Czyli masz Pan rację, ale każdy prosument musi użerać się sam. Dobrze zrozumiałem? 

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereK260 wrote:to są chyba słowa klucze. Czyli u nich w biurach...odrębną rejestrację
Quote:Pisałem kiedyś, że anonimowy pracownik Tauronu (uczciwy) podpowiedział mi żeby podliczyć zużycie łączne energii z dwóch kolejnych faktur (metodą proporcjonalną).
Ten wynik był inny, niż z dwóch osobnych faktur.
Ja na tym ich sposobie rozliczenia trochę straciłem. Obecnie mam produkcję z PV taką, że jestem poza rozliczeniem proporcjonalnym. Muszę patrzeć, by zużyć w całości swoją energię i by nadwyżka nie przepadła.
Podpowiedz koledze @stau, by też przeliczył sumaryczne zużycie z kilku faktur. Jeśli wyniki będą różne (a pewnie będą), to niech "się skrzykną" poszkodowani i walczą o swoje.
krissgut wrote:Na pytanie czy mój licznik rozlicza energię bilansowniem międzyfazowym odpowiedź zawsze będzie że TAK ale na pytanie czy mój licznik rozlicza energię bilansowaniem międzyfazowy stosując metodę wektorową wtedy już nie mogą odpowiedzieć że TAK. A ustawa wyraźnie o tym mówi podobnie jak wyjaśnienie URE z 19.11.2018. z załącznika które tu dołączyliście.
Pytania trzeba stawiać im zamknięte bez możliwości interpretacji. Doąd zawsze stawiacie otwarte i dlatego ZE robi z Was przysłowiowego wała.
stomat wrote:Kiedy wreszcie zrozumiecie że wykładni prawa dokonuje sąd?
stomat wrote:Dostaniesz odpowiedź "Liczniki energii elektrycznej instalowane dla prosumentów zapewniają odrębną rejestrację danych pomiarowych dla energii wprowadzonej i pobranej do i z sieci dystrybucyjnej. Metoda sumowania wielkościowego faz odzwierciedla rzeczywiste przepływy energii elektrycznej. Na liczniku energii elektrycznej są prezentowane stany rejestrów energii czynnej pobranej i oddanej, które służą do rozliczeń."
zgodnie z wcześniejszymi odpowiedziami. Chyba nie spodziewasz się kartki z napisem "Nie"?
Kiedy wreszcie zrozumiecie że wykładni prawa dokonuje sąd?
ww2703 wrote:Zachęcam też innych do poruszenia swoich znajomych lub zatrudnionych prawników.
Szyszkownik Kilkujadek wrote:A w dodatku każdy sąd może dokonać innych (nawet sprzecznych) wykładni.
krissgut wrote:A w dodatku każdy sąd może dokonać innych (nawet sprzecznych) wykładni.
Aleksander_01 wrote:...
Jeżeli ktoś tego nie rozumie to ...
Aleksander_01 wrote:Przeczytałem pierwszy post, pominąłem 23 strony ...
krissgut wrote:Uwierz mi że skoro PiS zrobiło tą ustawę i PiS ma prokuratora Generalnego Zbyszka - to wystarczy poddać w wątpliwość czy aby na pewno sędzia włąściiwie interpretuje ich ustawę która jest jasno napisana tylko ZE nie chcą tego zauważyć
Aleksander_01 wrote:a świstak siedzi i zawija te sreberka. Gdybyś przeczytał choćby kilkanaście ostatnich postów to byś wiedział o tym co napisał Minister Energii do URE i co sugeruje prosumentomPrzeczytałem wszystko, uważacie się za pokrzywdzonych ? to piszcie do URE, UOKiK, tu na prawdę nie potrzeba sądów
Aleksander_01 wrote:... piszcie do URE, UOKiK, tu na prawdę nie potrzeba sądów. Jeżeli któraś z firm handlujących EE narusza wasze prawa lub swoje obowiązki to zostanie odpowiednio ukarana. ...
Aleksander_01 wrote:Przeczytałem wszystko,
...
Aleksander_01 wrote:Zakładamy że wszystko jest po waszej myśli, czyli kupujecie od handlarza 1kWh w tej samej cenie co mu ją odsprzedajecie. I teraz dochodzimy do paradoksu ponieważ przez przykładowo 3 miesiące mieliśmy nadwyżkę EE wpompowaną do sieci nad EE pobraną z sieci. Czyli handlarz zgodnie ze stanem liczników wypłaca wam należne dla was pieniądze.