Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

- Actros MP 4 usterka MCM 5E040F

darkkamilok 02 Jul 2020 18:59 1212 4
  • #1
    darkkamilok
    Level 8  
    Witam forumowiczów
    Otóż mam problem z Actrosem 2015r. silnik 320km prawdopodobnie Om936, otóż wyświetla mi się check engine i dodatkowo w diagnostyce w MCM kod błędu 5E040F ( Exhaust gas recirculation rate is too low ? Znalezione w google), ma delikatny ubytek mocy, i przy zapalonej kontrolce z wydechu śmierdzi AdBlue, a także zwiększony jest pobór AdBlue i ON. Błąd nie świeci ciągle znika co jakiś czas żeby za 2-3 dni znowu się zapalić. Raz wytrzymał 2 tygodnie bez świecenia. Wypalanie DPF odbywa się co trzeci dzień, w komputerze pokładowym napisane jest że przegląd DPF jest za 30 000km.
    Serdecznie dziękuję za jakieś informacje na ten temat 🙂
  • #3
    darkkamilok
    Level 8  
    Właśnie kolego w silniku o numerach om 936 nie ma tej części, w moim jest tak jakby buda z actrosa a silnik z antosa i nie ma tej zwężki venturiego. Silnik z ta zwężką mają om 450
  • Helpful post
    #4
    Gerri
    Mercedes specialist
    Jeżeli rzeczywiście tam masz 936, to w takim przypadku przyczyną tego błędu są:
    EGR cooler clogged/ carbonized, EGR positioner and/or EGR line system fouled by soot, charge air system oiled up, turbocharger not OK.
    W tym przypadku producent zaleca skorzystanie z komputera serwisowego SD i postępowanie według wskazówek znajdującego się w nim testu dla tego błędu.
  • #5
    darkkamilok
    Level 8  
    Dzięki za podpowiedź sprawdzimy to nie wiem ile może to potrwać ale jak ponaprawiamy to będę pisał dla potomnych co i jak 🙂 ale oczywiście dalsze podpowiedzi mile widziane 😎😎

    :Witam spowrotem otóż tak, wyciągneliśmy chłodnice spalin egr, została wyczyszczona (domowymi sposobami typu dimmer i myjka), przy myciu wyleciało z niej sporo syfu jaki się w niej uzbierał, i od 3 tygodni wszystko jest w porządku. Błąd się nie zapala, auto zrobiło się żwawe