że to zbędny wydatek. Ten temat jest otwarty. Wiem, że koszt takiego WattRoutera to wydatek od 150 do 300 euro + montaż i ustawienie.
    Quote:
    Nie nadaje się do współpracy z pompami ciepła, kotłami gazowymi, piecami akumulacyjnymi ...

Nie mam nic takiego o czym piszesz. Grzałki oporowe to masz na myśli boiler elektryczny, pralkę, zmywarkę, żelazko, kuchnia indukcyjna, jeśli tak to sporo tego jest. Może jednak warto ???
    Anonymous
    Level 1  
    wmac27
    Level 10  
    Erbit wrote:
    Charakterystyka pracy wymienionych urządzeń dyskryminuje ich współpracę z WR. Jedynie grzałka CWU się do tego nadaje. Chodzi o w miarę stałe obciążenie w dłuższym przedziale czasu. Wymienione przez Ciebie urządzenia (poza CWU) mają nie stały pobór energii.

Jak pisałem jestem początkującym użytkownikiem PV. Trochę poczytałem o WR (WattRouter) i wydawało mi się, że idealnie nadaje się do takich wymienionych przeze mnie urządzeń bo kieruje moc PV tam gdzie jest największe zapotrzebowanie.
    Oczywiście jeszcze dalej będę zgłębiał temat i konsultował się z ludźmi znającymi temat.
    Natomiast do grzałki CWU to w moim Froniusie można zamontować dodatkowy przekaźnik, który będzie przekierowywał nadwyżkę mocy np. do grzałki w boilerze.
    Anonymous
    Level 1  
    wmac27
    Level 10  
    Erbit wrote:
    To po co WR? ...

Pisałem, WR ma kierować kW tam gdzie jest to w danej chwili potrzebne aby nie szło do "magazynu"
    Quote:
    Po drugie - zdefiniuj "nadwyżkę"! Czy to ta część energii produkowana latem, którą masz przeznaczyć na zimę ? ;) ...
    Nic takiego. Miałem na myśli tę nadwyżkę do zagospodarowania na bieżąco aby nie kierować jej do "magazynu"
    Quote:
    ...Może na liczbach:
    Moje zapotrzebowanie na energię wymagałoby instalacji PV o wielkości 7kWp. ...

Ja miałem zużycie energii na poziomie około +/- 700-800 kWh na 2 miesiące. Mam instalację 5,22 kW. Jeśli "wyjdę" po 12 miesiącach na 0 to będzie idealnie. Niewielki + czy - nie stanowi problemu. Moja instalacja wyprodukowała max 4,8 kW przy mocy nom. 5,22 a Fronius jest 4,5kW. Myślę, że jest dobrze dobrana. Wiem, że mogę dołożyć jeszcze panele. Nie za wiele bo ograniczają to parametry instalacji ale myślę, że poprawi to znacznie wykorzystanie paneli PV przy nie pełnym naświetleniu.
    Anonymous
    Level 1  
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Erbit wrote:

Jan_Werbinski wrote:
    Wattrouter ... Służy do oszczędzania na prowizji 20% którą ZE biorą za "przechowanie" energii. ...

Skoro zużyłeś, nie oddałeś na przechowanie to co będziesz zużywał zimą? W moim przekonaniu lepiej zimą zużyć 80% swojej energii (zapłacić do ZE te 20%) niż zimą kupić i płacić 100%.

Nieprawda. Nie jestem w stanie zużyć latem kilku megawatogodzin. Zużyję część, a i tak mam nadprodukcję. W tej chwili mam zaoszczędzoną 1MWh w I taryfie, którą wykorzystam do końca roku. Brakującą energię dokupię za pół ceny w II.

Jedyny dylemat jaki mam to nie wiem czy w okresie październik do marca mi się bardziej opłaca grzać CWU Wattrouterem od rana czy zwykłym timerem w II taryfie? Z jednej strony oszczędzam na prowizji 20%, a z drugiej zyskuję więcej energii do wykorzystania w zimie w I taryfie. Na razie wychodzi na to że lepiej jest oszczędzać na 20% bo 1MWh nadprodukcji pokryje mi bez problemu zużycie bieżące i jeszcze sporo zostanie dla klimatyzatora który jest głównym źródłem ciepła.

Dodano po 6 [minuty]:

Erbit wrote:

Jan_Werbinski wrote:
    Wattrouter zaczyna się opłacać ... przy instalacjach dużych, np 7kW i więcej....

Czy mam rozumieć, że nie ma znaczenia proporcja PV do zapotrzebowania (czyli przewymiarowanie) a jedynie wielkość produkcji (wielkość PV) ?

Gdybyś oparł to na przykładowych wyliczeniach może byłoby mi to łatwiej zrozumieć.

Instalacja 2kW wyprodukuje 2000kWh. Zużycie własne tak małej instalacji jest z definicji wysokie bez żadnych dodatkowych urządzeń. U mnie by przejadła całą energię na bieżąco. Wattrouter by zaoszczędził tak niewiele, że okres spłaty wynosiłby kilkadziesiąt lat.

Instalacja 20kW dla domu ma bardzo małe zużycie własne - niemal dziesięciokrotnie mniejsze. Na dodatek prowizja wynosi 30%. Wattrouter może odzyskać znacznie więcej prowizji.

Erbit wrote:

Dodano po 9 [minuty]:

wmac27 wrote:
    ...
    Quote:
    Nie nadaje się do współpracy z pompami ciepła, kotłami gazowymi, piecami akumulacyjnymi ...

Nie mam nic takiego o czym piszesz. Grzałki oporowe to masz na myśli boiler elektryczny, pralkę, zmywarkę, żelazko, kuchnia indukcyjna, jeśli tak to sporo tego jest. Może jednak warto ???

Charakterystyka pracy wymienionych urządzeń dyskryminuje ich współpracę z WR. Jedynie grzałka CWU się do tego nadaje. Chodzi o w miarę stałe obciążenie w dłuższym przedziale czasu. Wymienione przez Ciebie urządzenia (poza CWU) mają nie stały pobór energii.

Widzę że nie do końca rozumiecie jak działa Wattrouter.
    Mi wyszło że WR zwróci się przez kilkanaście lat. Dla mnie warto go kupić nie tylko z powodów ekonomicznych. To jest bardzo fajny gadżet, który w czasie rzeczywistym pokazuje mi obciążenie faz, bieżące zużycie i produkcję energii i umożliwia dokonanie odczytu z dowolnego urządzenia podpiętego do internetu. Mogę nim włączyć lub wyłączyć urządzenia zdalnie, np. bojler przed przyjazdem do domu.

Wattrouter nadaje się do sterowania każdym urządzeniem. Pompy ciepła może sterować w sposób płynny po zakupie interfejsu kosztującego ok. 4000 zł lub przez proste włącz/wyłącz stycznikiem.
    Kocioł gazowy? Po co?
    Piece akumulacyjne - nadaje się idealnie do płynnego ładowania przez SSR.
    Wszystkie urządzenia oporowe mogą być sterowane płynnie, a każde pozostałe przez przekaźnik. Trzeba się tylko upewnić czy ono lubi włączanie i wyłączanie zasilania i jak często. WR umożliwia ustawienie histerezy długości czasu włączenia.
    JacekUnihome
    Level 13  
    Jan_Werbinski wrote:
    Zużyję część, a i tak mam nadprodukcję. W tej chwili mam zaoszczędzoną 1MWh w I taryfie, którą wykorzystam do końca roku. Brakującą energię dokupię za pół ceny w II.
    Jan_Werbinski wrote:
    Zużyję część, a i tak mam nadprodukcję. W tej chwili mam zaoszczędzoną 1MWh w I taryfie, którą wykorzystam do końca roku. Brakującą energię dokupię za pół ceny w II.

NIe wiem jakie możliwości "odebrania" energii da Ci twój OSD, ale Tauron nie oddaje energii "wprowadzonej w danej strefie tylko wg proporcji zużycia. TAk więc (niestety !) nie ważne w jakiej taryfie wprowadzasz energię, ważne w której bedziesz pobierał i jaką miałeś proporcję zużycia w poprzednim okresie, Zadzwoń do OSD i spytaj sie lepiej wcześniej.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Erbit wrote:

Ponownie przewrotnie zapytam: to czym będziesz "świecił" zimą jak latem nie oddasz "do magazynu" ? Prądem kupionym od ZE za 100% ?

To bardzo proste.
    Mój algorytm wygląda tak:
    1. Po pierwsze PV ma pokryć całoroczne zużycie energii w I taryfie. I to mam bez problemu jeśli nie liczyć wpadki z bardziej pochmurnym czerwcem co skutkowało zapłatą za 100kWh I taryfy. :)
    2. Jeżeli PV pokrywa I taryfę i jeszcze coś zostaje to kolejnym celem jest żeby klimatyzator zimą grzał mi nie tylko w II taryfie kiedy śpię i chcę mieć chłodniej, ale w I taryfie kiedy chcę mieć cieplej. Ten cel też mi się udało z grubsza zrealizować.
    Kolejna produkcja może zostać zużyta do zwiększenia proporcji grzania klimatyzatorem w I zamiast II taryfie...
    3. Albo wykorzystać ją do zmniejszenia ilości zakupionej energii z ZE. I tutaj się dopiero przydaje Wattrouter. Zamiast grzać wodę w II taryfie timerem i płacić 20% prowizji od marca do września grzeję ją głównie w II taryfie od 13 do 15 Wattrouterem co zwiększa efektywność PV o 25%. Jeśli zabraknie słońca przez te dwie godziny to mam wybór - dalej grzać po 15 Wattrouterem w I lub poczekać do 22 i dogrzać w II taryfie timerem. Czyli nie dość że grzeję wodę w II taryfie to jeszcze robię to tylko energią z PV.
    Obecnie ustawiłem WR na grzanie od rana, bo jest w niektóre dni zbyt ciemno aby nagrzać od 13. Ponadto wymuszam włączenie grzałek timerem jeśli WR nie dostarczył minimalnej ilości energii.
    JacekUnihome
    Level 13  
    JacekUnihome wrote:
    Wattrouter nadaje się do sterowania każdym urządzeniem. Pompy ciepła może sterować w sposób płynny po zakupie interfejsu kosztującego ok. 4000 zł lub przez proste włącz/wyłącz stycznikiem.
    Kocioł gazowy? Po co?
    Piece akumulacyjne - nadaje się idealnie do płynnego ładowania przez SSR.

No i tu się znów nie zgodze. Każdy myśli o WT tak zanim go nie kupi;-( Po co dokupywać sterowanie do PC za 4000zł skoro pompa ciepła do CWU kosztuje 4000zł ? TO przerost formy nad treścią
    KOcioł gazowy - no właście po co ?a no po to by wspomagać CWU wstępnie dogrzane z PV. Zaprojektowałem taką jedną instalację i fajnie się to sprawdza (PV podgrzewa ile da radę, potem przepływowo dogrzewa kocioł gazowy dwuobiegowy). Ale sterować się tym przez WT nie da... (robi to tam BMS)
    Co do pieców akumulacyjnych (tzw dynamicznych bo one mają większy sens emergetyczny) to nie da się ich sterować, ponieważ ich sens działania to rozładowanie w określonym czasie (a np ładowanie w określonej strefie czy nadwyżkach i rozładowanie kiedy potrzeba) Niestety WT nie nadaje się do sterownia tego rozładunku energii... NIe można w nich trzymać energii w nieskończoność bo i tak ją oddadzą (schłodzą się) po określonym czasie. A sterowanie obrotami wentylatora ich rozładowania z WT wychodzi słabo... (albo w ogóle w zależności od wersji..)
    NIe chciałbym kontynuować tego wątku WT na tym forum bo to klasyczne "zamulanie akwenu", skoncentrujmy się na BILANSOWANIU MIĘDZYFAZOWYM pls
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    JacekUnihome wrote:

NIe wiem jakie możliwości "odebrania" energii da Ci twój OSD, ale Tauron nie oddaje energii "wprowadzonej w danej strefie tylko wg proporcji zużycia. TAk więc (niestety !) nie ważne w jakiej taryfie wprowadzasz energię, ważne w której bedziesz pobierał i jaką miałeś proporcję zużycia w poprzednim okresie, Zadzwoń do OSD i spytaj sie lepiej wcześniej.

Nie muszę się pytać, bo mam faktury i wszystko jest jasne. Enea ma jednak pewne zalety pomimo braku bilansowania. Zużywam 8-10MWh rocznie z czego 60% to II taryfa. PV w tym roku wyprodukowało 5,5MWh (rozbudowa trwa, kiepskie kąty i cienie) co pokryje całą I i część II taryfy. Za ostatni rok dokupiłem ok 3-4 MWh w II taryfie.

Myślę że Tauron chyba oszukuje. Taryfy są w określonych godzinach i nie można sobie ot tak produkcji PV zaliczać na dowolną z nich.
    Na Twoim miejscu założyłbym dodatkowe przyłącze elektryczne np. osobno część rodziny jako sąsiedzi. Potem w budynku sobie podłączysz tak jak chcesz. Jedno przyłącze, główne to G11 i tam dajesz PV oraz wszystkie typowe odbiorniki energii.
    Drugie to G12 i tam nie używasz I taryfy. Ono będzie tylko do ogrzewania zimą. W ten sposób całą produkcję PV zużyjesz na pokrycie G11 a dokupisz energię do ogrzewania II G12.

Dodano po 8 [minuty]:

JacekUnihome wrote:

No i tu się znów nie zgodze. Każdy myśli o WT tak zanim go nie kupi;-( Po co dokupywać sterowanie do PC za 4000zł skoro pompa ciepła do CWU kosztuje 4000zł ? TO przerost formy nad treścią
    KOcioł gazowy - no właście po co ?a no po to by wspomagać CWU wstępnie dogrzane z PV. Zaprojektowałem taką jedną instalację i fajnie się to sprawdza (PV podgrzewa ile da radę, potem przepływowo dogrzewa kocioł gazowy dwuobiegowy). Ale sterować się tym przez WT nie da... (robi to tam BMS)
    Co do pieców akumulacyjnych (tzw dynamicznych bo one mają większy sens emergetyczny) to nie da się ich sterować, ponieważ ich sens działania to rozładowanie w określonym czasie (a np ładowanie w określonej strefie czy nadwyżkach i rozładowanie kiedy potrzeba) Niestety WT nie nadaje się do sterownia tego rozładunku energii... NIe można w nich trzymać energii w nieskończoność bo i tak ją oddadzą (schłodzą się) po określonym czasie. A sterowanie obrotami wentylatora ich rozładowania z WT wychodzi słabo... (albo w ogóle w zależności od wersji..)
    NIe chciałbym kontynuować tego wątku WT na tym forum bo to klasyczne "zamulanie akwenu", skoncentrujmy się na BILANSOWANIU MIĘDZYFAZOWYM pls

Dlatego ja nie używam tego interfejsu. Po prostu sprawdziłem ile Fujitsu za niego chce i wyszło że tyle samo co za klimatyzator. Czyli bez sensu. Ale się da. Dla mnie nieopłacalne, a dla kogoś kto ma 40kW przed domem i grzeje multisplitem czy kanałowym będzie to dobre.

Kocioł gazowy nie ma sensu jeśli grzejemy prądem. Jeśli już to typu Junkers jako osobne urządzenie które działa zupełnie niezależnie. Można nawet zrobic zawór termostatyczny żeby automatycznie przełączył na gaz jeśli woda w termie elektrycznej jest za zimna.
    CWU albo się grzeje albo nie. Wstępne dogrzanie to jakieś rzeźbienie. Jest zimna woda, to włączasz II taryfę i koniec. Wattrouter świetnie tym steruje.
    Mam piece akumulacyjne dynamiczne ale zrezygnowałem do ładowania ich przez SSR fotowoltaiką. Kiedy są potrzebne to i tak nie ma słońca. Niepotrzebne zamieszanie. Idę w kierunku ocieplenia i klimatyzatorów inwerterowych z wysokim COP. Piszesz że nie da się ich sterować a to nieprawda. WR przez SSR może sterować ładowaniem. Sterowanie rozładowaniem (wentylatorem) jest zależne wyłącznie od termostatu i WR nie ma tu nic do roboty.
    Anonymous
    Level 1  
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Przewymiarowana instalacja to taka, której ROCZNA produkcja przekracza ROCZNE zużycie. Moja produkuje mniej niż zużywam. Produkcja tegoroczna 5,5 a zużycie wyniesie 8-10 MWh
    Jeżeli myślisz o instalacji która latem nie będzie przewymiarowana to w moim przypadku będzie 500W. Ale po jaką cholerę mi ona potrzebna?

Co do przykładu.
    Nie da się tak precyzyjnie oszacować bo warunki są zmienne. WR pozwala zbudować instalację np. o 10% mniejszą. Jego brak o 10% większą. Wyobraź sobie że ja też włączam różne urządzenia kiedy mam na to ochotę.
    Założenie że nie mam CWU jest bez sensu, bo to główny odbiornik dla WR.
    Jak już pisałem WR jest u mnie gadżetem. Na dodatek się zwraca. Instalacja nie jest przewymiarowana, bo produkuje mniej niż zużywam w okresie roku. Ty chyba nie masz PV, to nie rozumiesz że każda instalacja ma nadprodukcję latem.
    Anonymous
    Level 1  
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    No to mamy rozmowę najedzonego z głodnym. W skrócie problemy które sobie wyobraziłeś nie istnieją. Są inne, ale do rozwiązania.
    Najistotniejszy jest czas zwrotu instalacji solarnej.
    Piszesz że mam przewymiarowaną instalację bo jest nadprodukcja latem. Sorry, ale...
    Anonymous
    Level 1  
    wmac27
    Level 10  
    Jan_Werbinski wrote:
    ... Jak już pisałem WR jest u mnie gadżetem. Na dodatek się zwraca. ...

A jaki masz model WR?
    JacekUnihome
    Level 13  
    [quote="Erbit"]
    Jan_Werbinski wrote:
    Przewymiarowana instalacja to taka, której ROCZNA produkcja przekracza ROCZNE zużycie....

JA zawsze projektuję instalację PV które mają planowany uzysk większy (w sposób kontrolowany) niż zużycie w domu. Jeżeli z 10 MWh z PV masz oddać 6 i dostać z powrotem z OSD 4,8 MWh to czy jest to instalacja przewymiarowana czy nie ? Moim zdaniem jest dobrze dobrana (bo zużywasz minimum prądu z OSD a nie przewymiarowana, a produkuje więcej (10 MWh) niż zużywam (8,8 MWh) rocznie, więc ta teoria nie jest bardzo dobra.

Natomiast ładowanie pieca akumulacyjnego w I strefie, przez WT to zabawa w niszczenie styków przekaźników (lub SSR) a nie efektywne grzanie. Opłaca się na 100% włączyć czasówką w II strefie między 13-15 i nie bawić się w regulacje tego procesu, bo koszty WT nie zwrócą się nigdy. W nocy nie ma PV więc nie ma mowy o sterowaniu pieca akkum. przez WT w tym czasie....

OPtymalnym rozwiązaniem są wysokoefektywne pompy ciepła (ale nie patrz na COP tylko na SCOP i zwracaj uwagę na to czy jest podany dla strefy zimnej (czyli III) bo COP niczego nie mówi o efektywności pomp ciepła w warunkach zimowych w Polsce..) Ja używam Mitsubishi i mam SCOP powyżej 3 i to ma znacznie więszky sens niż grzanie piecami akumulacyjnymi gdzie najwyzej bedziesz miał efektywność 0,95.