Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki miernik satelitarny kupić do 500-600 zł

maniu1986 30 Jun 2020 15:01 3804 15
    maniu1986
    Level 9  
    Witam.
    Nie znalazłem aktualnym tematów odnośnie zakupu miernika satelitarnego i dlatego postanowiłem poprosić o pomoc.
    Chce kupić jakiś dobry miernik satelitarny do kwoty 500-600 zł. Używany będzie 2-3 razy w miesiącu. Mam jako takie doświadczenie z ustawianiem satelit. Chciałbym do takiego ustawiania mieć jakiś fajny miernik. Sprzedawca z allegro zaproponował mi coś takiego https://allegro.pl/oferta/miernik-satelitarny-tv-sat-sygnalu-satelitarnego-7408856921 uzasadniajac, że jest to dobry i w miarę precyzyjny miernik. Dodał, że jest to dobra firma z serwisem w kraju. Proszę o pomoc.
    maniu1986
    Level 9  
    Właśnie sporo czytałem o tym mierniku ale posty z 2016r. Więc sądziłem że przez 4 lata coś się mogło zmienić.
    Sądzisz że ten deviser s30 będzie najlepszym rozwiązaniem? Budżet jak będzie trzeba to przekroczę bo lepiej dołożyć i mieć coś porządnego niż zaoszczędzić A się męczyć z miernikiem.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Poczekam jeszcze troszkę może ktoś zaproponuje też coś innego lub nawet utwierdzi w przekonaniu że s30 to najlepsze rozwiązanie.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    maniu1986 wrote:
    sądziłem że przez 4 lata coś się mogło zmienić

Widocznie sprawdza się, skoro nadal jest w sprzedaży.
    maniu1986 wrote:
    Sądzisz że ten deviser s30 będzie najlepszym rozwiązaniem?

Nie wiem czy najlepszym. :?: Ja używam go bezproblemowo od kilku lat. Stosunkowo szybki, w miarę dokładny, w sam raz do prostych instalacji.
    maniu1986
    Level 9  
    No to póki co mam faworyta czyli tego S30. Zobaczymy czy ktoś jeszcze może coś zaproponuje lub potwierdzi słuszność zakupu tego miernika. Cenie sobie opinie innych i bardzo dziękuję za podpowiedzi jaki sprzęt wybrać. Pozdrawiam
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    maniu1986
    Level 9  
    No ten alpsat zapewne dobry ale jest też wielka przepaść cenową między tymi dwoma miernikami :-)

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Jeśli to możliwe to chciałbym prosić o opinię miernika SPACETRONIC S9 FINDER. Czy jest to warte uwagi czy lepiej dać sobie spokój? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    maniu1986
    Level 9  
    No ja coraz bardziej przekonuje się do S30. Poczekam jeszcze z 2-3 dni na inne opinie i jak nic się nie zmieni to zamawiam tego.
    andpol 33
    Level 38  
    Kiedyś się nad nim zastanawiałem ale odpadł. Za szybko kończy się pasek jakości. Coś chyba koło MER 12 dB pokazuje już 100%. Nie wiem, może to moje przyzwyczajenie, ale na pasek ustawia się najwygodniej. U mnie 100% jest dopiero przy 15,5 dB. Chyba, że coś się zmieniło w nowszych wersjach?
    _kli_
    Level 40  
    Jeżeli ktoś lubi mieć na ekranie paski sygnałowe razem z pozostałymi parametrami, to na S-30 nie da rady. Mnie osobiście nigdy to nie przeszkadzało, bo pasków w trybie "FIND" używam tylko do wstępnego ustawienia anteny. Po czym przechodzę do dokładnego ustawiania w trybie "MEASURE", gdzie mam dBμV, MER i BER.
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    Nie wiem, jak jest w tym mierniku ale u mnie paski szybciej reagują na zmianę sygnału niż przeliczanie i wyświetlanie MER.
    Pewnie jest to kwestia przyzwyczajenia
    Jaki miernik satelitarny kupić do 500-600 zł

W zasadzie nigdy nie patrzę na BER. Jak mi się zamknie Q to patrzę na pasek MER i na sam koniec wartość liczbową MER. Q i MER są w sprawnej instalacji proporcjonalnie powiązane.
  • Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    andpol 33 wrote:
    paski szybciej reagują na zmianę sygnału niż przeliczanie i wyświetlanie MER

W S-30 trudno to porównać, ale odnoszę wrażenie że zarówno w trybie FIND, jak i MEASURE miernik reaguje niemal natychmiast na minimalne ruchy anteny czy konwertera. Owszem w trybie MEASURE chwilkę dłużej trwa pomiar MER po zmianie częstotliwości.
    Ale wiadomo że są to odczucia subiektywne, jeżeli nie ma się równocześnie włączonych 2 różnych mierników do porównania.
    maniu1986
    Level 9  
    A jakich mierników używacie?
  • Helpful post
    andpol 33
    Level 38  
    Mój już nie jest do kupienia bo firma się zwinęła no i 8 lat temu kosztował 2 tys.
    maniu1986
    Level 9  
    Sądzę, że nie ma co już kombinować. Zamówię tego s30.
    Bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.