Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Haier Flexis+ - dodanie do aplikacji mobilnej SmartAir2

chudy_b 04 Jul 2020 08:24 6606 13
  • #1
    chudy_b
    Level 20  
    Witam

    Mam kłopot z dodaniem klimatyzatora do aplikacji mobilnej. Ale po kolei. Kilka tygodni temu zainstalowałem aplikację mobilną w telefonie, zarejestrowałem konto. Ten długi czas między instalacją aplikacji, a dodawaniem klimatyzatora do aplikacji może być istotny, choć pewności nie mam. Kilka dni temu spróbowałem dodać sprzet do aplikacji. Wszystko szło poprawnie. Telefon znalazł sieć udostępnianą przez moduł WIFI klimatyzatora. Potem udało się przełączyć klimę na sieć domową. Niestety w ostatnim kroku, gdy następuje zapisanie konfiguracji w chmurze, wyskoczył błąd Bad token.... Wydaje mi się że wygasł token logowania do chmury, ale pewności nie mam. Stan na teraz jest taki, że telefon nie widzi klimatyzatora, nie widzi jego fabrycznej sieci WiFi U-A...... więc nie mogę ponowić procedury dodawania do aplikacji mobilnej. Moduł WIFI loguje się do sieci domowej i jest widoczny na liście DHCP, ale co mi z tego? No i .... Jak z tego wybrnąć? Przydałby się jakiś reset do ustawień fabrycznych, ale w dokumentacji nie jest opisane jak to zrobić. Odłączenie zasilania na kilka godzin nic nie daje.
  • #2
    polipropylen
    Level 15  
    Cześć.
    Zadzwoń na serwis Haier, na pewno pomogą w tej kwestii.
  • #3
    dc_dominik
    Level 11  
    Czy udało się Panu przebrnąć przez ten problem? Mam identyczną sytuację.
  • #4
    chudy_b
    Level 20  
    Niestety nie. Rady serwisu Haiera nie były skuteczne. Na razie zostawiłem temat z braku czasu. Planuję wyjąc z klimatyzatora moduł WiFi na dłuższy czas. Może jakoś wyparuje mu konfiguracja:-)
  • #5
    dc_dominik
    Level 11  
    Jeszcze nie zaglądałem do klimatyzatora bo nie mam takie drabiny ale podobno u wejścia przewodu zasilającego jest jakaś klapka a pod nią 2 przyciski, w tym reset. I to może pomóc. To podobno klimatyzator pamięta sieć a nie moduł.
  • #6
    chudy_b
    Level 20  
    Coś takiego też wyczytałem, choć dotyczyło to Daikina. Może faktycznie konfiguracja zapisana jest w klimatyzatorze. Tylko czy nie rozjadę w ten sposób jakichś innych ustawień klimy wprowadzonych przez instalatora? Nie wiem czy takie są. Bo robimy reset do ustawień fabrycznych całości urządzenia. U mnie dostęp jest bezproblemowy. Jutro zajrzę. A w przyszłym tygodniu można by zadzwonić do Haiera i zapytać czy to bezpieczne.
  • #7
    dc_dominik
    Level 11  
    Mi serwisant mówił, że jakby coś się dziwnego działo z klimą to mam zresetować. A klima po resecie będzie uruchamiać się 3 minuty i dopiero zacznie chłodzić.
  • #8
    gregorexg
    Level 10  
    Witam. 2 urzadzenia podlaczone i dzialaja przez apke. Pierwszy klimatyzator zaskoczyl na wifi a potem przestal dzialac pilot. Po isunieciu z apki jiz go nie widzi. Smartfon nie widzi wifi klimy... jak zresetowac to i jeszcze raz puscic sygnal wifi z klimy ?
  • #9
    chudy_b
    Level 20  
    W końcu wiem jak zresetowac WiFi w tych klimatyzatorach. Podpowiedź jest w instrukcji do aplikacji hOn. Żadne 30 stopni, low flow nie działa. Działa przytrzymanie na pilocie przycisku on/off na kilka sekund. Wskaźnik WiFi na klimie zacznie migać i można dodać sprzęt do aplikacji w telefonie. Uff. tylko niecały rok zajęło znalezienie rozwiązania.
  • #10
    MichalMichal3
    Level 1  
    Może się komuś przyda rozwiązanie 2 problemów:
    1 Jesli aplikacja nie wykrywa klimatyzatora, a po wciśnięciu na 5 sek on/off dioda WiFi nie mruga lecz się świeci na stałe można otworzyć klapę klimatyzatora i w środku pod mniejsza klapka jest moduł WiFi który wyciągamy i czekamy, aż zgaśnie dioda od WiFi na wyświetlaczu klimatyzatora. Po tym momencie można podpiąć ponownie moduł i po wciśnięciu on/off na 5 sec urządzenie znowu będzie wyszukiwać po bluetooth.
    2 urządzenie nie chce się podłączyć z domowa siecią wi fi - u mnie problem w tym, że są 3 routery w domu 1 główny i 2 jako pkt dostępu. Klimatyzator wyszukiwał 2 jeden na dole domu i drugi na górze i się gubił. Wystarczyło wyłączyć ten który był dalej od jednostki i klima załapała w aplikacji.
    Pozdro.
  • #11
    MrSek
    Level 1  
    Dodam
    1. Wyciagniecie modulu wifi zazwyczaj pomaga (po wyciagnieciu klimatyzator wylaczyc i po 5 min wlaczyc)
    2. Jesli nie znajduje sieci urzadzenia, mozna wpisac Wifi z reki U-ACxxxx gdzie x to ostatnie 4 cyfry adresu mac urzadzenia w naszej sieci
  • #12
    Lukert
    Level 12  
    Witam. A ja mam kilka problemów z tym klimatyzatorem. Ale po kolei.
    Mam dwa oddzielne urządzenia, na górze i na dole. Oba są połączone z APP hon.
    Ten na dole: nie da się nic zrobić pilotem, steruje nim tylko apką.
    Ten na górze: działa z pilota i z apki.
    Natomiast oba zachowują się tak samo, tzn ustawiam grzanie np. na 24stopnie, prędkość wentylatora w sumie nie ważne bo jak nie ustawie to i tak nie wpływa to na mój problem, i uruchamiam, klima się włącza, i zaczyna grzać. Po osiągnięciu zadanej temperatury przestaje grzać wentylator się wyłącza. Po jakimś czasie jak temperatura spadnie grubo poniżej zadanej klima się sama już nie włącza, wtedy w apce pokazuje że temperatura wew jest taka jak zadana i tak nawet dzień może być. Ale wystarczy że zwiększę temp o jeden stopien i urządzenie znów zaczyna grzać a po kilku minutach widzę w apce że temp wew jest sporo niższa niż zadana.
    Czy ktoś z was miał takie objawy ?
  • #13
    gregorexg
    Level 10  
    chudy_b wrote:
    W końcu wiem jak zresetowac WiFi w tych klimatyzatorach. Podpowiedź jest w instrukcji do aplikacji hOn. Żadne 30 stopni, low flow nie działa. Działa przytrzymanie na pilocie przycisku on/off na kilka sekund. Wskaźnik WiFi na klimie zacznie migać i można dodać sprzęt do aplikacji w telefonie. Uff. tylko niecały rok zajęło znalezienie rozwiązania.


    przytrzymanie przycisku on off na pilocie zadzialalo, klima przeszla w tryb 30`C, dioda wifi zaczela swiecic, mrugac i smartfon zobaczyl wifi klimy, reszta wg instrukcji SmartAir2, u mnie apka hOn nie dzialala, tam trzeba wpisac nr seryjny urzadzenia ktory calay czas wyskakiwal blad - urzadzenei nieznane, na SA2 dzialaja wszystkie 3 sztuki.
  • #14
    projektyelektrobud
    Level 2  
    witam mam ten sam problem co użytkownik lukert. czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem ? Thx