Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Denon PMA-320 - balans i regulacja głośności

Arko65 03 Jul 2020 00:59 435 4
    Arko65
    Level 4  
    Kupiłem używany Denon PMA-320 i okazało się, że występuje problem z regulacją balansu i głośności. Lewy kanał jest głośny jak powinien, prawy bardzo cichy. Aby wyrównać poziom obu kanałów, pokrętło balansu musi być ustawione na 90% na prawym kanale.
    Jednocześnie regulacja głośności różnie reaguje przy różnych ustawieniach pokrętła balansu. Kręcąc pokrętłem głośności w prawo, wzmocnienie zmienia się nieliniowo, tzn. robi się głośniej (w obu kanałach różnie) i za chwilę cichnie, by przy dalszym przekręceniu znów wzrosnąć... Wygląda to tak, jakby oba pokrętła w zależności od pozycji wpływały na swoje nastawienia.

Zastanawiam się, czy to niefortunnie dwa potencjometry szwankują, czy jednak dzieje się coś na poziomie elektroniki w jakimś układzie?

Czy ktoś może pomóc?
  • Helpful post
    ojciec
    Level 33  
    Zewrzyj ślizgacze potencjometru głośności, na płytce z potencjometrem - wtedy będzie na stopnie końcowe wchodził sygnał mono.

Pokręć balansem czy w pozycji "0" kanały będą równo głośnie, oraz wyciszane w skrajnych położeniach potencjometru balansu.

To samo dotyczy potencjometru głośności oraz przycisku "Loudness"

Nie wiadomo czy usterka dotyczy potencjometrów, przedwzmacniacza/barwy czy stopnia końcowego.

Odsłuch rób na słuchawkach a nie na głośnikach
    Arko65
    Level 4  
    Dziękuję za poradę.
    Dam znać jak mi poszło i jaki będzie wynik tych operacji...
    Arko65
    Level 4  
    Z niewiadomych przyczyn wzmacniacz zaczął działać poprawnie... Jedyna zmienną były nowe kable chinch... Nie wiem czy to możliwe, czy przypadek.
    Tak czy owak, dziękuję za wcześniejszą poradę i zamykam wątek.
    Arko65
    Level 4  
    Z niewiadomych przyczyn wzmacniacz zaczął działać poprawnie... Jedyna zmienną były nowe kable chinch... Nie wiem czy to możliwe, czy przypadek.
    Tak czy owak, dziękuję za wcześniejszą poradę i zamykam wątek.