Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Brak zasilania na przewodzie ACC

Fabia 1 fl 2006 03 Jul 2020 17:47 963 12
Wago
  • #1
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    Mam skodę Fabię 1 fl z 2006r. Chciałem sobie zmienić przewody w kostce tak żeby radio działało bez stacyjki. Wcześniej miernikiem gdy sprawdzałem napięcie między anteną a acc z kluczyka było +12. Teraz nie ma nic. Nowe radio się nie włącza, Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Co mam robić żeby zaczęło działać i co zrobić żeby radio działało bez kluczyka?
  • Wago
  • #2
    jdubowski
    Tube devices specialist
    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Wcześniej miernikiem gdy sprawdzałem napięcie między anteną a acc z kluczyka było +12


    Chciałeś napisać - miedzy masą anteny?

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Teraz nie ma nic. Nowe radio się nie włącza, Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Co mam robić żeby zaczęło działać i co zrobić żeby radio działało bez kluczyka?


    Możliwe przyczyny:
    - uszkodzony bezpiecznik (sprawdzić porządnie, a nie na oko)
    - połamane przewody
    - luźne konektory na przewodach (źle zaciśnięte, korozja)
    - brak styku w kostkach po drodze
  • Wago
  • #3
    vieleicht
    Level 36  
    Napisz dokładnie gdzie to napięcie mierzyłeś/mierzysz. Co to znaczy "sprawdzałem napięcie między anteną, a ACC"? Napięcie zasilania mierzy się względem masy.
  • #4
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    Bezpieczniki sprawdziłem porządnie nawet dla pewności miernikiem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Brak zasilania na przewodzie ACC

    Dodano po 1 [minuty]:

    Między A5 i A7 miałem napięcie i A4 i A8. Teraz między A5 i A7 nie mam nic a A4 i A8 jest nadal.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Przewody raczej nie mogą być przelamane ponieważ wszystko działało przed spieciem

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jak sprawdzić:
    - luźne konektory na przewodach (źle zaciśnięte, korozja)
    - brak styku w kostkach po drodze

    Powiem szczerze, że nie wiem gdzie szukać. A wcześniej wszystko działało. Do radia idą mi tylko 4 przewody, ale nie wiem czy jest jakiś dodatkowy bezpiecznik od wyjścia z stacyjki albo nie wiem anteny.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Brak zasilania na przewodzie ACC
  • Helpful post
    #5
    vieleicht
    Level 36  
    Po pierwsze powinieneś mierzyć między masą (czarnym) a pozostałymi pinami.
    I właśnie jeszcze raz zmierz napięcie na A4 i A7 względem masy na włączonym i wyłączonym "kluczyku".
    Jak jest 12V to po podłączeniu radia zmierz jeszcze raz, potem zresetuj radio. Gdzieś powinien być mały otwór na przednim panelu.
  • #6
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    W tym i w tym wypadku nie ma napięcia

    Dodano po 5 [minuty]:

    Tylko A4 i A8 ma 13V. Reszta nic
  • #7
    jdubowski
    Tube devices specialist
    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Między A5 i A7 miałem napięcie


    Co to jest za pomiar i po co? A5 to jest zasilanie sterowania wysuwacza anteny lub wzmacniacza antenowego - tu 12V wychodzi z radia po jego włączeniu, w niektórych radiach dopiero po włączeniu zakresu radiowego (by sie antena nie wysuwała przy słuchaniu muzyki z CD/USB/magnetofonu).

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    a A4 i A8 jest nadal


    OK, a między A7 i A8 po przekręcenia kluczyka do pozycji ACC?

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Przewody raczej nie mogą być przelamane ponieważ wszystko działało przed spieciem


    Mogą mogą, skoro nimi wywijałeś.

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Jak sprawdzić:
    - luźne konektory na przewodach (źle zaciśnięte, korozja)


    Szpilka pomiarowa wbita przez izolację by sie stykała z żyłą, potem oczywiście zaizolować.

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    - brak styku w kostkach po drodze
    Powiem szczerze, że nie wiem gdzie szukać.


    Po drucie...

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Powiem szczerze, że nie wiem gdzie szukać. A wcześniej wszystko działało. Do radia idą mi tylko 4 przewody, ale nie wiem czy jest jakiś dodatkowy bezpiecznik od wyjścia z stacyjki albo nie wiem anteny.


    Najpierw pomierzyć tak jak trzeba (przewód od anteny zostaw na razie w spokoju):
    vieleicht wrote:
    Po pierwsze powinieneś mierzyć między masą (czarnym) a pozostałymi pinami.
  • Helpful post
    #8
    vieleicht
    Level 36  
    Czyli mierząc między A8 (masa) i A4 jest napięcie ok.12V.
    A po włączeniu zapłonu / wyłączeniu zapłonu coś się zmienia? Np. na A7
  • #9
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    Po odpaleniu na A8 i A3 jest jeszcze 11V A na A8 i A4 wskakuje do poziomu ładowania alternatora

    Dodano po 2 [minuty]:

    A co jest podłączone na A3 to ja nie wiem. Biało szary przewód w każdym bądź razie
  • Helpful post
    #10
    vieleicht
    Level 36  
    Generalnie jak chcesz mieć możliwość radio włączać niezależnie od pozycji kluczyka to to sztywne napięcie z A4 zmostkuj - połacz z pinem A7. Radio powinno się włączyć.
  • #11
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    Dzięki działa. Mam nadzieję, że nic więcej się nie stanie haha
  • #12
    jdubowski
    Tube devices specialist
    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    A co jest podłączone na A3 to ja nie wiem. Biało szary przewód w każdym bądź razie


    Poszukaj schematu instalacji elektrycznej samochodu. Może być np. zasilanie podświetlenia w radiu.

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Bezpieczniki sprawdziłem porządnie nawet dla pewności miernikiem.


    We wszystkich skrzynkach?

    Fabia 1 fl 2006 wrote:
    Chciałem sobie zmienić przewody w kostce tak żeby radio działało bez stacyjki.


    W zasadzie to wygląda że coś tam napsułeś, ale skoro chcesz by radio działało niezależnie od stacyjki to poszukiwanie zasilania ACC jest sztuką dla sztuki...
  • #13
    Fabia 1 fl 2006
    Level 4  
    Zmostkowałem przewody i działa