Drodzy,
Zrobiłem sobie prostą instalację z zamkiem szyfrowym i dzwonkiem w domu.
Instalacja działa na 12V DC. Aby miec łatwo dzwonek - kupiłem gotowy gong zasilany 12VC.
Wszystko działa OK, poza 2 rzeczami:
1) dzwonek jest bardzo cichy - mimo ze miał byc 80db
2) gong dzwoni tylko raz (ding-dong). Mimo iz z zewn styki sa zwarte caly czas
Najbadziej dokucza mi to ze jest cichy i na gorze w domu nic nie slychac - stąd pytanie - jak mogę to podgłośnić ?
Czy mogę dać po prostu większy głośniczek ?, czy jakis wzmacniacz.
A moze mozna zrobić od nowa taki dzwonek na 12V który by był wystarczająco głośny i grał jakąś melodie ?
Próbowałem wczesniej z buzzerem z generatorem i przerywaczem - i ten wyje niezle ale to nie brzmi jak dzwonek tylko jakby tir cofał
Jako ze nie jestem zaawansowanym elektronikiem (jeszcze) prosiłbym o jakieś wskazówki, ew jak mozna wykorzystać coś istniejącego
Poniżej jak wygląda ten głosniczek (0.25W / 8ohm) i płytka dzwonka
Jezeli to ma jakies znaczenie to płytka dzwonka ma 4 przewody
2-zasilanie
2 - jezeli sa zwarte dzwonek robi ding dong
PS Gdyby ktos wiedział jak zaradzić na problem #2 (zeby gong robił ding-dong caly czas jak jest wciśniety przycisk) to też byłbym wdzięczny...

Zrobiłem sobie prostą instalację z zamkiem szyfrowym i dzwonkiem w domu.
Instalacja działa na 12V DC. Aby miec łatwo dzwonek - kupiłem gotowy gong zasilany 12VC.
Wszystko działa OK, poza 2 rzeczami:
1) dzwonek jest bardzo cichy - mimo ze miał byc 80db
2) gong dzwoni tylko raz (ding-dong). Mimo iz z zewn styki sa zwarte caly czas
Najbadziej dokucza mi to ze jest cichy i na gorze w domu nic nie slychac - stąd pytanie - jak mogę to podgłośnić ?
Czy mogę dać po prostu większy głośniczek ?, czy jakis wzmacniacz.
A moze mozna zrobić od nowa taki dzwonek na 12V który by był wystarczająco głośny i grał jakąś melodie ?
Próbowałem wczesniej z buzzerem z generatorem i przerywaczem - i ten wyje niezle ale to nie brzmi jak dzwonek tylko jakby tir cofał

Jako ze nie jestem zaawansowanym elektronikiem (jeszcze) prosiłbym o jakieś wskazówki, ew jak mozna wykorzystać coś istniejącego
Poniżej jak wygląda ten głosniczek (0.25W / 8ohm) i płytka dzwonka
Jezeli to ma jakies znaczenie to płytka dzwonka ma 4 przewody
2-zasilanie
2 - jezeli sa zwarte dzwonek robi ding dong
PS Gdyby ktos wiedział jak zaradzić na problem #2 (zeby gong robił ding-dong caly czas jak jest wciśniety przycisk) to też byłbym wdzięczny...