Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SGV45M83EU - Dziwne zachowanie

pdzran 03 Jul 2020 20:16 741 4
    pdzran
    Level 13  
    Witam

Zmywarka Bosch SGV45M83EU, rzadko używana. Ostatnim razem miałem problem, ponieważ wywaliło wodę przodem, jakby za dużo pobrała, prawdopodobnie grzybek się zawiesił, później było ok. Dzisiaj uruchomiłem, pobierała wodę, więc poszedłem. Efekt taki, jak wróciłem to była w tym samym miejscu programu, czyli jak program miał np. 122 minuty to tyle było na wyświetlaczu, a sama zmywarka jakby pobierała wodę i wypompowywała i tak w kółko.

Poczytałem, że może być woda na dolnej płycie, przewróciłem na oba boki, trochę wody wyciekło, ale nie było dużo, same elementy wyglądają jak nowe. Po ponownym postawieniu na nogi i uruchomieniu to samo, pobiera wodę i wypompowuje ale nigdy do końca, woda zawsze jest w środku. Zrobiłem reset dwoma przyciskami, lcd pokazał 0, zamknąłem drzwiczki, wypompowała wodę i zakończyła program.

Pomyślałem, że jest ok, więc uruchomiłem ponownie, ale to samo. Ręczne wypompowanie przez podniesienie grzybka działa, profilaktycznie sprawdziłem wirniczek w środku, nie jest zablokowany, skoro pobiera wodę to raczej wąż, filtr jest ok.
    Macie jakieś pomysły co to może być?
    szczeniakos
    Level 11  
    A reset którymi przyciskami robiłeś ??
    pdzran
    Level 13  
    Dwa przyciski 70 i 50 stopni , jest między nimi kreska z napisem reset i przy przyciskach 2 punkciki, po ich wciśnięciu program zeruje się do 0 minut, po zamknięciu drzwi wypompowuje wodę i kończy program.
    pawelszpa
    Level 2  
    Obserwuj przy pobieraniu. Kilka elementów do sprawdzenia:
    1. Przepływomierz, czy generuje impulsy. Kilka metod sprawdzenia, najprostsza to odpiąć wtyczkę i miernikiem na "pikanie" odsłuchać przy pobieraniu wody czy wydobywa się przerywane pikanie. Przy okazji zobaczyć czy zachowa się inaczej niż na podpiętej wtyczce.
    Przy uszkodzeniu tego elementu powinien pokazać się "kranik" na panelu a następnie czerwony pływak powinien załączyć pompę (w wyniku przekroczenia poziomu dopuszczalnego) i załączyć pompę - czyli efekt jak u Ciebie
    2. Hydrostat, a mianowicie jego mikroswitch : miernikiem, czy zwiera i rozwiera, czy zwarcie jest gładkie, czy nie zostaje np 50ohm
    3. Czystość układu poboru wody. Wypnij cały ten układ hydrostatu, wyczyść go. Pod tym czerwonym pływakiem jak i wąż między układem a miską - wąż jest wciskany na oringi
    4. Uszkodzony dławik w elektrozaworze, ten na wężu poboru. Jeśli daje zbyt duże ciśnienie to będzie przepełniał hydrostat i lał na denko zmywarki co spowoduje uniesienie pływaka i wypompowanie wody. Tym samym przekłamuje licznik wody i resumując zmywarka weźmie jej za dużo.

5. Wszystko o tym typie bylo juz na elektrodzie. Dalej mozesz miec zwarty triak od zaworu poboru, ale to by ciagnal caly czas po wlaczeniu przycisku glownego zasilania

Pozdro
    pdzran
    Level 13  
    Mam urlop i chciałem się zabrać za nią a tu .... okazuje się, że działa.
    Wydaje mi się, że to kamień gdzieś zrobił swoje, mieszkam sam i rzadko ją używam.